Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Yaratıcılık ve Öğrenme
  1. Anasayfa
  2. Yaratıcılık Öğrenilebilir mi?
Genel

Yaratıcılık Öğrenilebilir mi?

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 4 dk okuma süresi
76 0

Yaratıcılık ile ilgili en büyük inanışlardan birisi doğal bir yetenek olduğu ve öğrenilemeyeceğidir. Dolayısıyla bu inanışa göre ya doğuştan “yaratıcı” birisinizdir ya da değilsinizdir. Kaderinize boyun eğmeli ve “yaratıcı insanları” dinlemelisiniz. Onlar başarılı olurken sizin yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. Gerçekten yaratıcılık bazı insanlarda olan ve diğerlerinde olmayan gizemli bir yetenek midir?

Yaratıcılık

Yaratıcılığın doğuştan gelen bir yetenek olduğu ve öğrenemeyeceği inancı Einstein, Mozart, Michelangelo gibi ekstrem örneklerle temellendirilmiştir. Bu yaratıcılığın “deha” yönüdür. Herkesin bir deha olması beklemeyemiz ve garanti edemeyiz. Bu yüzden de insanlara piyano çalmayı, resim yapmayı ve yeni şeyler öğretmeyi bırakamayız. Kimin hangi konuda nasıl bir başarıya ulaşacağını bilmemiz mümkün değildir.

Yaratıcılık ve Öğrenme

Yaratıcılık ve Öğrenme birbirini tamamlayabilir. Bir koşu yarışı için sıralanmış insanlar hayal edin. Başlama sinyali veriliyor ve yarış başlıyor. Bu yarış sonucunda bazıları birinci gelecek bazıları sonuncu gelecektir. Performans, doğal koşma yeteneğine bağlıdır. Şimdi insanlara paten dağıtıldığını ve patenle ilgili bir eğitim verildiğini varsayalım. Yarış tekrar başlıyor. Bu sefer herkes önceki yarıştan daha hızlı gider fakat yine de birileri birinci birileri ise sonuncu gelecektir. Yaratıcılık hakkında hiçbir şey yapmazsak, yaratıcılık becerimiz sadece doğal yeteneğe bağlı olacaktır. Ama eğer eğitim ve sistematik teknikler sağlarsak yaratıcılığın genel seviyesini yükseltebiliriz. Yine de bazıları diğerlerinden daha iyi olacaktır ama herkes yaratıcılık yeteneği kazanacaktır. Bazı kişilerin doğal olarak yaratıcı olması bu kişilerin eğitimle birlikte daha yaratıcı olamayacağı anlamına gelmez. Aynı şekilde diğer kişilerin de hiç bir zaman yaratıcı olamayacağı anlamına gelmez.

Yaratıcı düşünme doğal bir yetenek değildir, öğrenilebilen bir beceridir. Doğal yeteneklerimize güç katarak ekip çalışmasını, üretkenliği ve karlılığı geliştirmemizi sağlar. Edward de Bono

Yaratıcılık Aşamaları

Yaratacılık aşamaları için birkaç önemli şey söyleyebiliriz. Bunlardan biri de sadece “deha” ile ilişki olarak görülmesi yanılgısıdır. Normal insanların hiçbir zaman yaratıcı olamayacağını söyler. Deha olmak ya da belli bir alanda çok başarılı birisi olmak için olmazsa olmaz şeylerden birisi de tabi ki yaratıcı düşünebilmektir. Ama deha olmanız için tek başına yeterli değildir bu. Önemli başarılar yakalamış bilim adamları, sanatçılar, girişimciler sürekli denemiştir, hata yapma riskini göze almış ve çabalamayı bırakmamıştır. Yani işin içerisinde farklı beceriler de vardır. Yaratıcılık bir insanın dahi olmasını sağlarken başka bir insanın da küçük bir problemi çözmesini sağlayabilir. Dünyaya baktığımızda sadece en büyük ve en küçükten oluşmaz. Bu ikisinin arasında binlerce derece vardır. Yaratıcılık da kimi zaman küçük bir problemi çözer kimi zaman dünyayı değiştirir. Önemli olan her zaman gerekli olabileceğini bilmektir.

Yazan : Umut Orhan Ecer, LinkedIn

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.