Kastamonu?dan bir okurum soruyor. ?Hangi kişisel gelişim kitaplarını okumamı tavsiye edersiniz? Ne yönde gelişeceği konusunda net olmasam da kariyer yapmak istiyorum, başarılı bir insan olmak istiyorum ve her okuduğum kitap hedefime giden yolda bir tuğla olsun istiyorum. Lütfen bana yararlı olacak kitapları tavsiye eder misiniz??
Bazen size kitap listeleri veriyorum. Ancak bugün gerçekten kitap nasıl okunur, elinizde bir kitap listesi olmadan nasıl okursunuz, onun formülünü vereceğim.
Kural 1. Herkesin okuduğu kitapları okumayın. Herkesin okuduğu kitapları okursanız, onlarla aynı şeyleri düşünürsünüz. Devir herkesle aynı olmanın değil, farklı ve sıra dışı olmanın devri.
Kural 2. Herkesin okuduğu kitapları okuyun. İlk maddenin tersi. Eğer hiç Orhan Pamuk, Yaşar Kemal okumadıysanız bir ara en azından göz atın. Popüler kültür eserleri hakkında asgariden de olsa bir bilgi sahibi olmak, dost meclislerinde sohbete katılmaya imkan verir. Ama popüler kültür eserlerini okumayı abartmayın.
Esas Kural. DAHA ÖNCE HİÇ OKUMADIĞINIZ TÜR VE KONULARDA KİTAP OKUYUN.
Hiç unutmam, bir kitap fuarı öncesiydi. Bir grup öğrencim geldi ve kitap fuarından ne kitap alalım diye sordular. Şöyle cevap verdim: Daha önce hiç okumadığınız tür ve konularda kitap alın, dalgıçlık, moda, dağcılık, Afrodias Antik kenti tarihi, Çin Kültürü, oyuncaklar, Paris?teki mimari yapıların özellikleri, pazarlama teknikleri, İstanbul pastaneleri, Osmanlı Padişahlarının biyografileri, DNA, bahçecilik ve çiçek yetiştirme sanatı, fasulye falı, grafoloji? Bilmiyorum, bu konularda kitap okudunuz mu, eğer okuduysanız başka konulara bakın. Bu satırların yazarının önemli bir zamanı daldan dala atlayarak denecek şekilde kitap okuyarak geçti ve geçiyor.
Kural 3. Kitapçının dışında kütüphanelere gidin. Ama açık raf usulü kütüphanelere, okur dostu kütüphanelere? Diğerlerini yalnızlıklarına terk edin. Kütüphaneler iki türdür Türkiye?de açık raf ve kart sistemli kütüphaneler. (Açık rafta gidersin raftaki kitapları incelersin, kar sistemlide kart sisteminden ya da bilgisayardan kitap seçersiniz, görevli de size kitabı getirir. Bu kütüphaneleri boşverin. Bunlar okurla kitabın arasına giren, kitapları okurdan korumayı görev bilen, septik yönetimlere sahip kütüphanelerdir.) Kütüphane ile kitapçıların arasındaki fark nedir, ikisi de kitap kaynağıdır ama kitapçı ziyadesiyle güncel kitapları satar. Genel bir kütüphanede ise konusu ya da içeriği güncel olsun olmasın her türlü kitap bulunur. Kütüphaneye girince hangi rafa gideceksiniz. İlgi duyduğunuz konuların raflarına mı, bu satırların yazarı ilk rafa gider ve bütün raflardaki kitapları sırtlarından başlıkları okuyarak kütüphanenin son rafına gider, hoşuna giden kitapları alır.
Kural 4. Her kitabı okuyun ama yine de bir konsantrasyon alanınız olsun. Dalgıçlık da okusan, dikiş dikme de, çocuk yetiştirme de, yine de bir ana konun olsun ve beş kitap rasgele okuyorsan, beş kitap da belirli bir konuda örneğin işletme yönetiminde ya da odaklandığınız alan ne ise onu okuyun.
