Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

blank
  1. Anasayfa
  2. Kişisel İmaj
  3. Söyleme Kusurları

Söyleme Kusurları

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 7 dk okuma süresi
17 38

Çeşitli seslendirme kusurları nedeniyle söylenenler yeterince anlaşılamaz ve tekrar edilmek zorunda kalınır. Konuşmacı harfleri doğru telaffuz edemeyebilir veya konuşurken bazı heceleri yutabilir. Harflerin hatalı telaffuz edilmesi karşılıklı konuşmalarda pek dikkat çekmese de topluluk karşısında veya mikrofondan yapılan konuşmalarda derhal dikkat çekerler. Bu tür hatalar konuşmacının anlaşılmamasına ya da yanlış anlaşılmasına yol açarlar. Dinleyici ya bütün enerjisini anlamak için kullanacak ya da bıkkınlık göstererek dinlemekten vazgeçecektir. Ayrıca bu tür konuşmacılar dinleyiciler nezdinde güvenlerini yitirecekler, imajlarının kötü olmasına yol açacaklardır. En bilinen seslendirme kusurları aşağıda tek tek açıklanmıştır.

GEVŞEKLİK
Ses organlarının genel tembelliğidir ve en çok karşılaşılan durumdur. Bu genel gevşeklik genel bir konuşma sönüklüğüne yol açar. Gevşekliği gidermek için dişleriniz arasına bir kalem sıkıştırın ve aşağıdaki cümleleri hızla okuyun.

Bir berber bir berbere bre berber beri gel diye bar bar bağırmış. Biz de bize biz derler, sizde bize ne derler?
Pireli peyniri perhizli pireler teperlerse pireli peynirler de pır pır pervaz ederler.
Ocak kıvılcımlandırıcılardan mısın, kapı gıcırdatıcılardan mısın? Ne ocak kıvılcımlandıncılardanım, ne kapı gıcırdatıcılardanım.
Çatalcada topal çoban çatal yapıp çatal satar, nesi için Çatalcada topal çoban çatal yapıp çatal satar? Kârı için Çatalcada topal çoban çatal yapıp çatal satar.
Şu karşıdaki kara kuru kavak, karardın mı, ey kara kuru kavak sarardın mı ey kara kuru kavak!
Sen seni bil, sen seni, bil sen seni, bil sen seni, sen seni bilmezsen patlatırlar enseni.

PELTEKLİK
Bir harfin çıkarılamayarak bir diğeri ile değirilmesidir. Bu durum dilin yeterince eğitilmemesinden, lehçelerin yapısından veya bazı dillerin fazla etkisinde kalmaktan kaynaklanabilir. Türkçe üzerinde tespit edilen pelteklik türleri aşağıda belirtilmiştir.
Zeleştirme: (J) yeri(Z). Örnek: Jale-Zale, Jilet-Zilet,
Seleştirme: Ş yerine S. Örnek: Paşâm-Pasam, şapka-Sapka
Jeleştirme: C yerine J. Örnek: Ancak-Anjak), Kucak -Kujak
Şeleştirme: S yerine Ş. Örnek: Sana söylüyorum-yerine sana şöylüyorum
Leleştirme: (R) yerine (L). Örnek: Birader-Bilader, Berber-Belber, Merhem-Melhem, Terlik-Tellik
İnce â yerine kalın a: Kemâl-Kemal, Lâstik-Lastik
Yukarıdaki örneklerde ilk sırada belirtilen sesler çıkarılamadığından ikinci sesler onların yerine ikame edilmektedir. Bu seslerin çıkarılamaması durumunda bunların üzerinde uygun alıştırmaların sık sık yapılması gerekmektedir. Aşağıdaki kelimeleri eğiticinin özel uyarılüarını dikkate alarak tekrar ediniz. Eğer bu seslerin herhangi biriyle ilgili sorununuz yoksa geçebilirsiniz.

