“Genç olmak için çok yaşlı, yaşlı olmak için çok genç” olacağınız bir dönemdir 30’lu yaşlar. Bu yüzden 30’lu yaşlara çok iyi hazırlanmak, tecrübe ve bilgi yığınağı yapmak gerekir. Okumanın verdiği keyfi, eyleme döktüğünüzde sadece size değil etrafınıza da fayda verecek kitapları listeledik sizin için. Mutlaka birkaçını okumuşsunuzdur. Ama listenin tamamını merak etmiyor musunuz? İşte 30 olmadan okunması gereken 30 kitap… Divinecaroline.com adlı site 30 yaşından önce okunması gerken 30 kitabı seçti.
’Bin Dokuz Yüz Seksen Dört’ – George Orwell Kitapta devlet-vatandaş ilişkisi ve uygulanan taktiklerin ele alındığı distopik bir dünya düzeni anlatılıyor. 1984, öngörüsüyle de edebiyat tarihinin en önemli kitapları arasında yer alıyor.
’Yüzüklerin Efendisi’ – J.R.R. Tolkien 20’nci yüzyılda yazılmış en iyi ve etkileyici kurgusal edebiyat örneklerinden biri olan ’Yüzüklerin Efendisi’ Tolkien’ın en ünlü eseri… Sinemaya da görkemli bir şekilde uyarlanan eser en büyük başyapıtlardan biri.
’Bülbülü Öldürmek’- Harper Lee Kitapta mahkeme tarafından ırza geçme suçuyla yargılanan siyah bir insanın savunmasını ve küçük bir kentte inanç ve vicdanla ilgili hükümlerin nasıl verildiği ele alınıyor.
’Çanlar Kimin İçin Çalıyor’ – Ernest Hemingway Kitapta, İspanya’daki iç savaç sırasında gerillalar arasında yer alan ABD’li bir profesörün savaşa bakışı ele alınıyor.
’Savaş ve Barış’ – Lev Tolstoy Napolyon döneminde Rusya ve Fransa arasındaki savaş, saraydaki yaşam ve yaşadıkları değişimleri anlatıyor. tolstoy2un en bilinen eserlerinden.
’İnsan Hakları’ – Thomas Paine Paine, Edmunt Burke’ün ’Fransız Devrimi’ne
Karşı Tepkiler’ kitabına tepki olarak yazdığı kitap ’İnsan Hakları’ teriminin muhtemelen ilk kez kullanıldığı eser olarak biliniyor.
’Toplum Sözleşmesi’ – Jean Jacques Rousseau Rousseau, kitabında bireyin özgürlüğünü zedelemeden ahlaksal erdemini yükseltecek bir toplum modelini öneriyor.
’Yüzyıllık Yalnızlık’ – Gabriel Garcia Marquez Nobel Ödülü alan kitapta Marquez, çocukluğunda kendisini etkileyen hayata dair herşeyi kültürel tarihle bir araya getirerek aktarmıştır. Yazıldığı günden şu ana kadar tartışılmaya devam eden ’Türlerin Kökeni’, doğal hayata toplumun bakışını değiştirmesinde belirleyici bir faktör oldu.
’Siddhartha’ – Hermann Hesse Kitap, hayatta elde edilen tecrübelerinin önemini vurguluyor.
’The Wisdom of the Desert’ ’Kıvılcım Anı’ – Malcolm Gladwell Gladwell, kitabında küçük bir düşüncenin, ya da üretim kavramının nasıl gelişerek büyük global-sosyal değişikliklere yol açtığını inceliyor.
’Söğüt Ağaçlarındaki Rüzgar’ – Kenneth Graham En başarılı çocuk kitaplarından birisi sayılan kitap hayatta küçük şeylerle memnun olmanın önemini serüvenli ve mistik öğelerle anlatıyor. Askeri strateji konusundan yazılmış en eski kitaplardan biri olan eser aynı zamanda ekonomik ve genel strateji konusunda en iyi yazılmış kitaplardan birisi…
’David Copperfield’ – Charles Dickens Dickens, romanda 1800’lü yıllarda İngiltere’nin ekonomik ve sosyal durumunu samimi bir dille anlatmış…
’Four Quartets’ – T.S. Eliot
’Madde 22’ – Joseph Heller Heller’in başyapıtı olan kitap, bir savaş romanı ancak savaşın gereksizliği, savaş döneminde acımasızlaşan iktidarları gözler önüne seriyor.
’Muhteşem Gatsby’ – F.Scott Fitzgerald İlk basımı 1925’te yapılan kitapta yazar 1920’lerdeki ekonomik durumu ve Birinci Dünya Savaşı’nı konu almıştır.
