Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Olumlu Düşünmek ve Gerçekçi Düşünmek
  1. Anasayfa
  2. Olumlu Düşünmek önemli ama Gerçekçi Düşünmek vazgeçilmez!
Genel

Olumlu Düşünmek önemli ama Gerçekçi Düşünmek vazgeçilmez!

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 3 dk okuma süresi
132 0

Olumlu düşünmek ve olumlama yapmak önemli olabilir ancak diğer yandan daha önemli olan o kişinin olumsuz düşünceleri içinde gerçekçi olmayanları görerek onlarla vedalaşmasıdır.

Her gün aklımızdan binlerce düşünce geçiyor, bunların çoğu olumsuz ve bir önceki gün ile aynı. Bu düşünceleri bir mantık süzgecinden geçirdiğinizde hepsinin olmasa bile çoğunun gerçekçi olmadığını fark ederek şaşırabilirsiniz.

Eğer bir olumsuzluk ya da bir tehlike söz konusu ise bu tehlikeyi görmek ve önlem almak için gerçekçi düşünmek gerekir. Diğer yandan ortada bir tehlike olmadığı halde o şekilde davranıyorsak burada gerçekçi olan düşünce rahat olmaktır.

Yazının İçeriğinde Ne(ler) Var? göster

Olumlu Düşünmek

Olumlu düşünmek önemsizdir demiyorum. Ancak olaya şöyle bakalım.

Çok basit bir örnek üzerinden gidecek olursam : Aylık geliriniz beş bin TL ise ve ödemeniz gereken kısa vadeli borçlarınız 100 bin TL ise tehlike çanları çalmaktadır ve olumlu düşünerek bu işi çözmeniz çok zordur. Bunun yerine gerçekçi bir plan yapmak daha çok işe yarayabilir.

Tam tersi bir durum da söz konusu olabilir : Örneğin aylık geliri ve varlıkları yüksek olan bir kişi ortada geçerli hiçbir neden yokken iflas edeceğini ve beş parasız ortada kalacağını düşünüyor olabilir. Olumsuz düşünce gerçekçi düşüncenin yerini almıştır.

Gerçekçi Düşünme

Gerçekçi düşünme, olumlu düşünmeden daha kıymetlidir. Sürekli olumlu düşünmeye gayret etmek yerine olumsuz düşüncelerimizin içindeki mantıksız yönleri bulup onlarla vedalaşabilirsek gerçekçi düşünmüş oluruz.

Aslında bilinç seviyesinde bakıldığında bunu anlamak ve uygulamak çok kolay olacaktır. Diğer yandan bazen bilinçaltı seviyesinde dürtüsel olarak verdiğimiz tepkiler vardır. Bunlar daha çok korkularımızdan kaynaklanır. Olumsuz düşüncelerinizin içindeki gerçek dışı ögeleri bulmanıza rağmen onlarla vedalaşamıyorsanız bu korkularınızın derinliğinden kaynaklanabilir.

Bugün bir egzersiz yapmanızı istiyorum. Sürekli kafanızın içinde dönüp duran, her gün karşınıza çıkan, kendinizle veya hayat ile ilgili üç ya da beş olumsuz düşüncenizi not alın lütfen. Sonra da bunların neden mantıksız olduğunu düşünerek yazın. Güzel bir başlangıç olabilir.

Sanırım Mark Twain söylemişti, kafamın içinde yüzlerce kabus yaşadım, çok şükür ki bunlardan hiçbiri gerçekleşmedi.

Sevgi ile kalın.

Yazan ve Kaynak : Mert Çuhadaroğlu, MC blog

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.