Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

blank
  1. Anasayfa
  2. İnsan İlişkileri
  3. Çocuklara okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Çocuklara okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 6 dk okuma süresi
8 19

Okuma alışkanlığı kişinin bir gereksinim olarak algılaması sonucu okuma eylemini, yaşam boyu sürekli ve düzenli biçimde gerçekleştirmesidir. Kişilerin okumayı öğrendikten sonra bu eylemi zevkle yapmalarını sağlamak için kazanmaları gereken önemli bir beceridir. Okuma alışkanlığının, temelinin aile içinde atıldığı ve devamının eğitim sisteminde öğretmenler tarafından öğrenciye kazandırıldığı düşünülürse bu alışkanlığın kazanımında aile ve öğretmenlerin rolü büyüktür.

Çocukların ilk alışkanlıklarını kazandığı ve ilk öğrendiklerinin ailede gerçekleştiği düşünülürse çocuğun önünde ebeveynlerin sergilemiş olduğu tutum ve davranışlar, ileride çocuğun okuma alışkanlığını önemli ölçüde etkiler.

Okumayan, çocuklarının okumasına destek olmayan ebeveynlerin çocuklarının gerçek anlamda okuma alışkanlığına sahip olması beklenemez. Aksine ebeveynin bu konuda çocuğuna karşı göstereceği ilgi ve vereceği destek çocuğun okuma eğiliminin sürekli, düzenli biçimde ve eleştirel bir içerikte gerşekleşmesini, sağlayacaktır. “”Çocukların aile üyeleriyle olan ilşkileri, diğer bireylere , nesnelere ve tüm yaşama karşı aldığı tavırların, benimsediği tutum ve davranışların temelini oluşturur”” (Yavuzer 2002 : 132). Ayrıca ebeveynlerin eğitim düzeyi, mesleği ve ekonomik düzeyi bu alışkanlıkların kazandırılmasında etkilidir.

Çocuklara okuma alışkanlığının kazandırılması için anne-babalara önemli görevler düşmektedir.

Bu alışkanlığı kazandırmak için :

Küçük yaşlarda, çocuğa özel zaman ayırarak, onun ilgi düzeyi ve yaşına uygun öykü, masal kitaplarını okuyarak temeller atılabilir.

Evde hem aile fertlerinin hemde çocukların ulaşabileceği bir yere farklı türde kitapları içeren bir kitap köşesi oluşturulabilir. Eğer evde sürekli televizyon seyredilip hiç kitap okunmuyorsa çocuklarında kitap okumasını beklemek gerçekçi olmaz.

Kitaplar çocukların ilgi alanlarına göre ve çocukla birlikte seçilmelidir.-Anne babalar, çocukla birlikte alışverişe veya gezmeye gittiklerinde, bir kitapçıya ya da kitap-dergi reyonuna uğramayı ihmal etmemelidirler.

Kitap okuma alışkanlığının kazanılmasında kütüphane kullanımının etkisi büyüktür. Bu nedenle çocuklar için çevre kütüphanelerin tanıtılmasına yönelik gezilerin yanında okul kütüphanesinin aktif kullanımı için yönlendirilmeleri gerekir.

Anne babaların ödül listesinde mutlaka kitap olmalıdır.-Çocuğu sürekli okuması yönünde uyarmak yerine, kitap okuduğunda onu destekleyerek motive etmek daha doğru olur.

Yaşına uygun bir dergiye abone olması ya da düzenli bir şekilde takip etmesi için yol gösterilebilir.

Bu konuda araştırmaları bulunan Baumberger’in (Baumberger 1990 : 45) ebeveynlere önerileri ise aşağıda sıralanmıştır ;

Ebeveynler çocuklarına yüksek sesle ve sıkça hikayeler okuyabilir ve anlatabilirler.

Çocukların gereksinimleri ve yaşına göre ebeveynler evlerinde kitaplık oluşturabilirler.

Ebeveynler ailece belli zamanlarda, belli bir sürenin okumaya ayrılmasını sağlayabilirler

Ebeveynler çocuklarına okudukları şeylerin önemini anlatabilirler

Ebeveynler, çocuklarını verdikleri harçlıkların bir kısmını kitap almak için harcaması konusunda eğitebilirler.