J- Jilet, jandarma, jale, jumbo,
Ş- Paşa, şaka, şakir, şeker
R- Rüya, hücreler, hürrem, harran, sarraf
A- Lale, lastik, lahana, kamil (altı çizilenler ince)
S- Sorgun, hassasiyet, fason

TUTUKLUK
Bir hece üzerinde takılıp kalma, heceyi veya kelimeyi tekrarlama durumudur. Bu sorun en çok düşünce akışındaki duraklamadan kaynaklanır. Normal şartlar altında aşırı stres de tutukluğa yol açabilir. Tutukluğu gidermek için herhangi bir emtni önce yavaşça ve sonra hızlanarak okuyun. Eğitici sizi bireysel olarak takip edecektir.
Tutukluk Örneği: Bu, bu bizim— şerefimiz— olacak —diye — uzun uzun—– bize bize anlattı.

KEKELEME
Tutukluğun ileri aşaması, söz söylerken birden bire duraklama, çoğunlukla buna katılan yüz buruşturması ve gerilme hareketiyle hecelerin tekrarlanması. Kekemeler soluk aldıkları veya pek geç soluk verdikleri sırada konuşurlar. Kekeleme genellikle çocukluk döneminde oluşan bir konuşma bozukluğudur. Erken yaşta konuşmaya başlayan çocukların konuşma başarılarına çevrenin gösterdiği aşırı ilgi çocuğun duygularını zararlı yönde etkiler. Çok iyi konuşarak dikkat çekmek isteyen çocuğun kendi üzerinde ürettiği baskı bir süre sonra kekeleme rahatsızlığını oluşturur. Kekeleme çocuklukta yaşanan aşırı baskı, şiddet veya aşırı utançlığın etkisiyle de gelişebilir. Maddi bir hastalık olmamakla birlikte kekeleme beyin konuşma merkezinde mesaj akışında oluşan karışıklığın bir sonucudur ve çoğunlukla psikolojik bir sorundur. Kekemeliğin yok edilmesi için çeşitli çalışmalar yapılmalıdır.
1. Okumayı yeni öğrenir gibi düşük hızda fakat yüksek sesle bol bol okumak
2. Belli cümleleri ezberleyerek tekrar tekrar seslendirmek.
3. Bu metinde yer alan tekerlemelerin ısrarla okunması
Kekeleme örneği: Bi bi bi biraz so so sonra bura dada ooo olacak

ASALAK SESLER

Bazı sesler veya kelimeler asalak olarak kelimelerin arasına takılır ve konuşmayı tahammül edilmez hale getirir. Asalak sesler veya kelimeler konuşmacının fikir netliği ve kendine güveni hakkında şüphe uyandırır. Konuşmanın kalitesini baltalar ve dinleyiciyi sıkar. Bu kapsamda ?ııı, eee, aaa, şey, yani, mesela, evet…? gibi ses veya kelimeler konuşma arasında sık sık veya gerekmediği halde kullanıldığında dinleyici rahatsız olur.

Örnekler:
Asalak ses veya kelimelerle
:
Bana şey dedi. Bugün yıldönümü olduğu için eee şey yapacaktık. Tören salonunu düzenleyecektik.
Evet sevgili dinleyenler. Bugün yine sizlerle birlikteyiz. Evet bugünkü konumuz çalışmanın fazileti hakkında.
Yani şunu diyorum. Mesela siz zor durumda kaldınız. Yani mesela başınızdan bir felaket geçti.

Düzgün:
Merhaba sevgili dinleyenler. Günün ilk ışıklarıyla birlikte sizi selamlıyorum. Mutlu bir gün yaşamanızı diliyorum. Yine sizlerle birlikte olmak ve sizlerle konuşmak ne güzel.

Çalışmalar:
Aşağıdaki soruları ikili guruplar halinde asalak ses veya kelimeleri kullanmadan cevaplandırınız. Arkadaşınız sizi kontrol edecek ve hata yaptığınızda uyaracaktır. Daha sonra bu çalışma tek tek kürsüde yapılacaktır.
a) Düzgün konuşma yeteneğinin size ne kazandırmasını ümit ediyorsunuz?
b) gününüz nasıl geçer?
c) En çok sevdiğiniz yiyecekleri anlatın.

