Giyim yönetmeliği şart mı? Yenibiriş Dünyası temmuz-ağustos sayısında bu konuyu ele aldı. Giyim yönetmelikleri sektörlere göre değişiklik gösterirken kimi şirketler daha özgür yaklaşımlarla hiç yönetmelik uygulamıyor. Kurumsal bir şirkette çalışırken dikkat edilmesi gerekenler arasında imajınız da bulunuyor. Kişisel imajınız ile kurumsal imajın uyum içinde olması profesyonelliğin bir göstergesi. İşte kurumsal giyinmenin incelikleri…
KURUMSAL GİYİNMENİN İNCELİKLERİ
Yenibiriş Dünyası son sayısında profesyonel yaşamda giyim konusunu ele ele aldı. Serbest giyimin motivasyona etkisi, kurumsal giyimde en sık yapılan hatalar ve genç çalışanların beklentilerinin incelendiği dosyada İmaj Danışmanı Suna Kabadayı da ofiste yaz modası ve profesyonel giyim konusundaki önerileriyle çalışanlara yol gösteriyor.
Özellikle banka, sigorta, ilaç gibi geleneksel sektörlerdeki şirketler ile holdinglerin giyim yönetmeliği uygulaması yaygın. Haftanın bir günü serbest giyim benimseyen şirketlere sık rastlanıyor. Yazlık-kışlık ayrı uygulama yapan şirketlerin sayısı az değil. Son dönemde eğilim, katı yönetmelikler yerine çalışanını bir dizi eğitimle bilgilendirmek şeklinde. Bazı şirketler eğitimleri online ortamda veriyor. Bazıları da resimli, küçük stil rehberleri hazırlıyor. Suna Kabadayı, uzun yönetmelikler yerine genel hatları vermenin yeterli olduğunu söylüyor ve şöyle ekliyor: “Haftanın belli gününde serbest giyim uygulaması varsa bu konuya açıklık getirecek uygulamalarla çalışan yönlendirilebilir. Konuyu açıkça anlatmak önemli çünkü çalışanlar serbest giyim uygulamalarını farklı farklı algılar. Kimine göre rahatlık ön plandadır, kimine göre şıklık.”
Klasik ofis giyiminde en sık yapılan hatalar
-Burnu açık ayakkabı
-Düğmesi açık ve kravatı gevşetilmiş yakalar
-Kısa kollu gömlekle kullanılan kravat ve takım elbiseler
-Kolsuz bluz, atlet, elbiseler (En azından omuzlar kapalı olmalı)
-Grafik desenli penye tişörtler, pijama pantolonlar ya da pamuklu tayt gibi gündelik kıyafetler
-Görünür yerde agresif dövmeler, hızma, piercing, halhal
Gençler rahat giyinmek istiyor
Genellikle genç girişimci patronlar şirketlerinde rahat giyim tercih ediyor. Genç çalışanlar da iş yerinde daha esnek giyim kuralları istiyor. Firmaların yaşça büyük çalışanları resmi ve yarı resmi giyim tarzında ısrar ederken, genç çalışanlar tarzlarını yansıtan kıyafetler giymenin çok yönlülüklerini ve yaratıcılıklarını beslediği düşüncesindeler. Yenibiris.com’daki anketler de serbest giyimin motivasyonu artırdığını gösteriyor.
Çalışacağınız şirkette sıkı kıyafet kuralları olması sizin için önemli mi? İş seçiminizde olumsuz etkisi olur mu?
Evet, etkisi olabilir, önemli %37,7
Hayır, etkisi olmaz, önemli değil %20,9
Duruma göre değişir; o işi çok istiyorsam önemli olmaz %41,4
İş yerinde serbest giyim, motivasyonunuzu artırır mı?
Evet, artırır %79,4
Hayır, arttırmaz %20,6
Toplam oy sayısı: 1816
İnsan Kaynakları uzmanları da konuyla ilgili olarak faaliyet gösterdikleri şirkete göre değişik görüşler bildiriyor. Şirketlerin mevsimlere özel giyim uygulamalarına da gidebildiklerini ifade eden görüşlere göre özellikle yeni işe alımlarda çalışanlara yol gösterilmesi gerekli oluyor.
Mevsim başında e-posta mesajı
AvivaSA Emeklilik ve Hayat İK Direktörü Yonca Taşçı, AvivaSA çalışanlarının uyması gereken kıyafet prosedürünün detaylarını görsellerle ayrıntılı bir biçimde, şirket intranetimizde verdiklerini ifade ediyor. “Kıyafet prosedürümüz intranetin yanı sıra her mevsim geçişinde tüm çalışanlarımıza hatırlatma amaçlı olarak genel bir e-posta aracılığı ile de gönderiliyor. Genel müdürlük kadrolarımız rahat-şık kıyafet uygulamasına tabi tutulurken satış ekiplerimiz sürekli müşterilerimiz ile iletişim halinde oldukları için resmi kıyafet giymek durumunda. Yazın başlamasıyla ile birtakım esneklikler tanıyoruz. Erkek satış ekibimiz için kravat zorunluluğunu yaz boyunca kaldırıyoruz.”
“Profesyonel giyim tarzını benimsiyoruz”
Garanti Factoring İnsan Kaynakları Birim Müdürü İrem Yeniad ise şirketlerindeki uygulamaları anlatırken şunları dile getiriyor: “Şirketimizde kış ayları için olduğu gibi yaz aylarında da kadınlarda gömlek veya bluz ile ceket-pantolon, ceket-etek veya ceket-elbiseden oluşan takım elbise; erkeklerde yine gömlek-kravat ve ceket-pantolon ile profesyonel giyim tarzını benimsiyoruz. Yaz için kadınlarda çorapsız giyim ve kumaşlarda pamuklu ve açık renklere, erkeklerdeyse ceketsiz giyime tolerans gösteriliyor.”
“Bazen yazılı kural ihtiyacı doğuyor”
Hedef Grup İK Direktörü Berrin Tavman şirketlerinde yazılı olarak uygulanan giyim kuralları olmadığını ifade ederek şöyle devam ediyor: “Ağırlıklı olarak grubumuz şirketlerinden Hedef Gıda bünyesinde çalışan satış temsilcilerimiz için mutlaka takım elbise giyilmesini ve kravat takılmasını bekliyoruz. Yaz döneminde kravat zorunluluğunu kaldırıyoruz. Depo çalışanlarımız ve sevkıyat şoförlerimiz için zorunlu bir uygulamamız yok. Ancak bu personelimize de iş kıyafeti uygulaması yapmayı düşünüyoruz. Genel anlamda bir sıkıntı yaşamasak da zaman zaman yazılı kurallar oluşturma gereksinimi duyuyoruz. Özellikle işe girişlerde adaylar bazen bu konuda bilgi almak istiyor. Kural olmayınca bireysel bazda talepler geliyor. Örneğin bir yönetici, bölümünde kot pantolon giyilmesini istemiyor. Bu bölümde çalışanlarsa diğer departmanları örnek gösteriyor.”
Kaynak : Yenibiriş Dünyası
duymuştum