Çocukların okuma alışkanlığı kazanmasında aileden sonra öğretmenlerin de çok önemli rolleri vardır. Öncelikle iyi bir okuyucu olarak öğrencilere örnek olan öğretmenler aynı zamanda temel okuryazarlığın okuma alışkanlığına dönüşmemesi halinde bir anlam ifade etmediğini, kitap okumanın öğrenim sürecicinin bir parçası olduğunu ve yaşam boyu sürmesi gerektiğini öğrencilere sürekli ifade ederler.

Ayrıca öğretmenler bu konuyla ilgili çeşitli faliyetlerde bulunurlar;
İlk öğretimin ilk sınıflarında sınıf kitaplıkları oluştururlar. Sınıf panosunda öncelikli okunması gereken kitaplar sergiler ve öğrencilerin kitapla iç içe olmaları sağlarlar.

Sınıf öğretmenleri imkan varsa okul kütüphanesinde yoksa sınıf içinde serbest okuma saatleri düzenleyerek, çocukların kendi seçtiği kaynakları okuması için ortam hazırlarlar.

Okulda kitap okumanın önemini anlatan bir duvar gazetesi oluşturup, öğrencilerin okudukları kitaplarla ilgili yazıları bu gazetede sorgularlar.

Velilerle görüşmeler yaparak onları çocuklarına okuma alışkanlığı kazandırabilmeleri için neler yapmaları gerektiği konusunda bilgilendirirler.

Öğrencilerin sırf roman hikaye türü kitaplar değil, biyografi, gezi, hatıra, kişisel gelişim, araştırma vb. kitaplara da yönelmesini sağlarlar.

Öğrencileri okul kütüphanesini kullanmaları için yönlendirilebilir ve birlikte çevre kütüphanelere geziler düzenleyerek çocuklara kütüphane kullanma alışkanlığı kazandırırlar.

Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırılması konusunda Prof. Dr. Bülent Yılmaz’ın dikkat çektiği dört nokta vardır ;

Çocukluk dönemi kişiliğin oluştuğu dönemdir

Okuma, sağlıklı ve gelişmiş bir kişiliğin temel taşlarından birisidir.

Ebeveyn ve öğretmen, çocuğa okuma alışkanlığı kazandırma ve geliştirmede doğrudan sorumlu kişilerdir.

Okuma alışkanlığı, ancak çocukluk döneminde kazanılır. Bu dört noktanın bilincine varılması, çocukların okuma alışkanlığı kazanmasına etki eder. Genel olarak ebeveynin çocuğuna göstereceği ilgi ve vereceği destek çocukların bu gün ve gelecekte okuyan ve ne istediğini bilen bireyler olmasını sağlayacaktır.
 
Kaynak : www.milliyet.com.tr

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

19 Yorum

  1. blank
    canan - -

    evet okumak cok guzel ama buturlu sevdiremiyorum çocuklara

  2. blank
    burcuuu - -

    ewet bence d cok güzel okumak insanlara bi sürübilgi veriyor ayrıca kitap bizim bilgi hazinemizdir. biz nekadar okursak okuyalım okadarda faydalıdır. umarım herkes kitap okur bütün okuyanlara tavsiye ederim…?

  3. blank
    burcuuu - -

    ewet bence d cok güzel okumak insanlara bi sürübilgi veriyor ayrıca kitap bizim bilgi hazinemizdir.?

  4. blank
    sergen - -

    bilmemne dedik yeter kitap okumayın

  5. blank
    sergen - -

    arkadaşlar kitap okuma yararlı bir iştir kitap okursak okumamız gelişir ve derslerimizde başarılı oluruz

  6. blank
    tuğba - -

    BENCE KİTAP OKUMANIN YARARLARI:
    1)OKUMA ZEVKİMİZ ARTAR
    2)OKUMA HIZIMIZ GELİŞİR
    3)BİLGİ VE SÖZCÜK DAĞARCIMIZ GELİŞİR

  7. blank
    tatlii cadi:) - -

    efettt cok gusel bı sıtee tbrk edıyorummm super hazırlanmıs (bence)sizce?herkes okumqa yazma bılmelıııı!!!!!!!!