Yazar: Muhammet Bozdağ

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

38 Yorum

  1. blank
    Elif V. - -

    Cok sükür bu tür sorunlarim yok.

    Benide gercekten sinir eden ‘Asalak sesler/kelimeler’.

    Televizyon izlerken sunucu sürekli ‘Evet efendim, eee… simdi söyle… eee…’ dediginde sinir oluyorum…

    Birde R’leri ingilizler, amerikalilar, almanlar gibi söyleyenlere sinir oluyorum :) En begenilen haber spikerleri bile yapiyor bunu.

    Neyse :) Tesekkürler Özgür’cüm

  2. blank
    YETKİN ESEN - -

    sizlerı tebrık edıyorum sadece harıka bır sayfanız var
    ıyı çalışmalr dılerım

  3. blank
    öykü - -

    :)okurken eğlendim,gerçekten hoş-didaktik bir site,tebrikler…şarj(şarz)aklıma geldi:))

  4. blank
    siyah_dark - -

    asalak sesler =) gerçekten çokça görülen sorun,bence bunun sebebi konsantrasyon bozukluğu weya dikkat dağınıklığı ikiside aynıdır bu arada =) bide tabi düzgün kelimeleri seçme çabasında kullanırız bu asalak sesleri o ayrı bi mesele =)

  5. blank
    Creepshow - -

    Merhabalar!
    Sitenizi yeni keşvettim.Çok güzelmiş. :)

  6. blank
    ergun818 - -

    merhabalar;
    ben 20 yasındayım ve R harfını V olarak soyluyorum ve bu benım psikolojimi oldukca etkılıyor.konusmam bozuluyor ve ısmımde ergün bırısı ısmımı sordugunda dahı zor soyluyorum en az 3 kez soyledıgımde anlıyorlar.lütfen yardım beklıyorum…bu harfi nasıl cıkartırım dilim nasıl döner bu harfe.yardımlarını beklıyorum

    …teşekkürler…

  7. blank
    Fatma - -

    ben çok az kekeliyorum ama çok az. yani azğımdan konuşurken ünlü harf ile çıkan kelimeler bazen takılıyor çıkmıyor. mesela ”akşam buradayım” derken a harfi bazem orda takılıyor. nedir bu kekeleme mi yoksa başka bişey mi? nolur bi fikir verin psikoloğa da gidemiyorum çünkü utanıyorum. gitmeye aslında utanılacak bişey yok ama napayım elimde değil. nolur bilen varsa ve nasıl geçtiğini biliyorsa hemen cevap yazsın. uygulamaya hazırım nolur yardım edin. acil.. lütfen teşekkür ediyorum hepinize. saygılar, sevgiler…

  8. blank
    Can - -

    selam fatma! bence sen kekeme kategorısıne gırmıyorsun. aynı sey bendede var. bende tıpkı senın gıbıyım. yanı yerı gelıyor sakın dusunerek konustugumda duzgun konusuorum ama gun ıcersınde cok nadır kekelıyorum. bu bence kekemelık sayılmaz. cunku gercekten kekeme olan bırılerıyle karsı karsıya geldıysen benı daha ıyı anlarsın. ben cok gordum bole her cumlelerınde takılan kekemelerı. onların yanında bızımkısı kekemelık sayılmaz… cunku sonucta karsındakı ınsana derdını guzelce anlatıp muhabbet ederken rahat edebılıyorsan kekemelık olmaz..

  9. blank
    Abdulahad - -

    hepinize merhabalar. bende konusma problemleri var. mesela s veya z harflerini telaffuz ederken genellikle anlasilir bir sekilde cikmiyor. cok sukur kendi anadilimle beraber turkce, inglizce, rusca veya cince biliyorum, ama bunlarin hepsinde yukaridaki harfler oldugu icin bu dilleri konusurken cok zorlaniyorum. benim bu problemimi nasil cozebilmemi bilen birileri varsa lutfen kendi fikirlerini bildirsin. ilginiz icin cok tesekkur ederim.

