AÇIK HAVADA DÜŞÜNÜN
1- Beyin açık havadayken ve ayaktayken daha iyi çalışır. İnsan beyninin ayaktayken yaklaşık yüzde 10 daha fazla çalıştığı düşünülmektedir. Önemli kararlarınızı alırken kapalı alandaysanız, ?volta atmayı? deneyebilirsiniz.
2 – Yürürken kolları sallamak beynin performansını olumlu etkiliyor. Önemli kararlarınızı açık havada, kollarınızı sağa sola sallayarak yürürken almaya ne dersiniz?
3- Yabancı bir dil öğrenme beyni güçlendiriyor. Her gün birkaç yabancı ya da yerli yeni kelime öğrenip, kullanabilirsiniz. Sözlük okuyabilirsiniz. Alışveriş listesi veya telefon numaralarını ezberlemeyi deneyebilirsiniz.
4- Zihinsel jimnastik /antrenman yapın. Bunun için çeşitli bulmacaları çözebilirsiniz. Satranç gibi akıl oyunları oynayın. Yatkınsanız, meditasyon, yoga gibi zihni dinginleştiren teknikler üzerinde çalışın.
RUTİNDEN KURTULUN
5 – Rutin olarak tekrar ettiğiniz davranışlardan vazgeçin. Bazen telefonu sol elinizde tutun, çantanızı diğer elinizle taşıyın, evinize başka bir yoldan gidin. En azından bir günlüğüne televizyon kumandasını sık kullanmadığınız elinizde tutun.
6 – Entelektüel zevklerinizi geliştirmek için her gün mutlaka iyi bir özdeyiş antolojisinden birkaç cümle okuyun. Beyninizi kaliteli cümlelerle besleyin!
7 – Her gün güzel bir resme veya fotoğrafa bakmaya çalışın. Estetik algınız, gördüğünüz estetik şeyler kadar gelişir.
8 – Sevdiğiniz bir müziği bir süre gözleriniz kapalı dinleyin. Beyin otoriteleri tarafından klâsik müziğin zekâya 7 puan ekleyebildiği iddia edilmektedir.
9 – Günde aklınızdan 60 bin ile 80 bin arası düşünce geçer. Bu düşünceler ne hakkındaysa, hayatınız da ona göre şekillenir. Unutmayın, kafanızda en çok neyi düşünürseniz, hayatınızda da onu çoğaltırsınız.
10 – Bir konu hakkında düşünürken, nasıl düşündüğünüzü de gözlemleyin. Düşünmek üzerine düşünmek, beyin ve düşünce kapasitesini artırır.
KALİTELİ BEYİN İÇİN UYKU
11 – İyi bir uyku kaliteli bir beyin için şarttır. Çok uyuyorum diye üzülmeyin. Einstein?in günlük 10 saatten fazla uyuduğu biliniyor. 24 saati geçen uykusuzluk beyinde sarhoşluğa benzer bir etki yapar.
12 – Bol ve temiz oksijen beyin için çok önemlidir. Beynimiz ağırlık olarak vücudumuzun yüzde 2?sini oluşturduğu halde, vücuda gelen oksijenin yüzde 25?ini tüketir. Oksijensiz kaldığımızda ölümü gerçekleşen ilk organımız beyindir. Odanızın penceresini açarak kendinize bol bol oksijen ısmarlayın.
13 – Farklı düşünme tarzları beyninizi geliştirir. Çocuklar ve hayvanlarla daha fazla vakit geçirin. Sizden farklı düşünen insanlarla konuşun.
14 – Kullanılmayan organ körelir. Sürekli televizyon seyrederek beyninizi ?düşük viteste çalıştırmayın.
15 – Beynin en tehlikeli yanı ?ters çaba? kuralına göre çalıştığı anlardır. Başınıza gelmesinden en çok korktuğunuz şeye odaklanırsanız, korktuğunuzu başınıza getirir! Buna ters çaba kuralı denir. Beyin odaklanılan hedef olumsuz olsa bile, bunu gerçekleştirmek için çalışır. Topluluk önünde konuşma yaparken ?acaba heyecanlanır mıyım?? diye düşünürseniz, heyecanlanırsınız.
16 – Beyni yoran monotonluktur. Hayatınızı ne kadar renklendirirseniz, beyninizi o kadar neşelendirirsiniz.
SİHİRLİ SAYI KURALI
17 – Beyin kısa süreli hafızada beş ile yedi arasındaki bilgiyi işleyebilir. Yeni bir bilgi gelince, bu bilgilerden birini atar. Buna ?sihirli sayı? kuralı denir. Bu kural aşılıp aşırı bilgi yüklenmesi durumunda beynimiz ?servis dışı? olur. Hayatınızın en büyük kararlarını alırken ?kafadan ? değil, tıpkı beş haneli iki rakam grubunu çarparken yaptığınız gibi, bir kâğıt üzerine yazarak ne yapacağınızı hesaplayın.
