Kişisel gelişimin varoluşu, insanların düşünsel faaliyete başladığı günden itibaren işleyen sürecin meydana getirdiği ihtiyaçlardan ibarettir. Zamanın ilerlemesi, şartların değişmesi insanların var olmak için adapte olmasını zorunlu kılar. Adaptasyon sürecini başarıyla geçenler, yeniliklere açık olanlar, gözlem yeteneğini kullanarak geçmişin değerlendirmesini geleceğe ışık tutacak şekilde kullananlar her devirde diğer insanların ilgisini çekmeyi başarır. Akla gelen ilk soru ‘’Bu adamın aklına gelen neden daha önce benim aklıma gelmedi acaba?’’
ikincisi de ‘’Kendimi geliştirmek için ne yapmalıyım?’’ sorusudur.İşte sorularınızın cevabı:
– Öncelikle şunu bilmelisiniz ki bilgisiz fikir olmaz. Belli bir konuya hâkimiyeti olmayan insanın özgüveni boş ukalalıktan başka bir şey değildir.
– Başarının ikinci basamağı ise uzun ve kısa vadeli hedefler koymaktır. Amaçsız bir yaşama sahip olanların hayatımdan hiç hoşnut değilim tarzı yakınmalarını duymuşsunuzdur. Hedefin asıl amacı siz farkında olmasanız da sizi motive etmektir. Zaman zaman hayaller kurarken kendinizi yakaladığınız olmuştur.
– Üçüncü basamak ise özgüvendir. Peki, özgüven nasıl kazanılır? Özgüvene sahip olmak, hayata pozitif bakabilmek bir anda olabilecek bir şey değildir. İnsan bilinçaltı beş yaşındaki çocuktan farksızdır. Yaşam deneyimleriniz, sizinle ilgili kurulan size ait cümleler bilinçaltı tarafından artı ve eksi olmak üzere iki şekilde kaydedilir. Eksilerin çok olması sizi karamsar bir insan yaparken, artıların çok olması sizi mutlu kılar ve çevrenizin sizinle ilgili düşüncelerini pozitif olarak etkiler. Bu pozitif bakış özgüven kazanmanıza sebep olacaktır. Günlük yaşamın zorluklarına rağmen, olumsuzluklarına rağmen bu beş yaşındaki çocuğu nasıl kandıracağız? Bu tamamıyla sizin dil bilginize bağlı. Evet, yapmanız gereken şey bu kadar basit. Olumsuz bir düşünceyi, yargıyı olumlu bir cümle kalıbı ile kurduğunuzda bu size eksi değil artı olarak yansıyacaktır. Örneğin ‘’Her şeyi hep yüzüme gözüme bulaştırıyorum. Bunu da bulaştırdım.’’yerine ‘’Bir daha, daha dikkatli davranacağım.’’ Şeklinde kurulan bir cümle size artı kazandırcaktır.
– Hayata pozitif bakışın yanı sıra beden dilinin kullanımı da özgüvene ilişkin karşınızdaki insana bilgi verir. Konuşurken karşınızdaki insanın gözlerine bakmak yerine başka bir yere bakmak konuyla pek ilgilenmediğinizi gösterirken, yere bakmak güvensiz durduğunuzun karşıdaki insanın bilinçaltına bir işarettir. Omuzlarınızın düşük olması da özgüven probleminizin olduğunu gösterir. Dik durmak,samimi bir şekilde gülümsemek, yeterli seviyede jest ve mimik kullanmak sizi bulundunuz ortamda ilgi çekici kılar.
Unutmayınız ki kişisel gelişime ilişkin kitap yazmış olan insanların bildikleri sizin bildiklerinizden farklı değildir. Yaptıkları şey dikkatleincelemek ve anlamlandırmaktır. Başarının sırrı öncelikle kendinizi tanımaktır. Unutmayın ki siz kendiniz için bir şey yapmadıktan sonra size hiçbir şeyin faydası olmayacaktır.
Yazı site takipçilerimizden Tuğsan YILMAZ’a aittir. Genç kalem yazısını şu üst notla siz okuyucularımıza gönderdi.
– Sitenizde yayınlamak istediğim kendime ait bir yazım var.Burada yazdıklarım kişisel gelişim kitaplarında olduklarım doğrultusunda özümsediklerimden ibarettir.Şimdiden teşekkürler.
Kendisine teşekkür ediyoruz.
Yazı daha önce yayınlanan yazılarda olduğu gibi yine olması gerekenleri anlatan,ilgi çekici bir yazıydı gerçekten.
Anlatıldığı gibi kişisel başarı için düşün-yap modelinin işlenişinin nasıl olması gerektiğini beyan eden yazımız bizi bu konuda çok aydınlatıyor.
katıldığım son noktaysa,”siz kendiniz için bir şey yapmadıktan sonra hiç bir şey sizin için faydalı olamaz” sözü.Ne kadar da doğru tespit.
Bizimle paylaştığın için değerli bilgilerini,size müteşekkirim sayın arkadaşım…
Teşekkürler..HArika bir paylasim..Benim hemen özgüven kazanmam lazım:)))
çok beğendim
Elinize yüreginize saglık… çok hoş bir yazı….
Değerli vaktinizi ayırıp fikirlerinizi,yorumlarınızı benimle paylaştığınız için asıl ben teşekkür ederim..
İnsanın kendisine özgüveni nasıl kazandıracağını anlatan kullanım kılavuzu gibi olmuş …Teşekürler!
teşekkürler..
Tam da benim içinde bulunduğum duygularımı dile getirmişsiniz .Hep kendime (Nerden başlamalıyım?) diyorum .Galiba bu yazı cevabı acıkca verdi bana.
Artık kendime tutunmalı,hayattan şikayet edenlerden olmamalıyım.
Teşekkür ederim! bu güzel bilgilerinizi paylaştığınız ve zaman ayırdığınız için.
Çok güzel bir yazıydı beğeniyle okudum.
Başka paylaşımlarınızı da okumak isterim.
Teşekkürler saygılarımla.
Teşekkürler güzel yazıydı