  10. blank
    Mustafa - -

    ben “l” leri “r” diye söylüyorum, bana yardımcı olur musunuz??

  11. blank
    gökmen - -

    Sıtenızı yenı keşfettım guzelmış gercek ten ama yardım onerısını bulamadım ben de kekemeyım ama yardım konusunu bulamadım ben de kucukken oldu kucuk yaşta başladı ve bır çok tedavı sonu cu geçmedı ve ben bundan çok rahatsızım yardım edebılısenız çok sevınırım acıl olursa cok sevınırım ben yenı askerden geldım

  12. blank
    selvi - -

    Allah şifa versin bende bir kusur yok ödevim için siteniz çok güzel

  13. blank
    kadir - -

    meraba ben şarkı söylerken kitap okurken kekelemiyorum.anca birisi bilen konuşma başlasam kelimelerimin arasında takılıp kalyorum tedavi gördüm amma faydaetmedi.gıcık olyorum artık konuşarken.yardamcı olsanız çok memnun olurdum teşekürler,kolaygelsin saygılar.

  14. blank
    melike - -

    iygünler bende r harfini söyleyemiyorum..ne yapmalıym ayrıca bir topluluk önünde konusamıyorum. türkçe kelimeleri telaffuz edemiyorum bazen r harfi olmayan kelimelerin es anlamlarını kullanıyorum ve jhızlı konusuyorum kimse konuştuğumdan bişey anlamıyor bana yardım edin 22 yasındayım

  15. blank
    ozan - -

    ben de R harflerinde sorun yasıyorum melike ben de topLum onunde konusurken çekınerek konusuyorum geneLde de sessiz kalmayı tercih ediyorum :S sen de istersen bi konusaLım mı beLki birbirimiz anLarız bu konuda birbirimize destek oLabiLiriz :??

  16. blank
    yardım - -

    “se” harfini belirgin çıkaramıyorum.buna her halde pelteklik diyorlar her ne ise “se” harfini keskin çıkarabilmem için egzersiz,ilaç,tedavi her ne olursa tavsiye edebilecek varsa çok memnun olurum.ben dilim ile mesleğini icra eden bir kişiyim bu benim için çok önemli,aradım çare bulamadım belki burada bir kardeşim bana yardımcı olur diye ümit ediyorum sevgilerle….

  17. blank
    yoncaaa - -

    merhabalar!!!! benim sorunum;şapkalı a harfini söyleyemiyorum.yani kağıt,alo,kase,rüzgar…vs söyleyemiyorum.yardımcı olur musunuz???? şimdiden teşekküerler…

  18. blank
    yetkin - -

    ben de bi çok kişi gibi r problemi yaşıyorum çözümü var mı acaba?

  19. blank
    kağan - -

    bakın arkadalar bende de çok az kekemelik vardı ancak kendi kendime bu sorunu başardım allaha şükür artık kekeme değilim bol bol sakin ve sesli kitap okuyun… bukadar basit

  20. blank
    hasan - -

    bende R yi söyleyemiyorum fakat sadece r derken söyleyebiliyorum re şeklinde. Kelimenin içindeyken söyleyemiyorum öyle alıştığım içinmiki, yaşım 15. kelime r ile başlıyorsa normalde söyleyebiliyorum fakat konuşurken söylemiyorum bu da var neden acaba yardım edin.

  21. blank
    şükrü - -

    meb yaşım 18 r harfini l diye söylüyorum nasıl düzeltebilirim?

  22. blank
    serdar - -

    merhaba ben S harfini şöyleyemiyorum okulda alay konuşu oluyorum lütfen bir bilgisi olan varsa yardım edebirmi?