  8. blank
    çağdaş - -

    cok guzel olmus saoLun odevım ıcın yaradı

  9. blank
    Hatice - -

    Bence kitap okumanın faydaları: okumak,doğduğu andan geçiren insan için en kolay ve en etkili öğrenme yoludur.Sahip oldukları bilgilerin %60’ını bu yolu kullanarak edinen gelişmiş ülke toplumlar,günümüzde daha fazla okuma alışkanlığına sahip olmanın sağladığı avantajları her alanda yaşamaktadırlar.Geri kalmış toplumların karşılaştıkları sorunların bir çoğunun kaynağında ise eğitimsizik yer almaktadır.Bu toplumlarda kişiler,okuyarak geçirebilecekleri zamanları çoğunlukla yararsız uğraşırlarla geçirmektedirler.Oysa okuma alışkanlığı öncelikle kişilerin kendsi için edinilmesi mutlaka gereken bir alışkanlıktır.Bende çok kitap okuyan biriyim ve faydası yeterince dokundu.Sizinde kitap okumanızı tavsiye ederim.Baya uzun anlattım.Anlaşılan Sergen Bey fazla kitap okumayı sevmiyor.Size tavsiye ederim kitap okumanızı.Kitap okumak süper bir şey.Okumak gibisi yok bence.

  10. blank
    yavuz - -

    ödevimde çok yardımcı oldunuz şağolun

  11. blank
    Nnilay - -

    Çook beğendim!

  12. blank
    Zeynep - -

    Ay bende kardeşime okumayı öğrettim. Ben 8 yaşındayım. VE yaşıtlarıma göre daha fazla kitap okuyorum. Ben de okudum ve çok beğendim. Okumayı o kadar çok seviyorum ki… Okuduğum kitap sayısı. 50 yi geçiyor. Ailemdeki herkes kitap okuyor. Evimizde özel kitap okuma saati bile var. Beni değişik dünyalara götürüyor. Size de kitap okumayı tavsiye ederim. Çok güzel bir duygu. Öğretmenlerim macera kitaplarını sevdiğimi bildiği için bana sürekli macera kitapları veriyorlar. Aldığım kitabı okumadan okulun kütüphanesi ve diğer kütüphanelerden çıkamıyorum. Yarım kalan kitabımı mutlaka okuyorum. Bence OKUMAK GİBİSİ YOK!

  13. blank
    Onur - -

    gerçektende zeynep kardeşimizin dediği gibi okumak gibisi yok. insan okudukça hem zihinsel olarak hemde bedensel olarak gelişir. bunlar inkar edilemez gerçeklerdir. umarım bunu milletçe anlar ve uygularız. saygılarımla.

  14. blank
    zeynep - -

    Dünyada okumak gibisi yok

  15. blank
    Pension - -

    Selam, ben kitap okuma aliskanligiin muhakkak olmasindan yanayim, buna tabiki roman okuma ile baslanila bilinir… amma asil amma tabiki roman olmamalidir. gecen bir proff ile konustum beynin standartini muhafaza icin en az yarim saat okunmali demisti. amma sadece standarti korumak isin, bizler kendi gelisimiz icin tabiki yarim saaten daha fazla okumaliyiz.

    Saygilarimla.

  16. blank
    jaklerix - -

    Okumak güzel

  17. blank
    çağla tüfekçioğlu prenses - -

    bence çoook güzell:)))

  18. blank
    NUR - -

    7 yaşında bir kardeşim var. kitap oku dediğimde ağlamaya başlıyor. olmadık bahaneler uyduruyor. banyoya giriyor ve yarım saat falan çıkmıyor. çıktıktan sonra kitap oku dediğimde uykusu olmadığı halde uyuma taklidi falan yapıyor. aslında benim yaptığım herşeyi yapıyor. aldığım kıyafetin aynısını anneme aldırıyor. tek sorun ben kitap okumayı çok seviyorum aşırı derecede. gel birlikte kitap okuyalım dediğimde hemen kaçıyor. okumayı sevdiremiyorum…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.