Kural 5. Niçin her konuda kitap okuyoruz da sadece bir konuda yoğunlaşmıyoruz? Ne olup olmayacağınız, ne sevip sevmediğinizi denemeden bilemezsiniz. Onun için değişik türleri denemeniz gerekir. Bu satırların yazarı, çoktan geleceğini kontrol etme tavrından vazgeçti. Gelecekle ilgili bir vizyonu olsa da, yaşamın ona sunduklarını alma konusunda çok daha istekli.
Not: Hala bir kitap önerisi istiyorsanız, Nasuh Mahruki?yi okuyun. Kendisi bir dağcı olmanın ötesinde kayda değer bir düşünür. İyi ki var.
Melih Arat
Merhaba ben kıtap olumayı cok sevıyorum calısıp okudum halde kıtap okumaya zaman ayırabiliyorum. ama ben kendımı daha cok gelıstırmek için ne tür kıtap okumalıyım bılmıyorum…
Ben 10.sınıfa gidiyorum kitap okumayı çok seviyorum ama malesef ne tür kitaplar okuyacağıma karar veremiyorum yardımcı olursanız sevinirim
Merhabalar.benimde bir sorunum var. kitap okumak istiyor ve kendimi geliştirmeyi çok istiyorum ve bunu nasıl çözeceğimi bilemiyorum. ben kuaförüm nezaman bir kitap okumaya kalksam ya kitabı yarım bırakıp birdaha da okuyamıyorum ya sıkılıyorum yada yoruluyorum bunu nasıl çözerim nasıl bir alışkanlık haline getirebilirim bir öneriniz var mı? bir dekitap okumak unutkanlığa iyi gelir mi? bir faydası olur mu? ne olur yardım edin…
Ben kitap okumaya başladım 20 yaşındayım henüz 1 kitap bitirdim okumadım o kadar pişman oldum ki okumadığıma elimdeki fırsatları değelendirmediğime (arkadaşlar sizde benim gibi bir hataya düşmeyin elinizde ki fırsatları değerlendirin herne olursa olsun okuyun :( inanın son pişmanlık fayda etmiyor muhabbetle ..
Ben daha10 yaşındayım ama her ay 60 kitap okuyorum
Arkadaşlar ben kitap ları elime almazdım ama kütüphaneye üye oluncada kitabı elimden bırakmaz oldum:)
Serdal yazdıgın yazı cok hosuma gitti güzel bir hikaye, yazdıkların cok doğru şeyler belirtiyor. umarım okuyan arkadaşlar bir ders çıkarmıştır…tıpkı benim gibi…
Merhaba benim de kitap okumakla ilgili bir sorunum var kiap okumak istiyorm fakat bir türlü kitaba odaklanamıyorum ve sıkılıp kitabı bırakıyorum evde okumak için aldıgım bir suru kıtap var ama ben okuyamıyorum ve bunun benim için buyuk bir kayıp oldugunun farkındayım bana bir tavsiyede bulunur musunuz lütfen:)
Sevgili arkadaşlar bende diğer arkadaşlar gibi en kısa zamanda kitap okumak istiyorum ama bir türlü işlerden olsun yada hayatın akışından dolayı fırsat bulamıyorum. ilk işim hayatın akışın önüne gecerek en kısa zamanda uygun kitap okumak istiyorum …
tşk saygılarımla…
Ben kitap okumak istiyorum ama uzun kitapları 5 veya6 sayfa okuyorum sonra da sıkılıp bırakıyorum lütfen yardım edin şimdiden teşşekkürler yardımlarınızı bekliyorum :))
Bence burdaki yorum yapan arkadaşlar size bir tavsiyem var kendinize yarım saat yada 1 saat ayırın okumaya yeni başladıysanız kitabı elinize alın süre bitene kadar bırakmayın bitince kaç sayfa okuduğunuza bakın her gün arttırın zamanla seversiniz az okudum diyede üzülmeyin az olsun öz olsun kitap çok okumak değilde çok bilgi edinmek için okunmalı hem bu sayede hızlı ve çok kitap okur çok daha fazla bilgi edinirsiniz kendi sevdiğiniz tür kitaplar okuyun çocuğu olanlarda çocuğunun kitap okumasını istiyorsanız önce kendiniz çocuğunuzunda bulunduğu bir ortama geçip okuyun kısa süre sonra o da evde kitap aramaya kitap okumaya bilgilerini paylaşmaya ve mutlu olmaya başarılı olmaya başlayacak ilginize teşekkürler…
Ebru slm ,
aynı sıkıntı bende yaşıyorum !!!!
tşk..
