Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

blank
  1. Anasayfa
  2. Bunları Biliyor musunuz?
  3. Özgeçmiş (CV) hazırlamanın kırmızı çizgileri

Özgeçmiş (CV) hazırlamanın kırmızı çizgileri

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 5 dk okuma süresi
24 2

CV hazırlamak sanattır. Beceri ister. Fark yaratmak, yaratıyor olmak önemlidir. Peki ne yapmak lazım? Başvurduğunuz pozisyonlar için gereken tüm niteliklere sahipsiniz ama size geri dönülmüyorsa kırmızı çizgileri ihlal etmiş olabilirsiniz. Uzmanlar, özgeçmişlerin insan kaynakları tarafından reddedilme nedenlerinden bazılarını sıraladılar. İşte CV’nizin çöpe gitmesine neden olacak ayrıntılar…

ÖZGEÇMİŞİNİZİN REDDEDİLME NEDENİ

İyi bir eğitim aldınız, güzel iş tecrübeleriniz var ama başvurduğunuz yerler size bir türlü dönmüyor. Sorunun özgeçmişinizde olabileceğini hiç düşündünüz mü? Yıllarca emek vererek edindiğiniz her türlü tecrübeyi yazmak veya küçücük bir imla hatası bile özgeçmişinizin çöpe gitmesine neden olabilir.

Sağlam bir eğitim temeliniz, iyi firmalarda iş deneyimleriniz var. Ama başvurularından bir türlü dönüş alamıyorsunuz. Problem, hazırladığınız özgeçmişte olabilir.

Başvurmayı düşündüğünüz pozisyon tam size göre olsa da, buna karşınızdakilerin de ikna olması gerekiyor. İşte bu noktada da kendinizi güzel bir paket içinde sunabilmeniz önemli. Sizi görmeden önce özgeçmişinizi gördükleri için ilk etkiyi burada sağlamak gerekiyor. Fakat adaylar özgeçmiş hazırlamak için saatlerini harcarlarken insan kaynakları çalışanları birkaç dakika, hatta belki birkaç saniyede bu özgeçmişleri çöpe atabiliyor. Uzmanlar, özgeçmişlerin insan kaynakları tarafından reddedilme nedenlerinden bazılarını sıraladılar.

İşte CV’nizin çöpe gitmesine neden olacak şeyler:

1) Uzunluk

Bir makale, hikaye veya blog yazısı okurken “Eee, sonuç?” dediğiniz oldu mu? İnsan kaynakları uzmanları da 3 sayfalık bir özgeçmiş okurken aynı şeyi söylüyorlar. Her 10 özgeçmişten 9’u sırf bu nedenle reddediliyor. Hazırladığınız özgeçmişte girdiğiniz, yaptığınız her işin yer alması gerekmiyor. Onlarca eğitim programına, yarışmaya, etkinliğe veya kulübe katılmış olabilirsiniz. En iyi etkiyi yaratmak için aralarından en önemli olanları veya işinizle, başvurduğunuz pozisyonla ilgili olabilecekleri yazın. Farklı pozisyonlar için farklı özgeçmiş hazırlamaktan da çekinmeyin. CV’niz için harcayacağınız fazladan birkaç dakika görüşme randevusunu kapmak için zemin hazırlayabilir.

2) Ön yazı olmaması

Başvurduğunuz pozisyon için fazla iyi veya yetersizseniz, zengin bir kariyer geçmişiniz varsa, CV’nizde belirtmediğiniz özellikleriniz bulunuyorsa ön yazı gerekli. Geçmişinizi, yapabileceklerinizi, potansiyelinizi siz biliyorsunuz, sizi görüşmeye alacak olan insan kaynakları çalışanı değil. Form şeklinde hazırlanan tek tip CV’ler kendinizi tanımlamak için yeterli olmayabilir. Bu tarz özgeçmişlerde ilgili olduğunuz şeyleri, yeteneklerinizi açıklamak için uygun yer bulunmayabilir.

özgeçmiş hataları

Buna ek olarak bazı kişisel nedenlerden ötürü olduğunuzdan daha kalifiye veya daha alt seviyede bir pozisyona başvurmuş ve dönüş bekliyor olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda da ön yazıda kısa bir açıklama gerekebilir.

3) Dilbilgisi ve imla

Daha önce milyonlarca kez yazı yazdık. Makale, hikaye, kompozisyon veya CV… Çoğu zaman da bu yazılarda bir hata olduğunu düşünmedik. Yazım konusunda hata yaptığımız aklımıza gelmedi, geldiği zamanlarda da çok önemsemedik, imla kontrolünü yapmadık. Fakat insan kaynakları uzmanları öyle değil, yapılan birkaç hata bile özgeçmişin çöpe gitmesine neden olabiliyor. Detaylar da önemli ve gözden kaçmaması gerekiyor. Bu nedenle özgeçmişinizi hazırladıktan sonra imla hatası yapmadığınızdan emin olun.

4) İş tanımı ve başarılar

Özgeçmişlerin reddedilmesinin bir başka nedeni de iş tanımlarının, ayrıntıların, oryantasyon bilgilerinin yetersiz veya eksik olması. Önceki iş tanımlarınızı ne kadar güzel, süslü bir şekilde yazarsanız yazın, önceki tecrübelerinizde, işlerinizde yaptıklarınızı, katkılarınızı düzgün bir şekilde tanımlayamıyorsanız özgeçmişiniz dikkate alınmayabilir. Şirketler bünyelerine katacakları kişinin nasıl değerlere sahip olduğunu bilmek istiyor. Açık olan pozisyon için yeterli ve uygun olmak işe alınmak için tek geçerli sebep değil. Kurumlar artık kendilerine bir şeyler katabilecek çalışanlar arıyor. Bu nedenle de önceki işyerlerinde ne yaptıklarını bilmek istiyorlar. Geçmişteki tecrübelerinizde yaptığınız katkıları özgeçmişinize eklemek diğer adaylar arasından sıyrılabilmek ve farkedilmek için önemli.

Kaynak : yenibiris.com

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

2 Yorum

  1. blank
    Nermin ÇEVİK - -

    CV ne işim yok ki de CV m olsun

  2. blank
    Cengiz SAKMANLI - -

    Özgeçmiş nasıl hazırlanır hakkında herkes bir şeyler söylemiş. Ama bu sitede gerçekten cv nasıl hazırlanır sorusunun yanıtını bulabiliyorsunuz. Özellikle özgeçmişin hazırlanması kısa ve net anlatılmış.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.