18 – Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Fiziksel zindelik, zihinsel zindelik getirir. Uzun süre hareketsiz kalmak, zihni de hareketsizleştirir. Spor yapmaya, fazla kilolarınızdan kurtulmaya özen gösterin. Yeterince su için. Çünkü, insan beyninin yüzde 78?i su ile kaplıdır.
19 – Ders çalışırken ilk öğrenilenler, son öğrenilenler, sık tekrarlananlar ve ilginç bulunanlar en çok akılda kalanlardır. Dersleri kısa aralar vererek çalışmak akıllıca bir harekettir.
20 – Bu hafta kafanızı nasıl daha iyi çalıştırabileceğiniz üzerine daha fazla düşünün. Unutmayın, beynimizi daha iyi çalıştırmak için kullanacağımız organ yine beynimiz! ?Aklınızı ?başınıza? toplayın ve kullanın!
Kaynak : www.bugun.com.tr
Yazan: Neslihan SÖZEN (muhabir)
çok faydalı öneriler.herkesin okuması gerekir.
sanırım en sevindirici olanı da çok uyumanın bir sakınca oluşturmayışı :)
Yazıdaki bilgiler gayet açık ve net! Ben bunlara ek olarak, her beyin kendi sayı sistemine göre çalışır. Yani farklılıklar normal…
Uyumak çok güzel diye yazan arkadaşımız şeyma biraz yanılıyor galiba. Bilmiyor ki “Erken kalkan; çok yol alır.” Neyse ben söyleyimde o yinede uyusun. Çok uyumak değil yeterli uyumak iyidir.
Gerçekten çok güzel bilgiler. Hele çok uyumak iyidir, demesi. Beni okurken bile mutlu etti. Özellikle öğrencilerin okuması gereken gerekli bilgiler bence. Çünkü beynimizi çok gereksiz şeylerle dolduruyoruz…
Yürüyerek kitap oku. Beynİnİn 2 lobuda calışsın. orjinal fikirdİr kİtaplarda yazmaz..
Yazdıklarınız için çok tesekkurler uygulayacagım kesınlıkle.
verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşkürler!!!!
verdiğiniz bilgiler gerçekten güzel ben çok beğendim.
ters tepki çok ilginç ve doğru insanın korktuğu başına gelir hep olumlu düşünmeye çalışmak lazım
Saolun
Çok güzeeeelllll….
> Ben ne zaman mutlu olsam gözüme uyku girmez. Ama ağlarken uyuya kaldığımı çok bilirim… Yani uyumak iyi birşey sayılmaz (Dinlenmek dışında tabikide) :)))))
Bunlar benim düşüncelerim katılıp katılmamak sizin elinizde…
Uyku insanları tembelliğe götürdüğü anda çirkinleşir.
>
ay çok rahatladım geçenlerde çok uyuyorum diye araştırmışçım ÖLÜME İŞARET yazıyodu fazlasıyla korktum ama bu site beni rahatlattı…:D
çok iyi bir beyine sahip olmak güzel de
biz gençler bu ülkede iyi beyinlerimizle iyi imkanlar elde edip güzel bir istikbale kavuşabilecek miyiz?
o sınav bu sınav daima rekabettt!
ama yine de herkesin bu yazıyı okumasını ve uygulayıp sağlıklı beyinlere sahip olmasını dileriz..!
*herkese iyi bir gelecek umuduyla*
teşekkürler. bunlar güzel bilgiler ancak çok uyumanın zararlı olmadığının bilimsel bir delili var mı acaba? çünkü bu zamana kadar ilk defa çok uyumanın zararlı olmadığını söyleyen bir yazı gördüm. bu sürekli olarak mı çok uyumaktan bahsediyor, yoksa ara sıra çok uyunursa mı zararı olmaz? çünkü çok uyuyunca beyin tembelleşiyor ve unutkanlaşıyor diye biliyorum. bazı psikolojik nedenler yüzünden çok fazla uykuya sığınıyorum adeta bağımlılık haline geldi. 14-15 saat uyuduğum bile oluyor. umarım dediğiniz gibidir.
ya çok güzel bir site bu ya yazdıklarınızda çok rahatlatıcı kimin emegi geçiyorsa bu sitede tşk…
Tarihte sadece bir kaç saatlik uykuya gereksinim duyan başarılı insanlar vardır.Einstein günde 10 saaten fazla uyuyorsa muhtemelen onun fazla uykuya gereksinim duymasındandır.Yani her insanın uyku ihtiyacı değişir.bence,bu sürenin ne kadar olduğunu,günlük hayattaki performansımızdan ,dinamizmimizden anlayabiliriz.Çok uykunun alışkanlık yaptığını da düşünmeliyiz.
çok faydali bir yazı oldu teşekkürler
:)