Arkadaşlar ben 7. sınıfı bitirdim ve seneye 8. sınıfa başlayacağım inşallah ama hangi yazarların kitabını okuyacağım konusunda kararsızım.
tatil başladı ve ben kitap okumak istiyorum lütfen bana yardım edin:)))
Kitap okumayıda sosyala aktivitelerde de bulunmayı çok sviyorum düşünürek öğrenme kapasitesi olan bi gördüğünü bidaha unutmayan biriyim ama bunları yaprken çok çabuk pes eden biriyim işte sorunda burda başlıyoo biliyorumkii okumadan öğrenilen bilgi bilgi değildir ama sıkıyoo bana sıkılmadan okuyabileceğim kitaplar önerbeilirseniz çok sevnrmm:d:d şimdiden teşekür ederim
Arkadaşlar ben size ayten ile nurten adlı kitabı öneriyorum. :d :d
Herkese merhaba ben 8.sınıfa geçtim ve okumam gereken kitapların bir listesini yapıp almak istiyorum ama neleri okumam gerektiğini bilmiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim
Bende 8.sınıfa geçtim sana suç ve çeza.savaş ve barış,sefiller ve iki şehrin hikayesini öneririm.ben hepsini okudum en güzeli de savaş ve barış tı.
Herkese merhaba.Dün Hüseyin Rahmi’nin ‘Evlere Şenlik Kaynanam Nasıl Kudurdu’isimli kitabını bir oturuşta okudum ve bitirdim. kitap o kadar akıcı idi ki bırakmak istemedim. yer yer güldüm, yer yer sonunu merak etmeye başladım. kitabın sonu beni şaşırttı desem yeridir. kitabın ismi bana biraz ürkütücü gelmişti ama okumaya başlayınca ürkütücülüğü ortadan kalktı. herkese tavsiye ederim.
isknder pala’nın ‘düşte kalan’ ve ‘kırklar meclisi’ve diğer kitapları okunmaya değer kitaplar. divan edebiyatını tanıma adına çok güzel eserleri var. ellerine sağlık iskender pala’nın.
Ben geçen sene kitap okumaya başladım.Kitap okumayı çok seviyorum
Ben 4 yaşımdan beri hep kitap okuyorum. Bence kitap okumak çek zevkli.
Tavsiyelerim: Heidi, Değirmenimden mektuplar, 80 günde devri alem, 2yıl okul tatili.
Bunun gibi kitaplar çok güzel tabi ama bunlar roman.
İyi okumalar.