’Çavdar Tarlasında Çocuklar’ – J.D. Salinger Basıldığı dönemde müstehcen içeriğiyle dikkat çeken ve ABD’de yasaklanan kitapta bir çocuğun okuldan atılmasıyla yaşadığı olaylar anlatılıyor.
’Suç ve Ceza’ – Fyodor Mihayloviç Dostoyevski Dostoyevski’nin yazdığı ikinci uzun roman olan kitap, çağdaşlaşma sürecindeki Rusya’yı ve öğrenci Raskalnikov’un yaşadıklarını anlatıyor. Sadece edebiyat tarihini değil, sinemayı, felsefeyi, popüler kültürü en fazla etkileyen eserlerden.
’Prens’ – Niccolo Machiavelli Rönesans dönemini etkileyen yapıt, yazarın politika hakkındaki incelemelerini içeriyor.
’Doğal Yaşam ve Başkaldırı’ – Henry David Thoreau Yazar, Walden Gölü kıyısına bir kulübe yaparak doğayı gözlemleyerek yaptığı incelemeleri, günlüğü kitaplaştırdı.
’Devlet’ – Platon Platon, eserinde ideal devletin nasıl olması gerektiği üzerine görüşlerini belirtiyor.
’Lolita’ – Vladimir Nabokov Romanda bir profesörün, ergenlik dönemindeki üvey kızına olan tutkusunu anlatıyor. Zamanında büyük tepki toplayan ve sansürlenen eser, Stanley Kubrick tarafından beyazperdeye de uyarlandı
’İş Bitirici’ David Allen İşletme danışmanı olan Allen, stressiz bir çalışma hayatının yolunu ve iş hayatında kişisel yaşamda verimliliğin artması için önerilerde bulunuyor.
’Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı’ – Dale Carneige İlk basımı 1937’de yapılan kitap, insanların kendilerini diğer insanlara sevdirebilmesi, fikir birliğine varma gibi konularda yol gösteriyor.
’Sineklerin Tanrısı’ – William Golding Nobel ödüllü William Golding’in romanında, insanın kökeninde olan vahşiliğe dikkat çekerek, ıssız bir adaya düşen gençlerin hikayesini anlatıyor.
’Gazap Üzümleri’ – John Steinbeck Eseriyle Pulitzer ödülü kazanan, Steinbeck romanında ABD’de yaşanan büyük bunalım dönemini anlatıyor. Kitap, sinemaya da John ford tarafından uyarlandı.
’Usta ile Margarita’ – Mihail Bulgakov Roman için 10 sene çalışmalarını sürdüren Bulgakov, fantastik bir kurguyla toplumsal eleştirilerini belirtmiş…
Kaynak : ntvmsnbc.com
Hadi canim!!!
Hiç inandirici değil bu liste mesela mevnevide olmaliydi bunda merifet namede ve risalede hani göremedim…
çok iyi seçilmiş
Ben 25 kitap saydım hani otuzdu :)
Gerekli
Simyacı
Hepsı güzel eserler ama dünnya çapında ün yapmış türk eserleride var .neden hiç birine yer verılmemiş.
Monte kristo kontu,sefiller,yaşamak sevmek öğrenmek,masumiyet müzesi,,,bunları da okumanızı tavsiye ederim
Vuslât – faruk kadrî’den, kişiliği değistirebilecek kadar güçlü yazılmış, ama tabii iyi yönde.
türk sanatçı göremedim !!!! :O
ben de türk eserleri göremedim ayrıca başarı haritası adlı kitabı da göremedim…kitap ismi bilen varsa başka paylaşslım arkadaşlar…
Elif Shafak -Ashk
Cemaleddin Rumi-Mesnevi
bu eserler de yaxshi eserlerdi,amma daha guclu eserleri de var dunya edebiyyatinda
Listede Türk kitaplarını da görmek isterdim.
Arkadaşlar, bunlardan başka kitap okumamalısınız demiyo adam. 30 tane kitap öneriyor. Bunları oku yanında ne okursan oku.
Bu liste normal bir liste degil. Kendi kültürüne yabanci olan birisinin hazirladigi bir liste. Kendi tarihimizi ve inancimizi batili Oriyantalistlerden ögrenen, kendi kültürünü geri gören bir anlayisin hazirladigi bir liste. Katilmiyorum.
ismail bey’e katılıyorum ama hazırlanan listeye katılmıyorum :)
Özensiz bir liste olmuş. Ayrıca ”Tutunamayanlar”, ”Bulantı” gibi eserler de yok…
Vay beni vay beni!!! Bunlar mı? Yazık…
Hepsı güzel eserler ama dünnya çapında ün yapmış türk eserleride var .neden hiç birine yer verılmemiş. bu yorum dAha önce yapılmış katılıyorum….
İnsanlık Ayağa Kalk Ali erkan kavaklı mutlaka okuyun