Yaşamın size istediklerinizi vermesini istiyorsanız yaşamınızı yönetmesini bilmeniz gerekiyor. Eğer henüz yaşam rehberiniz olacak ilkeleri bulamadıysanız bu yazı tam size göre. Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, yaşamınızı yönetmenizi sağlayacak ilkeleri kaleme aldı… Clayton M. Christensen, Harvard Üniversitesi ‘nin İş Yönetimi Fakültesi’nde profesör. 2010 yılında mezun olan öğrenciler, okulda öğrendiklerini kendi yaşamlarına nasıl uygulayabileceklerini sorunca hoca, kendi yaşamında rehber edindiği ilkeleri onlarla paylaşıyor. Harvard Business Review dergisinin Temmuz-Ağustos 2010 sayısında öğrencilerle paylaştığı düşüncelerini yazıya döküyor. Türkiye’de önemli bir uluslar arası şirketin başında bulunan Tunç Yorulmaz benim yönettiğim bir eğitim çalışmasında bu makaleden söz etti. İlgilendim, okudum. Dile getirdiği ana fikirleri sizlerle paylaşmak istedim. (İlgilenen okurlar makalenin aslına http://hbr.org/2010/07/how-will-you-measure-your-life/ar/1 adresinden ulaşabilirler.)
Christensen insana heves ve şevk veren şeylerin öğrenmek, sorumluluk almak, üretmek, diğer insanların yaşamına katkıda bulunmak ve bu yaptıklarının takdir edilmesi olduğunu söylüyor. Bunlar için kişinin kendi yaşamını bilinçli bir şekilde yönetmesi gerektiğini belirtiyor ve ilave ediyor: Yönetim iyi yapıldığı takdirde en yüce mesleklerden biridir. Öğrencilerin kendi yaşamlarını yönetmeleriyle ilgili bilmelerini istediği ilkeleri şöyle sıralıyor:
1- Yaşamınızı yönetmek için bir strateji geliştirin. Önce yaşamınızda gerçekten önemli olan şeylerin farkına varın. Örneğin aile önemliyse şu soruyu hiç aklınızdan çıkarmayın: ailemle sağlıklı ilişkimi hiç kaybetmemem için nelerin farkında olmalı ve yapmalıyım? Yaşamın birçok durumlarında öyle dönemler yaşayacaksınız ki, eğer önceliklerinizi iyice sindirmemişseniz, rüzgarın önündeki yaprak gibi savrulup gidersiniz. O dönem bittiğinde, sizin için önemli olanları kaybetmiş olabilirsiniz; hazırlığınızı önceden yapın.
2- Kaynaklarınızı anlamlı olarak yönetin. Kişisel zamanınız, enerjiniz ve bilginizi yaşamınızın amacına uygun kullanın. Örneğin, aile hayatı sizin için önemliyse, eşiniz ve çocuklarınız için ne kadar zaman ve emek verdiğinizin farkında olun. Bu emek ve zamanın sonucunu hemen görmezsiniz, ama yıllar içinde ne kadar önemli bir yatırım yaptığınızı anlarsınız. Şimdi acil ve önemli olanlara kendinizi kaptırarak önemli ama acil olmayanları ihmal etmeyin.
3- Bir kültür yaratın. İnsanlar iki nedenle davranışlar sergilerler; a) Başkaları söylediği için, b) Kendileri istedikleri için. Bu şirketler için de geçerlidir, aile içinde. Eğer şirket değerler bilinci üstüne bir kültür oluşturmayı başarabilmişse o şirkette çalışanlar kimse söylemeden doğru olanı yapar. Ailede değerler kültürü kendiliğinden oluşmaz, çocuklar küçücükken ailedeki değerleri öğrenir ve sindirirler; onlara emek vermek gerekir.
4- Yasalarla ve değerlerinizle uyum içinde yaşayın. Yasalarla ve kendi değerlerinizle bütünlük içinde olun. “Bir kerelik bir şey olmaz,” demeyin. İnsan bir kez bozduğu ilkeleri tekrar tekrar bozabilir ve farkına varmadan kendini hapishanede bulabilir.
5- Alçak gönüllü olun. Herkesten bir şey öğrenebileceğinizi unutmayın. Yaşam size sürekli öğrenme fırsatları sunar; yeni öğrenme fırsatlarını değerlendirin. Özgüveni yüksek insanlar öğrenmeye açıktırlar. Özgüveni düşük insanlar küçük dağları ben yarattım edasında diğer insanlara üstünlük taslarlar ve iyi öğrenici olamazlar.
6- Başarınızın ölçütünü doğru koyun. Kendinizi ne zaman ve nasıl başarılı hissedeceksiniz? Yazar beklenmedik bir şekilde kanser olduğunu keşfettiğinde ölümle yüzleşir ve gerçek başarısının parasının değil etkilediği yaşamlar olduğunu görür. Bir insanın gelişmesine katkıda bulunabilmenin mutluluğunu en gerçek zenginlik olarak görür.
Bu makale en çok tıklanan makale olmuş. Demek ki bir ihtiyacı karşılıyor.
Yazan : Doğan Cüceloğlu
Kaynak : dogancuceloglu.net
1- yaşamınızı yönetmek için bir strateji geliştirin. önce yaşamınızda gerçekten önemli olan şeylerin farkına varın. örneğin aile önemliyse şu soruyu hiç aklınızdan çıkarmayın: ailemle sağlıklı ilişkimi hiç kaybetmemem için nelerin farkında olmalı ve yapmalıyım? yaşamın birçok durumlarında öyle dönemler yaşayacaksınız ki, eğer önceliklerinizi iyice sindirmemişseniz, rüzgarın önündeki yaprak gibi savrulup gidersiniz. o dönem bittiğinde, sizin için önemli olanları kaybetmiş olabilirsiniz; hazırlığınızı önceden yapın.
burası beni çok etkilendi.ailem benim çok önemli ömür boyu aklımdan çıkarmayacağım bir tavsiye.teşekkürler.
Yaşamı ne denli yönetebiliriz?
Kimin elinde?
Yaşam dediğin şeyin ne kadar içindeyiz?