Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Eleştirilmek nasıl bir adım öteye taşır?
  1. Anasayfa
  2. Eleştirilmek Sizi Bir Adım Öteye Taşıyabilir
Genel

Eleştirilmek Sizi Bir Adım Öteye Taşıyabilir

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 5 dk okuma süresi
80 0

Eleştirilmek ve eleştiri yapmak bizi bir adım hatta birden çok adım öteye taşıyabilir. Bunu yaparken nasıl yaptığımız ve karşıladığımız oldukça önemli. Çoğumuz rahatlıkla, hatta zevkle eleştiri yaparız ancak eleştiriler bize yöneltildiğinde, bundan pek de hoşnut olmayız. Ancak bilmeliyiz ki doğru ifade edilen, yapıcı eleştiriler, kendimizi geliştirmek ve ilerlemek için birer yardımcıdır. Bu tür eleştirileri, geri bildirimleri aslında bize verilen bir armağan gibi düşünmeli, eleştiri ve suçlamayı birbirine karıştırmamalıyız.

Yargılanmaktan, karşımızdakilerin düşüncelerinden korkarız ama asıl sorun eleştirinin kendisi değil ifade edilme şeklidir. Çünkü yapıcı eleştiri, gerçek bir iletişim kurulmasını sağlar, kararlı şekilde karşımızdakinin ve duygularını da hesaba katarak, jest mimiklerimize dikkat ederek yapacağımız eleştiriler, ilerleme kaydetmek için önemli bir katkıdır.

Eleştiri Nasıl İşe Yarar

Eleştiriyi daha işe yarar hale getirmek için eleştiriden önce ne yapmak gerekir sorusuna şunları içeriyor mu diye tekrar bakmak gerekir.

  1. Eleştirinizi gözden geçirin
  2. Sorunu net bir biçimde açıklayın
  3. Sorgulamasını sağlayın
  4. Ne beklediğinizi ifade edin
  5. Yardım teklif edin
Eleştiri Alırken veya Eleştiri Yaparken nasıl karşılamalı/davranmalı?
Eleştiri Alırken veya Eleştiri Yaparken nasıl karşılamalı/davranmalı?

Eleştirilmek bizi nasıl bir adım öteye taşıyacak?

Eleştirilmek ve eleştiri yapmak “hayatınıza katacaklarınız” ve “hayatlarına kattıkları” konusunda oldukça önemli. Hem eleştiri yaptığınızda hem de eleştiri aldığınızda nasıl davranmanız gerektiği çok kritik. İki açıdan da değerlendirerek ortadaki geri bildirimi nasıl davranışa veya hayata olumlu anda geçirebileceğimize bakacağız.

Eleştirinizi Gözden Geçirin

Karşınızdaki kişiye eleştirinizi sunmadan önce onun davranışlarını yeniden gözden geçirerek kendinizi de sorgulayın. Böylece daha net bir eleştiride bulunabilirsiniz

Sorunu Net Bir Biçimde Açıklayın

Genelleştirmek yerine spesifik örnekleri tercih edin ve asıl sorunu görmesine yardımcı olun. Çünkü eleştirinizin asıl amacı, karşınızdakiyle iletişim kurarak kendisinde gördüğünüz sorunu onun da fark etmesini sağlamak.

Sorgulamasını Sağlayın

Karşınızdakinin hatalı gördüğünüz davranışının sonuçlarını ona da gösterin, onun bu konu hakkındaki fikrini öğrenin. Daha sonra uygun sorular sorarak onu sorgulamaya, düşünmeye teşvik edin.

Eleştirilmek nasıl bir adım öteye taşır?
Eleştirilmek nasıl bir adım öteye taşır?

Ne Beklediğinizi İfade Edin

Karşınızdaki bireyden beklentinizi açık ve net bir şekilde ifade edin ve genel bir beklenti örneği vermek yerine, somut hedefler belirleyin.

Yardım Teklif Edin

Karşınızdakinin olumsuz davranışını değiştirmek için ona yardımcı olabileceğinizi söylemek ve yardım etmek, onun sizi bir suçlayıcı gibi görmesini engelleyecek ve davranış değiştirme sürecini kolaylaştıracaktır.

Eleştiri Aldığımızda Nasıl Davranmalısınız?

Eleştirmek kolay, eleştirilmek zordur çoğu zaman. Özellikle eleştiri duymaya başladığınızda bazı reaksiyonları fark etmeden veriyor olabilirsiniz. Ya aldığınız eleştiri sizi bir adım öteye taşıyacaksa? Şimdi şunlara karşı hazırlık yapma ve eleştiriyi bu şekilde karşılama zamanı..

  • Sizi eleştiren kişiyi sonuna kadar dinleyin, kendinizi savunmayın.
  • Karşınızdakine sorular sorun, onu tam olarak anlamaya çalışın.
  • Aldığınız eleştiriyi doğru anlayıp anlamadığınızı kontrol etmek için kendi cümlelerinizle karşınızdakine yeniden ifade ederek teyit edin.
  • Size yöneltilen eleştiriyi dinleyip doğru anladığınızdan emin olduktan sonra kendinizi açıklayabilir, yapıcı iletişimi sürdürebilirsiniz. Ayrıca konu üzerinde kendiniz de düşünerek bu eleştiriyi, ilerlemenize katkı sağlayacak şekilde kullanabilirsiniz.
Kaynak : Nisa Gemici, ogrencikariyeri

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.