(Bunlar 10-15yaş için. Ben 12 yaşındayım. Sakın okumayı ihmal etmeyin…)
kitap okumadan önce ekonomi gazetelerini okuyalım değerli arkadaşlar temel olmadan bina kurulurmu onun için kitap okumak içinde temel lazım direk kitap okumak çok saçma ve anlamsız bi o kadar da gereksiz daha 1 sinıf öğrcilerine niye gazete okuyun diyoruz ileride daha iii kitap okusunlar diye sizde önce gazete okuyun özellikle ekonomi daha sonra kitaplar vazgeçilmez maçlarınız sinemalarınız dizileriniz ve kafeniz olcaktır bundan emin olabilirsiniz degerli arkadaşlar…
sn.arkadaşlar ve değerli okurlar günlerdir el emeği göz nuruyla yazdığınız bütün yorumları okur ve analizini yaptım muhterem hocamız sadullah bey en güzel yorumu yaparak aklınızdakı sorularız cözmüştür kitap sevdası olmak ancak ve ancak ekonomi gazeteleriyle çözebilirsiniz
Öncelıkle herkeze merhaba herkez bı sorununu dıle getırmıs bendesoylemek ıstedım benm kıtap okumayı sevıyorum kıtap alıp okuyorumda kendımı gelıstırmekte ıstıyorum fakat dusunemıyorum yanı dusunuyorum ama cok farklı anlatamıyorum sorunda burda ıste kıtap okurken cok hızlı okuyorum mesala 1 sayfayı 2 dakıka surmeden bıtırebılıyorum ama okuduqum her kelımeyı degılde yarım yamalak anlıyorum unutuyorum sayfalar gectıkce okuduklarımıda unutuyorum dusunemıyorum ınsanlarla ıletısımde zorlanıyorm sayısız kıtap okudum ama bı turlu dusunerek konusamadım bı turlu ıletısıme gecemedım bı turlu dogru dusunemedım kendımi cozemedım anılk yasdm ve kendımı duzeltmeyı cok ıstyrm elestrilernze acıqım
ÇOK GÜZEL KİTAPLAR BİLİYORUM TAVSİYE ETTİKLERİM BİR ŞEY SÖYLİCEM AMA GÜLMEK YOK SİNEKLİ BAKKAL BİR ÖLÜNÜN DEFTERİ SÜPER KİTAPLAR TAVSİYE EDİYORUM
Ozan merhaba eleşitiriye açığım dediğim için yazıyorum :) yanlış anlama ama senin kafan karışık galiba kendini okuduğun yazıya veremiyosun pisikolog değilim ama kendimi senin yerine koydum inan bende de aynı oluyor ama her zaman değil işlerim aile ve sosyal hayatım karışık olunca kafam da karışıyor gazetelerin köşe yazılarını bile anlamıyorum bu durumlarda o yüzden biraz doğaya ve maneviyatı rahatlatan eylemlere yönelik vakit geçiririsek bu iş olur gibi geliyor acizhane fikrim.
ben ünüversite sınavına hazırlanıyorum fakat hiç genel kültürüm yok bunun için bana kitap önerirmisiniz lütfen
burada yazılanlardan yeterince yararlanamadımda
kitap okumak isteyenler gitsin tarihi kitaplar alsın baksın bu cumhuriyet nasıl kazanılmış.neler feda edilmiş.ailesinden 3 şehit veren ve oğlunu da savaşa götürmek isteyen jandarmalardan annesinin son göz bebeğini nasıl saklamaya çalıştığını okusun.
gitsin sizin şimdi beğenmeyip çöpe attığınız ekmekleri bulamayan ailelerin dramlarını okusun.
gitsin akımları okusun faşizm markisizm humanizm emperyalizm sosyalizm.
Gitsin en önemlisi islamiyeti okusun.En önce okunması gereken Kuranı Kerimi okusun.İndirin türkçe çevirisini internetten okuyun.
Ne demiş rabbimiz İkra bismi rabbikellezi halak
”okuyun diyor okuyun çünkü mürekkebin akmadığı yerde kan akıyor.”
psikoloji romanları önerebilir misiniz?
küçükken byumu çok aşan kitaplar okudurdum konuşmalarımdan herkes bana büyümüşte küçülmüş derdi.şimdi ise sadece üniversitede hocaların verdiği makaleleri okuybiliyorum.normal bir kitap değil ama genel kültürümüzü çok çok geliştiriyor.ayrıca boş kaldığım zamanlarda küçükken okuyamadığım tom sawyer, deniz altında 20000 fersah gibi 3. 4. sınıf tarzda kitaplar okuyorum çok farklı oluyor.heleki ben gibi en ufak şeyden bile çok etkilenen biriyseniz bu harika.çünkü çevrenize karşı acayip farklı görünüyorsunuz.fakültede profesörlerin sorduğu sorulara verdiğim komik otesi cevplar beni baya ünlü yaptı diyebilirim.eğer bir yetişkinseniz size çouk kitaplar okumayı tavsiye ederimmm….
