Küçük yaşlardan beri hepimizin duyduğu bir söz vardır: Başarmanın yarısı istemekten geçer. Bu cümlenin altında yatan sır, ne istediğinize tam olarak karar vermek ve kendinize inanmaktır.
Aslında kulağa oldukça basit gelen bu cümle uygulamaya döküldüğünde birden bire zor bir hal alır; çünkü çoğu zaman aklımıza bir fikir gelir ve bu fikri çok beğeniriz. Ama gerçekleştirmek istediğimiz hayalin bu olmadığını, o fikirden kısa bir süre sonra vazgeçtiğimizde anlarız. Bu nedenle tam olarak ne istediğimize karar vermemiz çok önemlidir; çünkü ancak bu şekilde kendimizi hedefe kanalize edebilir ve başarıya ulaşabiliriz. Bu nedenle ilk aşama hedefin tanımlanması ve somutlaştırılmasıdır.
İkinci aşama, belirlediğiniz hedefe bağlı kalabilmenizdir. Burda dikkat edilmesi gereken nokta “hedefinize bağlı kalmak” ile “hedefinize olan ilginizi kaybetmemek” arasındaki ince çizgiyi farkedebilmektir. İlginizi kaybetmediğiniz konulara her zaman bağlı değilsinizdir. Örneğin; sinemaya ilgili olabilirsiniz ama sinema alanında çalışmak istemeyebilirsiniz. Oysa bağlılık sözkonusu olduğunda, tüm gücünüzle hedefinize ulaşmak için gayret edersiniz ve hedefiniz hayatınızda bir öncelik edinir. Bu nedenle ilglilik bir başlangıç, kendinizi hedefinizi gerçekleştirmeye adamanız ikinci aşamadır.
Motivasyon hedefe ulaşmada oldukça önemli bir faktördür. Kendinizi hedefiniz konusunda motive edebilmede etkili yöntemlerden biri hedefinizi bir kağıda yazmak ve sürekli görebileceğiniz bir yere asmaktır. Örneğin, eğer hedefiniz gelecek ay iş performansınızı yükseltmekse bir kağıda “Haziran ayında iş performansım yükseldi.” yazıp, o kağıdı sürekli görebileceğiniz bir yere asın. Hedefinizi “Haziran ayında iş perfomansımın yükselmesini istiyorum.” ya da “Haziran ayında iş performansım yükselecek. ” şeklinde değil de sanki olmuş gibi yazmak daha motive edici olacaktır; çünkü bu şekilde artık bir hedefinizin olduğunu sürekli hatırlarsınız ve kendinize karşı olan sorumluluğunuzu unutmazsınız.
Bir sonraki aşamada yapılması gereken, etrafınızdaki insanlara hedefinizden bahsetmek olmalı. Bunun önemi ve etkisi, çevrenizden alacağınız destek ile kendinizi bir kat daha hedefinizi gerçekleştirmeye şartlamanız olacaktır; çünkü artık bu hedef, hem sizin kendinize hem de başkalarına karşı gerçekleştirmeye söz verdiğiniz bir konu halini almıştır. Ayrıca hedefiniz doğrultusunda kendi kendinizi motive edebilseniz bile, bunu etrafınızdakilerin yardımı ve desteğiyle yapmak daha kısa sürede daha yüksek bir motivasyon seviyesine ulaşmanızı sağlayacaktır. Örneğin fikirlerine saygı gösterdiğiniz kişilerden Haziran ayında işteki performansınızı nasıl yükseltebileceğinize dair öneriler vermelerini isteyebilirsiniz.
Bir sonraki aşamaya gelindiğinde yapılması gereken bir plan oluşturmaktır. Hedefinize ulaşmak için yapmanız veya değiştirmeniz gerekenleri bir kağıda yazın. Örneğin Haziran ayı boyunca ve Haziran’a kadar performansınızı yükseltmek için neler yapabileceğinizi not edin. Bunları yapmak için kendinize tanıdığınız süreleri de yanlarına not edin. Bu şekilde hem düzenli bir çalışma planınız olur hem de sürekli kendinizi kontrol edebilirsiniz. Hedefiniz için kendinize tanıdığınız sürenin gerçekçi olmasına dikkat edin; çünkü eğer bu süre ve yaptığınız çalışma planı gerçekçi değilse, planlarınızı gerçekleştiremediğiniz için hayalkırıklığı yaşarsınız.
