Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

taklit etmek
  1. Anasayfa
  2. Başarı Yazıları
  3. Başarısızlık : Zengin ve Başarılı insanları taklit etmek yetmez

Başarısızlık : Zengin ve Başarılı insanları taklit etmek yetmez

Özgür ŞAHİNÖzgür ŞAHİN-

- 5 dk okuma süresi
389 0

Birçok insanın başarı hikayesi, başarısızlık deneyimleri, zenginlik nedenleri, nasıl zengin olunur yazıları, günlük davranışları, nasıl çalışmak gerekir üzerine yazılan şeyleri bulabiliyoruz. Elon Musk’ın akşam yemeği tercihleri, Steve Jobs’ın ev dekorasyonunda başvurduğu yöntemler, Richard Branson’ın fitness alışkanlıkları derken insanlar arasında sanki “[highlight]Bunları uygulamazsak başarılı olamayız[/highlight]” gibi bir algı oluştu. Ancak işin aslı çok da böyle değil. Çünkü bu tip alışkanlıkların birebir taklit edilmesi, üretkenliği arttırmak bir yana tam tersi sonuçlar doğurabilir.

Oran – Nedensellik ilişkisi

İşte zengin, güçlü ve başarılı insanlardan öğrendiğimiz bazı şeyler:

  • Sabahları ekstra erken uyanın
  • Bir yapılacaklar listeniz olsun
  • İnsanları doğum günü ve özel günlerde arayın
  • Networking yapın
  • Bol bol okuyun

Bu gibi öğütler kulağa ne kadar da hoş geliyor değil mi? Ancak bu öğütlerin bir de arka planı var. Yani zaten zengin ve güçlüyseniz ve paraya çok da ihtiyacınız yoksa, sırf istediklerinizi yapabilecek ekstra zamanı yaratmak için biraz daha erken kalkabilirsiniz. Özetle bu üretken ve güçlü insanların alışkanlıklarının sıradan insanlara da öğütlenmesi, onlara bir anlığına motivasyon aşılasa da; yeterince zamanınız veya maddi gücünüz yoksa insanların doğum günlerini kutlamaktan bile çekinebilirsiniz.

taklit etmek
Başarı hikayelerini okumak önemlidir ama taklit etmek başarıyı getirmez.

Kişisel bütçe yönetimi “kişisel” olmalıdır

Bu tip makalelerde öğütlenen şudur: “Listelediğimiz alışkanlıkları siz de benimserseniz Silikon Vadisi’nde fırtınalar estiren bir teknoloji şirketinin genel müdürü kadar zengin ve başarılı olabilirsiniz. Yani o parasını nasıl yönetiyorsa siz de aynen o şekilde yönetmelisiniz” Ancak işin aslı çok farklıdır. Çünkü kişisel finans yönetimi, adı üstünde son derece “kişisel” bir konudur. Çünkü her insanın parayla ilişkisi, ihtiyaçları, yaşam tarzı ve öncelikleri bambaşkadır. Dolayısıyla hiç tanımadığınız ve muhtemelen hiç ortak noktanız olmayan birinin bütçe yönetim kurallarını uygulamak sizde muhtemelen işe yaramayacaktır.

Bu konuda girişimci, dijital göçmen ve yazar Chris Gillebaeu’nun sözlerine kulak verebilirsiniz:

[box type=”shadow” ]“Her çağda başarılı, güçlü, zengin ve lider özellikli girişimciler ve iş adamları vardır. Ancak “Hey işte Warren Buffett’ın yaptığı her şeyin günlük listesi burada. Eğer sen de aynısını yaparsan, sen de onun gibi olabilirsin” gibi bir yanılgıya düşmemek gerekir. Çünkü günümüzde pek çok insan, bu ilham verici insanların sahip oldukları kaynaklara ve imkanlara sahip değiller. Yani bizim etrafımızda 100’lerce çalışanımız veya banka hesaplarımızda milyonlarımız yok. Dolayısıyla Warren Buffett’ta işe yaradıysa bende de işe yarar demek yerine “Bende ne işe yarar?” diye sormakta fayda var”[/box]

Demek istediğimiz, ilham veren kanaat önderlerinin iyi alışkanlıklarını örnek almamanız değil. Sadece onlara ait alışkanlıkları, kendi karakterinizi / yaşamsal standartlarınızı hesaba katmadan kopyalamak yanlıştır.

Çoğu “alışkanlıklar listesi” rastgele ve aşırı basit öğütler içerir

Bu tip yazılarda çoğunlukla “Çok okuyun. Haftada 500 sayfa okuyun” gibi yuvarlak ifadeler yer alır. Ancak Warren Buffett örneğinden ilerleyecek olursak, onun okuduğu finansal kaynakların herkese fayda sağlayacağı beklenemez değil mi? Yani “Çok okuyun” ya da “Ekstra erken kalkın” ifadeleri genelde faydasızdır. Çünkü burada asıl verilmesi gereken tavsiye, konulara göre fayda sağlayabilecek kitap ve kaynak önerilerinin yanı sıra; örneğin sabahları yapılan ve üretkenliği arttıran meditasyon önerileri gibi nokta atışı bilgileri içermelidir.

Kaynak: lifehacker.com

Özgür ŞAHİN

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.