Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

hissettiginiz-gibi-olursunuz
  1. Anasayfa
  2. Kişisel İmaj
  3. Nasıl hissederseniz öyle olursunuz!

Nasıl hissederseniz öyle olursunuz!

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 2 dk okuma süresi
50 1

Akılcı kurallardan çok, değişken duyguların etkisinde olan duygusal evren çok karmaşıktır. Bu düşünce sistemindeki bozuk­luk, düşünmekten kaçınmak ya da tümüyle vazgeçmek biçiminde görülür. Gerçekleri düşünmek yerine olayları duygularınıza göre yorumlar, ona göre davranırsınız.

Suzie de bu durumdaki bir modacıydı. Yaşamı iniş çıkışlarla sürüyordu. Bir gün kendini mutlu hissediyor, yaşamının güzel gittiği sonucuna varıyordu. Ertesi gün üzgün olduğunda sorsanız, yaşamının nasıl bir trajedi olduğunu anlatıyordu. Bir hafta sonra kendini biraz gergin hissediyor, yaşamının tehlikeye açık olduğunu düşünüyordu. Oysa, günden güne değişen şey varlığına ait gerçek veriler değildi, onun duygularıydı.

Bu durum özgüven üzerinde korkunç bir etkiye sahiptir:

[box type=”note” align=”aligncenter”]Kendinizi yararsız hissediyorsanız demek ki, yararsızsınız. De­ğersiz hissediyorsanız demek ki, değersizsiniz. Çirkin olduğunuzu hissettiğiniz gün, çirkinsiniz. Kısacası, kendinizi nasıl hissederseniz öyle olursunuz.[/box]

hissettiginiz-gibi-olursunuz

Bakın, patolojik eleştirmen duygularınızı silah olarak nasıl kul­lanır: Önce kulağınıza, “Zayıf, korkak,” diye fısıldar. Ardından, bu belli belirsiz düşünce, üzüntü duygunuzu harekete geçirir. Çaresizlik duyar, donar kalırsınız. Eleştirmen yine birbirini tetikleyen gerekçe­leri sıralar: [highlight]“Ne hissedersen o’sun. Çaresizlik hissediyorsun, o halde çaresizsin.”[/highlight] O sırada bu kısır döngüyü başlatanın da eleştirmen ol­duğunu unutmuşsunuzdur. Kendinizi bir kitapta okusanız, kaldırıp atacağınız, anlamsız ve kısır bir tartışmanın içinde bulursunuz.

Duygusal gerekçe bulmada yapılan asıl hata, patolojik eleştirmenin başlattığı o ilk düşüncelere kulak kabartmaktır. Acı veren duyguları tetikleyen öğe, bu ilk düşüncelerdir. Bu hatayı düzeltmek için yapmanız gereken, yeniden içe dönük konuşmanıza dönüp, eleştirmenin olumsuz duygularınızı tetiklemek için gerçekleri nasıl çarpıttığını görmenizdir.

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

1 Yorum

  1. blank
    Aliket - -

    Harikasınız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.