Farkındalık hayatınızın birçok noktasında sizi farklı yere götürür. Fark yarattırır, farkına varmanızı sağlar. Eylemlerinizin olası sonuçlarından haberdar olmanızı bu önemli etkenler sınırlar.
1. Bilgisizlik.
Çoğu zaman, benzer koşullarla daha önce hiç karşılaşmadığınız için, sonuçlan öngörme olanaklarına sahip olamazsınız. Kör uçuş yaparsınız. Daha önce hiç püskürtme boya kullanmadınızsa, aleti duvara fazla yakın tuttuğunuzda boyanın akacağını bilemezsiniz. Yaptığınız ilk sufle, yumurta aklarını yeterince çırpmadığınız için kabarmayabilir.
2. Unutmak.
Yaptığınız her hareketin sonucunu anımsamanız da olanaksızdır. Pek çok olay yeterince acı vermedikleri ya da önemli olmadıkları için, akılda kalmaz. En son benzer bir durumda kaldığınızda işlerin nasıl gitmiş olduğunu anımsamadığınız için, hatalarınızı sık sık tekrarlarsınız. Ünlü bir yazar birkaç yıl kampa gitmeyince, sivrisineklerden neler çektiğini unutmuş ve son gidişinde yanına ilaç almayı unutmuştur.
3. Yadsıma.
İnsanlar bir ya da iki nedenle, yani korku ya da gereksinim yüzünden, önceki hatalarının sonuçlarını yadsır ya da dikkate almaz. Kimi zaman değişimden ya da işleri farklı yapmaktan öyle korkarlar ki, hatalarının olumsuz sonuçlarını küçümser ya da görmezden gelirler. Aynı seçimle yeniden yüz yüze geldiklerinde, diğer seçenekleri çok ürkütücü buldukları için, acı çektiren bir hatayı yinelerler. Buna bir örnek, buluştuğu her kadına başarıları hakkında uzun nutuklar atarak sıkıntı veren adamın durumudur. Bu yaptığının kimi insanları sıkabileceğinden kuşkulansa bile, övünmesinin getireceği sonuçları yadsır. Randevular birkaç kez yinelense de hiçbir ilişkisi yürümez. Gerçek bir iletişimden, samimi duygularını dile getirmekten öyle korkar ki, gerçeği yadsımaktan başka çaresi kalmaz. Baskın gereksinimler de aynı türden yadsımaya yol açar. Bir şeye gereksiniminiz çok fazlaysa, elde etmenin olumsuz sonuçlarını görmezden gelme eğiliminde olursunuz.