Oteller eskiden olduğu gibi artık sadece tatil beldelerinde yoğunluk göstermiyor. Yaz-kış, şehir merkezi-deniz kenarı demeden birçok otel açılıyor ve rağbet de görüyor. Otelcilik aynı zamanda sektör olarak bakıldığında, yetiştirilmek üzere en çok personelin alındığı alanlardan biri. Otelin istihdam süreci ise genel müdürün atanmasıyla başlıyor. Genel müdürün ardından satış ve pazarlama, insan kaynakları, finans ve muhasebe geliyor. Hilton’un 91 ülkede 3.897 otelinde 135 binden fazla çalışanı bulunuyor. Bu otellerin 24’ü Türkiye’de yer alıyor ve 2013 yılı sonunda bu sayının 30 olması hedefleniyor. Her iş yerinde olduğu gibi otellerde de insan kaynağının yönetilmesi gerekiyor. Bir otel açmaya karar verdiniz diyelim, ilk önce kim işe alınmalı, temel departmanlar hangileri olmalı…
Bir otelin İK sürecinin otelin yönetim biçimine göre şekillendiğini belirten DoubleTree by Hilton İstanbul-Avcılar Oteli’nin IK Müdürü İnci Kardeş, franchise otellerde öncelikle markanın sorumluluklarını yerine getirmenin, belirlenen standartlara uymanın zorunda olunduğunu söylüyor. Genelde istihdama öncelikle bir genel müdür tayin edilerek başlandığını belirten Kardeş, resmin bütünü görebilecek, aynı zamanda yasal süreçleri başlatacak olan genel müdürün kendi ekibini ve yönetim kadrosunu oluşturduğunu, ana başlangıç olan planlama çalışmalarına başladığını söylüyor. Planlamada şirketin hedef bütçesi baz alınıyor, hangi bölümde, ne niteliklerde kaç çalışana ihtiyaç duyulacağı ortaya konarak, olmazsa olmaz pozisyonların neler olduğu belirleniyor. Planlamada organizasyon şeması, norm kadro ve tüm pozisyonlar için baz maaşların ele alındığı bütçe çalışmaları yapılıyor.
İşe alım süreci 3-6 ay
Yönetim kadrosunun istihdamının İK’nın temelini oluşturduğunu belirten Kardeş, her departman yöneticisinin, kendi kadrosu kurulurken o ekibin başında yer alması gerektiğini söylüyor: “Genel müdürün ardından, satış ve pazarlama, insan kaynakları, finans ve muhasebe, yiyecek ve içecek, mutfak, bilgi işlem, kat hizmetleri, ön büro, teknik servis gibi departman yöneticileri ilk olarak işe başlayan ekipler. Genel müdürden hemen sonra satış ve pazarlama departmanı geliyor. Ayrıca, IT ve teknik servis departmanı da sistem alt yapısının hazırlanması esnasında, açılıştan çok önce görev başında bulunmuş olmaları gerekiyor.” İşe alım süreci yaklaşık 3 ile 6 arasında tamamlanıyor. Personel sirkülasyonu da olduğu için 6 ay sonunda bu sürecin tamamen bittiğini söylemek doğru değil. Otele en son alt kadrolardaki personel katılıyor. Kat hizmetleri, yiyecek-içecek ve mutfak personeli en son alım yapılan alanlar.
Tecrübe ve yabancı dil seçilme tercihi
Kadrolar kurulurken tecrübe her zaman adayın öncelikli tercih edilmesini sağlıyor. Yabancı dil de aranan özellikler arasında. İnsani taraflara da çok dikkat ettiklerini belirten Kardeş, hizmet sektöründe bir işi severek yapıyor olmanın önemine değiniyor ve yardımseverlik, güler yüzlülük ve kibarlık gibi özelliklerin öne çıktığını söylüyor. Seçilmedeki bir başka etken ise referanslar. Geçmişte misafir ya da çalışma arkadaşlarıyla problem yaşamış birisini işe almanın sağlıklı bir tercih olmadığını belirten Kardeş, bazı görevler için otelcilik deneyiminin ve bireysel yeteneklerin olmasının önemini vurguluyor. Personel seçildikten sonra yasal süreçler başlıyor. Ardından personelin alacağı eğitimler belirlenerek ve bu eğitimler verilmeye başlanıyor. İlk verilen eğitim ‘Yeni İşe Alım Kutlaması’ eğitimi. Burada personele marka ve kurum detaylı olarak anlatılıyor. Bu eğitimi sistem eğitimleri, sınıf eğitimleri, yüz yüze eğitimler, görev başı eğitimler takip ediyor.
Yazan : Zeynep Mengi / Hürriyet İK
Kahvaltılık olarak otellerde dağıtılan küçük kutulardaki yağ, peynir, reçel gibi yiyecekler çok işe yarıyormuş, Metroda satılıyormuş.
İlgi alanın … ise sirkteki işini bırak sünnetçi, ürolog, otellerde battaniye filan ol