Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Karar Verme Becerisi
  1. Anasayfa
  2. Karar Verme Becerinizi Geliştirecek 5 Tüyo
Genel

Karar Verme Becerinizi Geliştirecek 5 Tüyo

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 4 dk okuma süresi
83 0

Karar verme becerisi “karar verirken” ihtiyaç duyduğumuz en önemli refleks diyebiliriz. Hepimiz hayatımızın her alanında bazen farkında olarak bazen de farkında olmadan pek çok karar alırız. Hayatımız bir nevi karar almak üzerine kurulu. Karar alırken zorlandığımız zamanlar mutlaka olur. Karar alma sürecinde bazen arada kaldığımız, yanlış yapmaktan korktuğumuz bir durumun içinde buluruz kendimizi. Bu da karar alma sürecini uzatır ve aynı zamanda bizi fazlasıyla yorar.

Peki bu durumla nasıl başa çıkabiliriz? Nasıl daha pratik şekilde karar alabiliriz?

Karar Verme Becerisi Nasıl Gelişir?

Karar verme becerisini etkileyen 5 farklı yöntemi şu şekilde özetleyebiliriz.

1.Yanlış Karar Almaktan Korkmayın

Hayatınızın tamamen size ait olduğunu unutmayın. Doğru kararlar vereceğiniz gibi yanlış kararlar da verebilirsiniz bu çok normal. Kim bilir belki bu yanlış karar sizi asıl doğruya götürecektir. Karar verirken yanlış yapmaktan korkmadan ve yanlış kararların sizi doğruya ulaştıracak bir yol olduğunu bilerek karar almaya çalışın.

2.Karar Vermenin 10/10/10 Kuralını Uygulayın

İşletme yazarı Suzy Welch, karar verme sürecimize yardımı olacak basit bir yöntem geliştirdi. “Aynı” isimli kitabında da belirttiği 10/10/10 kuralı. Bizlere varmak üzere olduğumuz karar hakkında 3 farklı zaman dilimi üzerinden düşünmemizi öneriyor. Verdiğimiz kararın ardından 10 dakika geçtiğinde nasıl hissedeceğiz? 10 ay geçtiğinde? Ya da 10 yıl? Bu yöntem, bizlere farklı bir bakış açısı sunarak pişmanlığı hayatımızdan çıkarmamıza yardımcı olmaktadır. Eğer verdiğimiz kararın bize sonradan pişmanlık yaşatacağını öngörebilirsek, bizleri doğruya götürecek yolu seçmek çok daha kolay olacaktır.

3.Kararların Artı Ve Eksi Yanlarını Yazın

İyi görünen iki seçenek arasında kararsız kaldığınızda bu çözüm oldukça etkili olacaktır. Varmakta olduğunuz kararın artı ve eksi yanlarını bir kağıda yazın. Bu kararınızın doğru olup olmadığı, size ne kadar fayda sağlayacağını somut bir şekilde görmenizi sağlayacaktır.

4.Çelişkili Seçeneklerden Kaçının

Yaşadığımız şu zaman diliminde o kadar çok seçeneğimiz var ki verdiğimiz kararların iyi ya da kötü sonuç doğurduğu fark etmeksizin bizi pişmanlığa sürüklediği kaçınılmaz bir gerçek. Daima, vardığımız “A” kararı yerine diğer seçeneklerin daha iyi olacağı düşüncesine kapılıyoruz. “Peki, ya diğer seçenek daha iyi ise?” merakı hayatın her noktasında karşımıza çıkıp, kafamızı karıştırıyor. Bu da karar vermemizi zorlaştırıyor. Çözüm, süreci basitleştirmek sizin elinizde. Gerçekten siz fayda sağlayacak kararları belirleyip bu doğrultuda sürece devam etmek sizi doğru karara götürecektir.

5.Çok Düşünmeyin

Çok düşünmek her zaman sizi doğru olana götürmez. Tam tersi kafanızı karıştırabilir. Karar verme sürecini zorlaştırarak sizi yanlış karara itebilir. Bu yüzden çok düşünmek yerine az ve doğru şekilde düşünmek size daha çok yardımcı olacaktır.

Kararsızlık

Kararsızlık ortak problemimiz. Hala daha iki seçenek arasında kalıyorsanız, kendinize Deepak Chopra’nın şu sözünü hatırlatın: “İki şey arasında karar veremediğinizde, size huzur veren alternatifi seçin.” Yeter ki hissettiklerinize ve kendinize kulak verin. O zaman doğru karara ulaşmanız daha da kolaylaşacaktır.

Özgün İçerik : Hülya YAVUZ, Öğrenci Kariyeri

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.