Karar alma yöneticinin özgül faaliyetidir. Etkin karar alma disiplinli bir sürece ihtiyaç duyar. Etkin kararların özgül nitelikleri vardır. Karar alma sürecinde ilk adım bir kararın gerekli olup olmadığını belirlemektir. Bir karara gerek olduğu kesinleştikten sonra ikinci adım kararın genel bir çözüm aranması gereken genel bir karar mı, yoksa benzersiz bir çözüm bulunması gereken benzersiz bir karar mı olduğunu saptamaktır. Kuruluşunuz tarafından daha önce de birçok problem çözüme kavuşturulmuştur. Şimdi de bir çözüm aranmalı ve yaşama geçirilmelidir.
Problemi tam olarak anlamak çok önemlidir. Bunun ardından problemin çözümünün özelliklerini tanımlamanız gerekir. Böylece şu sorunun doğru yanıtını bulmuş olursunuz: “Problemin doğru çözümü- bütün sınır koşullarını karşılayan bir çözümü-ne olabilir?”
Eğer bir uzlaşma gerekiyorsa, bunun problemin çözümü doğrultusunda bir miktar yol aldıracağından emin olmalısınız. İyi bir uzlaşmanın özelliği budur. Sonra kararı eyleme dönüştürmeniz ve kimin hangi adımları atacağını, ayrıca kararın sonuçlarından kimin sorumlu tutulacağını belirlemeniz gerekir. Son olarak da kararın istenilen sonuçları üretip üretmediğini görmek için izlemeniz gerekir.
Doğru karar doğru analiz kadar cesaret de gerektirir. Problem hakkında bilgili kişilerden görüş talep ederek başlamalısınız. Bu görüşleri test edebilmek için görüş sahiplerinden görüşlerini gerekçelendirecek olgular toplamalarını isteyin. Etkin kararlar alabilmek için farklı görüşlere sahip olanlar arasında örgütlü uyuşmazlık geliştirmelisiniz. Bu şekilde kararın değişik boyutlarını daha iyi anlamanız mümkün olur. Ve her alternatifin riskleri ile kazanımlarını tartarak bir kere eylem hattı belirledikten sonra kararı en iyi kimin uygulayabileceğini de bilirsiniz.
Yöneticiler etkin karar almanın altı unsurunu izleyerek karar almanın riskini asgariye indirirler. Bu altı unsuru şöyle sıralayabiliriz:
1. Problemi sınıflandırmak
2. Problemi tanımlamak
3. Kararın özellikleri
4. Neyin doğru olduğuna karar vermek
5. Karara eylem katmak
6. Kararı gerçek sonuçlarla karşılaştırarak test etmek.
Kaynak : Yenibiris.Com
karar vermek…
bana göre en kolay yapılan en zor iştir…
bazılarımız o zoru öyle kolay atlattığını düşünebiliyor ki kendini o kolaylıklar ülkesindeki zor insanların arasında bulduğunda şaşırmış,geri dönüşsüz bir yolda bulur…
Kararlar o denli önemsizdir ki,ya olmayan insanı bir anda dünya arenasında paha biçilmez bir cevher yapar, ya da o paha biçilmez cevherin mevcudiyetine nihayet verir… Onun içindir ki bu kadar basit ve önemsiz bir mevzu bizim hayatımızda yeri doldurulmayacak,geri getirilmeyecek şeylerin kaybı,alımı,edinimi veya israfına vesile olmaktadır…
Ben derim ki dostlar karar verirken her türlü açılardan insan düşünmeli,ama düşüneyim derken olumsuz vesveselere kulak asıp somurtmamalı,nasıl vazgeçebilirim yerine bu zorluğu en kolay nasıl geçebilirim, bunu nasıl başarabilirim diye kafa yormalı…Çünkü biliyoruz ki bir işi başardığımızda aldığımız zevk
o işin zorluğuyla doğru orantılıdır.Herkesin yapamadığını yapmak kuşkusuz ki en büyük başarıdan öte en büyük zevk olarak çıkar karımıza…
Anlayacağamız şu olur ki;
Doğru düşün, doğru karar ver felsefesi hocamız,en kötü karar kararsızlıktır sözü de hocamız olsun…
selametle…
yazı güzeldi ama ben yeşil_yol nick li arkadaşımızın yorumunu daha çok beyendim .gercekten güzel bir yorum olmus.defterime not ettim :)
Karar vermede cesaret gerçekten önemli. Eskiden daha çok kararsızdım bir konu hakkında karar vermek benim için zor bir durum oluyordu. Ama cesaretli olup, vermen gereken karara odaklandığında aslında rahatlıkla kararını verebiliyormuşsun. Eskiden di. Artık daha kararlıyım!
Güzel bir yazıydı.
fazla cesaretli kararlarda adamı mahveder
kararlarımız ve kişiliğimiz o kadar bağdaşıkki. kararı analitik bir süreç olarak ele almak doğru ve güzel.bu bize çok fayda sağlar ancak peki ya kararlarımızın ardında bekleyen hayallerimiz umutlarımız,korkularımız.bunların içinde en doğruyu bulmak ve yapmak ne zor değil mi arkadaşlar. yazı çok güzel ancak bir yanı eksik kalmış. bizim diğer yanımız…
Karar almak o kadar önemli ki.
Özellikle kararsız insanlar için, iki arada bir derede kalanlar çok iyi bilir, yol gösterici bir yazı olmuş.
Çünkü karar verememek en kötü durumlardan biri.