Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde araştırmacı ve “motivasyonel görüşme” konusunda bir otorite olan Michael Pantolon, insanlarda davranış değişikliğini baskı veya zorlayarak değil motive ederek sağlayan en etkili yöntemin “soru sormak ” olduğunu belirtmiştir. Bununla birlikte insanları harekete geçirecek soruların aynı olmadığını, mantıklı soruların inatçı kişileri motivede etmede etkisiz olduğu, mantıksız sorularınsa insanları daha iyi motive ettiğinin de altını çizmiştir.
Günlük hayatımızda kullanacağımız bir örnek yapalım.
Diyelim ki çalışanınızın veya bir arkadaşınızın motivasyonu düşmüş ve yapması gerekenleri yapmadığını görüyorsunuz.
Çalışanınızı veya diğerlerini kendi kendine motive eden ve içsel motivasyonunu sürekli kılmak istiyorsanız “2’ li soru” yöntemi denemenizi öneriyoruz.
Yapılması gereken her neyse bunu birlikte belirleyip,
Soru 1
(“ 1 hiç hazır” değilim, “10 çok hazırım” anlamına gelsin)
Bunu yapmaya 1 ile 10 arasında ne kadar hazırsın? ” diye vereceği puanını sorun.
Karşınızdaki cevap verdiğinde 2. soruya geçin.
Soru 2
“ Neden daha düşük bir sayı seçmedin?”
İşte bu soru kişiyi hazırlıksız yakalayan bir sorudur.
4 yerine 5 olmasını veya 2 yerine 3 olmasını açıklamak aslında kişinin kendi motivasyon kaynaklarını ve bu işi neden yapması gerektiğini ortaya koyacaktır.
Neden istemediğini anlatmak yerine, neden daha yüksek puan verdiğini açıklamak kişinin bu konuda en ufak bir isteği varsa onun ortaya çıkmasına ve büyümesine neden olacaktır.
Bu yaklaşımda dikkat ederseniz Sizin bir zorlamanız, baskınız veya yönlendirmeniz yok. Sadece 2 soru ve kişinin verdiği cevaplarda kişinin kendi kendine harekete geçirmesinin önemli ipuçları.
Görüşmek üzere, sevgiler…
Yazan : Meral Dal