Başarı sözcüğü, günümüzde herkesin dilinde. Başarı dendiğinde, iş yaşamı, okul yaşamı veya özel yaşam ayrımı yapılmıyor. Günümüzde başarı her alandaki ve her yaş grubundaki insanı ilgilendiriyor.
Aileler, çocuklarının başarılı olması için uğraş veriyor. Kamu kuruluşları hizmetlerini geliştirdikçe, kendilerine yapılan şikayetler azaldıkça ve beklentileri karşıladıkları oranda başarılı olduklarını söylüyorlar. Kar amacı ile kurulmuş şirketler, kendilerine para getiren davranışları ve faaliyetleri başarı olarak adlandırıyor.
Başarı öyle sihirli bir sözcük ki, ona sahip olan dünyaya sahip olmuş gibi seviniyor. Gerçekten de başarıya ulaşanların sahip oldukları bir dünya var: Kendi dünyaları.
Hepimizin kendimize özgü dünyası var. Kendi dünyamızda başarılarımız oranında etkii oluyoruz. Bu etkinin anlatımı için de kullandığımız bir sözcük var: Kariyer.
Kariyerin sözlük anlamını araştırdığınızda şu tanımlarla karşılaşırsınız: Meslek, uğraş dalı, bir kişinin eğitim gördüğü ve yaşam boyu sürdürmeyi amaçladığı iş, bir kişinin çalışma hayatının izlediği genel çizgi.
Bu tanımların içinde ?kariyer? kavramını günümüzdeki kullanım şekline göre en iyi tanımlayan cümle galiba son cümle. Yani, kariyeri; bir kişinin çalışma hayatının izlediği genel çizgi olarak tanımlayabiliriz.
Kariyer, çalışma hayatımızda çizdiğimiz çizginin şeklini ve yönünü tarif ediyor. Bu çizgi, istikrarlı bir şekilde, bir seviyeden yukarıya doğru çizilmişse, zigzaglar yoksa başarılı bir kariyerden söz edebiliriz. Bu noktada, fizikteki etki-tepki kavramları aklıma geldi. Kariyer konusunda da, çizgimizi etkileyen bir çok kavramla karşılaşacağız. Bu kavramlar, kariyerimize etki edecek güçlerdir. Bunları, kuvvet kolunu büyüten, dolayısıyla gücümüzü artıran kaldıraçlar olarak da düşünebiliriz. Kuvvet kolunuz ne kadar büyükse yükü o kadar kolay ve çabuk kaldıracaksınız.
Bu kaldıraçlar, kişisel etkimizi ve gücümüzü artıracak olan donanım malzemeleridir. Bilgimizdir, bakış açımızı değiştirme yeteneğidir, algılarımızı değiştirme gücüdür, iletişimimizi mükemmelleştirme becerisidir, zihnimizi kullanma becerisidir. Kısacası kişisel gelişimimizi sağlama becerisidir.
Kişisel gelişime ve kariyer gelişimine kafa yoran bizim gibi insanlara çok sık olarak gelen sorular ve eleştiriler var. Deniyor ki:
– Ülkedeki mevcut koşullarda kariyerimi istediğim gibi nasıl yönlendirebilirim?
– Ülkenin ekonomisi içimizi karartırken iyimser düşünmek hayalcilik olmuyor mu?
– Bize hayal satmayın. Bütün kapılar yüzümüze kapanıyor.
Bunlar gibi bir çok yakınma ya da şikayet sürekli olarak insanların dilinde. Ancak bu tür sözlerin ortak bir yönleri var. Dikkat ettinizse, şikayetler hep kendi dışımızdaki gelişmelerden yakınmak şeklinde oluyor. Genelde hepimizin düştüğü hata olan, başkalarını eleştirme alışkanlığı bu yakınmalara hakim. Genellikle kendimize bakmıyoruz.
İşte kişisel kariyerimizi planlamanın başlangıç noktası, kendi üzerimizde dersimizi iyi çalışmak. İletişim eğitimlerinde söylenen bir söz vardır: ?Aynaya bakın?
İşte iletişim ve başka bir çok konuda olduğu gibi, kariyerimiz konusunda da birinci ilke; Aynaya Bakmak. Yani;
– Ben kimim?
– Ne biliyorum?
– Neyi bilmek istiyorum?
– Neredeyim?
– Nereye gitmek istiyorum?
– Zihinsel tercihlerimi biliyor muyum?
– Nasıl bir kişiliğim var?
– Hangi becerilere sahibim?
– Başarılı olabileceğim alanlar neler olabilir?
– Değerlerim nelerdir?
Bu ve benzeri soruları daha da çoğaltabiliriz. Kişisel Kariyer Planlaması adlı kitabımızın önsözünde bu konu ile ilgili olarak şunları yazmıştım:
?O halde geleceğe hazırlananlar ne yapacak?
Öncelikle şunları çok iyi bilmeniz gerekiyor:
1. Kendi kariyerinizin sorumluluğu kendinize aittir.
2. Kariyerinizi yönetmek hayatınız boyunca devam edecek bir süreçtir.
3. Size uygun olan ve çalışabileceğiniz yeri kendiniz bulmak zorundasınız.
4. Becerilerinize, bilginize, kişiliğinize ve ilgilerinize uygun bir işi seçmek ve bulmak durumundasınız.
5. Çalışmak istediğiniz işi, ekonomik durumunuz, sağlık durumunuz ve yetenekleriniz açısından önce kendinizle, sonra ailenizle, arkadaşlarınızla ve dostlarınızla belirlemek durumundasınız.
6. Proaktif olup, olayların önünden gitmek, sizi amacınıza ulaştıracak olanaklara ve fırsatlara hemen tepki göstermeyip, fırsatları çok iyi analiz etmek, bir şans olabilecek olanakları iyi değerlendirmek durumundasınız.
7. Başarınız, iş dünyasını, kariyer gelişimini ve değişimini çok iyi anlamanıza bağlıdır. Dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmeleri iyi izlemeniz ve haberdar olmanız gerekiyor.?
Gördüğünüz gibi kariyer yapmaya giden yol bir hayli meşakkatli. Bunun için de yazımın başlığını koyarken ?Kariyerin Yolları Taştan? dedim. Ancak bu tanım sizi korkutmasın. Unutmayın ki ?Nereye gittiğini bilen adama herkes yol açar.? Yeter ki siz nereye gitmek istediğinize karar verirken elinizdeki verileri iyi değerlendirip doğru karar verin.
Bizim misyonumuz, kararlarınızı vermenize yardımcı olmak. Takip eden yazılarımızda küçük rehberler vermeye çalışacağız.
Herkese keyifli okumalar, başarılı bir kariyer dileklerimle.
Yazar : Mehmet ÖNER
Gerçekten çok güzel bir yazı. Teşekkür ederim.
Hayatında İstediğinizi Almanın Yolları!İkna kabiliyeti, başarılı bir kariyerin en önemli ateşleyicisidir.