Yöneticinin sahip olması gereken beceriler arasında biri var ki son dönemde yıldızı giderek parlıyor. O da yetenek yönetimi. Ekibi oluşturanların yeteneklerini keşfetmek ve onları motive etmek iyi bir yöneticinin olmazsa olmazı… Profesyonel spor takımlarının başarılı koçları sayesinde kendilerinden daha güçlü rakipleri mağlup edebildikleri bir sır değildir ve aynı sonuçlar iş dünyası için de geçerlidir.
BAŞARILI BİR YÖNETİCİ OLMAK İÇİN YETENEK YÖNETİMİ STRATEJİSİ GELİŞTİRİN
Her ne kadar iş dünyasında somut kupalar gibi ödüller olmasa da, yöneticiler takım elamanlarını başarılı olabilecekleri pozisyona yerleştirebilme yeteneklerine göre ödüllendirilirler. Ayrıca, yöneticiler yetenek yönetimi sanatından yoksun oldukları sürece kendi kariyerlerini de geliştiremezler.
Başarılı firmalar doğal olarak başarılı olabilecek yöneticileri tercih ederler. Bu sebeple takımınızı nasıl yöneteceğinizi ve başarılı olabileceğinizi bilmeniz gerekir. Aşağıdaki önerileri takip ederek başarılı bir yetenek yönetimi stratejisi oluşturabilirsiniz.
Firmanızdaki Farklı Yetenek Tiplerini Belirleyin
İyi bir yönetici çalışanlarının yeteneklerinin kendi yeteneklerine ve diğer çalışanların yeteneklerine tamamlayıcı rol oynamasına dikkat eder. Takım çalışmalarında herkesin bireysel olarak başarabildiği şeylerin toplamının asıl başarıyı getirdiği bir sinerji olduğu gerçeği asla göz ardı edilmemelidir.
Takım üyelerinin bireysel yeteneklerini değerlendirerek takımın bir bütün olarak potansiyeli belirlenebilir. Bu sayede her çalışanın ideal rolü ve takımdaki eksik yetenekler görülür. Amerikan futbolunda da olduğu gibi en yetenekli oyun kurucular bile topu fırlatacak yetenekli başka birileri olmadığı sürece oyunu kazanamazlar.
Her Takım Üyesini Neyin Motive Ettiğini Bilin
Düzgün dengeler üzerine kurulmuş bir takım elde edebilmenin anahtarı herkesi neyin mutlu ettiği bilmektir. Yetenekler anlamsız, rutin ve sıkıcı işler üzerinde durmaya zorlandıklarında körelirler ve en sonunda yok olurlar. Yetenek en iyi olanla rekabete girmek ister. Ayrıca, yetenek kendini ifade etmek, denemek ve geliştirmek için birden fazla yola ihtiyaç duyar.
Potansiyel yıldızlar yaratmak onların zayıflıklarını ve güçlü yanlarını bilmeyi de gerektirir. Bir yöneticinin yapması gereken her çalışanının güçlü yanlarını belirlemek ve gelişmeye ihtiyaç duyduğu alanların farkında olmaktır. Çalışanların yetenekleri belirlendikten sonra yapmanız gereken bu yeteneklerden yararlanmak için, onlara uygun oldukları alanlarla ilgili sorumluluk vermek ve onların güçlü yanlarını uygun projelerle canlı tutmaktır.
Çalışanlarınızın hangi işleri sevip hangilerinden nefret ettiğini anlamak için güncel iş başlıklarının dışına çıkmalısınız. Kimin neyi çok iyi veya çok kötü yaptığı, kimin hangi iş tipi için en çok istekli olduğu ve kimin işlerin hangi yönünden hoşlanmadığı konularında net bilgi sahibi olmalısınız. Kendi yeteneğiniz ile çalışanlarınızın yeteneği ve tercihleri konusunda belirsizlik yaşarsanız, çalışanlarınızı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Kaynak : Monster
İpek Aral – Şirketlerde yetenek yönetimi nasıl yapılmalı: via . Teşekkürler.
Liderlik ve Yetenek Yönetimi Uzmanı John Mattone; “Konu Her Zaman Yetenekti ve Hep Öyle Olacak!” . Teşekkürler.