  23. blank
    metin - -

    mrb r harfini ğ olarak çıkartıyom toplum içinde kendimi tam olarak ifade edmiyorum. bunun çözüm yolu var mı

  24. blank
    demirrr - -

    slm beyler bayanlar bende de sizin gibi r harfi özürü vardı bu sorunun en büyük yöntemi ameliyat la dil bagını kestırdım ve sımdı diyebiliyorum

  25. blank
    Mehmet demir - -

    Selam arkadaşlar yaşım 15 bende r harfini söyleyemiyorum ve bu bende özgüven eksikliğine neden oluyor sizce ne yapmalıyım yardım ederseniz sevinirim bide Demir bey dil bağı hakkında bilgi verir misiniz her inşanda olur bu ve kesin çözüm mü

  26. blank
    Aras - -

    selam arkadaşlar yaşım 16 arkadaşlarımla olsun ailemle olsun konuşurken kelimeleri çıkarmakta zorlanıyorum çıkaramıyorum toplum içinde çok zor duruma düşüyorum ben konuşurken kelimeyi çıkaramıyorum herkes bana bakıyor falan.Yardımlarınızı bekliyorum

  27. blank
    banu - -

    slm ben 17 yaşındayım ve ”S” harflerini söyleyemiyorum nasıl düzelte bilirim bu ”S” harflerini lütfen beni bilqilendirir misiniz .s

  28. blank
    mustafa - -

    süper bi sayfa…ama ben R yerine Ğ diyorum ama ileri derecede değil arada çıkıyor … onun için ayrı bir yazı varmı? yoksa yayınlarmısınız?

  29. blank
    gamze - -

    Arkadaslar size bir egzersiz onericem. Ben nerdeyse hicbir harfi duzgun soyleyemiyordum. Agzinizin etrafina nutella sürün ve bitene kadar dilinizi dondurun. İşe yaradığını goruceksiniz.

  30. blank
    Hanımşah - -

    ben r harfini arkadaşlarım gibi uzun söyleyemiyorum ne yapabilirim:=0

  31. blank
    kehribar - -

    melaba alkadaslal ben de le harfini söyleyemiyolum

  32. blank
    tugçe - -

    mrb arkadaşlar bu sorun bende de varsı s harfi ve düzelttim fazla kalmadı geçti sayılır. diger harfler için de bana ulaşın size bilgi vereyim ewde yapacagınız egzersizler önereyim. allahın izniyle geçer inş bu bir sorun degil yanlış konuşma telafisidir sıkmayın canınızı :)

  33. blank
    gulsen - -

    rhaba tuğçe hanim lütfen bana yardımcı olun benimde sorunum s ve z harfi sırf bu harfler yüzünden ozguvenimi kaybettim bu harfleri konuşmak istemiyorum sonrada insanlar yanlış anlıyor ezik yerine koyuyorlar konuşmayı bilmiyorum sanıyorlar anlayacağınız gerçekten çok zorlanıyorum yorumumuzu okuyunca çok sevindim inşallah bende de işe yarar Allah aşkına yardımcı olun şimdiden çok teşekkür ederim

  34. blank
    gulsen - -

    Yardım edin lütfen ya

  35. blank
    fatma - -

    Of of aynibsorun bendede var aglamak istiyorum

  36. blank
    Enes Turan - -

    Merhaba ben kuleli askeri lisesine seneye gideceğim ama bu R harfini V diye soylediğimden alinmiyorum bu yil icinde mecbur gecmesi lazm lutfen yardimci olun

    TESEKKURLER

  37. blank
    Ömer - -

    R HARFİNİ Y HARFİ DİYE OKUYORUM LİSE 2 DEYİM ŞU ANA KADAR HERŞEY ÇOK GÜZELDİ AMA BAKTIMDA HEP EZİLİYOM KİMSE BENİ CİDDİYE ALMIYOR HANGİ DOKTORA GİDECEM AİLEMDEN DESTEK BİLE ALAMIYORUM LANET OLASI SİSTEM

  38. blank
    Enes - -

    Merhaba arkadaşlar ben kendi isteyimle konuşuyorum ama birisi bana soru sorduğunda takılıyorum. MESELA adın ne diyor ENES soy ismin ne diyor orda takılıyorum. Ağzımda hiç bir kelime çıkmıyor. Lütfen bana yardımcı olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.