Son ve en önemli aşama ise harekete geçmektir. Plan kurmak bu aşamaya göre çok daha kolaydır. Bu aşama; hedefinizle ilgilenmekle, kendinizi hedefinize adama arasındaki farkın ortaya çıkacağı aşamadır. Sadece ilgi söz konusu ise harekete geçme aşamasından bir süre sonra hedefinize olan ilginiz yok olacak ve yine, yeni fikirler ve hedefler aramaya başlayacaksınız.
Israrlı bir tutum içinde olmanız ise, bir süre sonra hedefinize ulaşmanızı mümkün kılacaktır. Her gün hedeflediklerinizin ne kadarını gerçekleştirdiğinizi ve hangi evrede olduğunuzu gözden geçirin. Milyarlarca kilometrelik yola çıkmak için önemli olan atılan ilk adım olduğunu unutmayın. Sizin için önemli olan her hedef için bir adım atmaya ve biraz çaba göstermeye değer.
Belki iş performansınız önünüzdeki ay gelişme göstermeyecek ama sistematik bir şekilde hedefinize ulaşmak için çabalarsanız, ilerleyen aylarda bunun gerçekleşme olasılığı oldukça yüksektir. Hedefe ulaşmak sabır gerektiren bir süreçtir.
Bu süreçteki en önemli nokta da yılmamaktır. Bu planı bir süre sonra tüm hayatınıza uygulayarak hedeflerin nasıl gerçeğe dönüştüğünü görebilirsiniz.
Kariyerlerinde birçok başarıya imza atmış kişilerin çoğu, eskiden çok ciddi hatalar yapmış olanlardır. Hatalar genellikle tembih ve önerilerden çok daha etkili bir öğrenme süreci oluşturmakadırlar. Kimi zaman geriye döndürülmesi imkansız hatalar yapılsa bile, bu hatalardan öğrenmek, kişiyi başarıya götürür. Aşağıda hataların başarıya ulaşmak için nasıl kullanılabileceğine dair yazılı olan birkaç yöntemi gözden geçirin.
* Siz dahil herkesin hata yapabileceğini unutmayın. Kimse mükemmel değildir.
* Hatalarınızı kabullenin. Başkalarını suçlamak hatalardan kurtulmanın en kolay yoludur. Ama bu aynı hataları tekrar tekrar yapmanıza neden olur.
* Hatanızın asıl kaynağını düşünün; çünkü hata yapmanıza neden olan asıl noktaya ulaşmak, hatanın tekrarlanmaması için kesin çözüme ulaşmanızı sağlar.
* Size destek olup, tavsiyeler verebilecek güvenilir arkadaşlarınızla hatanızı analiz edin. Belki onlar size hiç aklınıza gelmeyen bir bakış açısı sunabilirler.
* Hatalarınızın sorumluluğunu üstlenin.
* Uzmanlık alanınızda bile hata yapabileceğinizi unutmayın.
* Hatalar genellikle herşey iyi giderken olur; çünkü bir süre sonra bireyler kendilerinden fazlasıyla emin olmaya, kendilerini eskisi gibi sıkı bir kontrolden geçirmemeye başlarlar.
* Hatalara olan yaklaşımınız olumlu olmalı. “Ne kadar başarısızım, tüm işi mahvettim!” gibi olumsuz bir yaklaşım, sadece moralinizin daha çok bozulmasına neden olacaktır. Bunun yerine bir an önce yaptığınız hatayı nasıl düzeltebileceğinizi düşünmelisiniz.
* Ufak hatalar ile büyük olanlarını bir tutmayın. Büyük sorunlar yaratabilecek büyük hataları öngörmeye çalışın; etrafınızdan gelen uyarıları dikkate alın.
Makale : Zeynep Koçer
teşekkürler… işte ben buna “nasıl başarırım?” sorusunun cevabı derim…
Doğru zaman,doğru mekan,doğru insan…Çalış,düşün,inan ve başar…Teşekkürler