slm ben selçuk baktım yorumlarada her kapadan bilgiler cıkmış aslında dogru cıkmasıda lazım ben mesela kendimden bir örnek vereyim size hanî derler ya cok okuyanmı bilir yoksa cok gezenmi ben gezerek ğörerek yasım kadar bildim ve onun icin bilgimizi hep kapalı bir kafeste tuttuk ama oysakî gereken makalelere ulaşmiz olsaydık bîlğimïzi daha fazlalaştırmış bir biçimde hem görürdük hemde gösterirdik her şeyden önemlisi bizim negatif düşünmemiz pozitif bır şekilde kendimizi yansıtırsak eksîk yapmiş oluruz ve hep geri kalırız saygılarımla yorumlarınızı bekliyorum
ark.ben lise 1 e geçtim ve bu sbs yüzünden 3 senedir çok az kitap okuyabildimm :( yaz tatilindede kendime göre anca 2 kitap buldumm bana kitap önerinn lütfenn hakikatten zaman olmuyor okul etüt dersane derken gün bitiyor akşam yatarken bile okuyamıyorumm uyuya kalıyorumm gerçekten zaman yoktuu… şimdide 1 kitabı elime alıncaa 3 4 sayfa okuyup sıkılıyorumm kitap önerinn lütfen
arkadaslar bırı banada yardımcı olsun bende kıtap okuyup kendımı gfelıstırmek ıstıyorum 18 yasındayım ve yenı unw kazandım bundan once test kıtaplarından baska bısey gormuyoduk halıyle sımdı kendımı gelıstırmenın tam sırası dıe dusunuyorum nelerı okuyacagımı bılmıyorm ama duzenlı kıtap okumakta zorluk cekıyorum ve genlde mecera kısısel gelısım kıtaplarını ha bıde sıyasete yonelık kıtapları okumayı sevıyorum baska bı kıtap okuyunca dırek olarak canm sıkılıyo ama bılıyorm kı o kıtabında bana cok yararı olacak napabılırm sızce onberılerını beklıyorum arkadaslar
ben gerçekten şu şekilde düşünüyorum, her insan farklıdır, kişilikleri, karakteri, mizacı, düşünceleri… siz farklısınız ve daha da farklı olmayı isterseniz kitap okuyun. psikoloji, felsefe, sosyoloji ile ilgili kitaplar sizi geliştircek ve daha faydalı birey olmanızı sağlayacktır
Gizem bence sen sevdiğin şeyleri çözelisin önce. yani her ürü okumadıysan hangi türleri sevdiğini bilemezsin, o yüzden her türü okumayı dene, kendini geliştir. en azından söyleyecek bişeylerin olsun. buna sokratesin savunmasından başlayabilirsin, yani felsefeden. daha sonra murathan mungan, orhan pamuk, kahraman tazeoğluna doğru gidebilirsin. hepsi farklı yazarlar, farklı düşünceleri var sonuç olarak…
selam arkadaşlar tüm yorumlarınızı okudum :) bir hayli vaktimi aldı açıkçası. ben ramazan ayını köyde geçirmiştim pek fazla yapacak birşeyim olmadığı için yanımda kişisel gelişim kitapları götürmüştüm yaklaşık 1 ayda 10’a yakın kitap okudum. 1 tanesi çok zor anlaşılan bir kitaptı pes etmedim o kitabıda bitirdim ancak size tavsiyem sıkıldığınız kitapları okumayın, çünkü dikkat dağınıklığına sebeb olur fayda verecek derken zarar verir okumaktan soğutur.
size kendimce tavsiyelerim;
kitabı tane tane anlayarak okuyun.
okuduklarınız zihninizde canlansın.
şiir yazmayı deneyin.
arkadaşlarınızla bazı konuları tartışın.(ozan atışması gibi)
tabu gibi oyunlar oynayın.
düzenli olarak hayal kurun.
sözlere odaklanarak müzik dinleyin.
unutmayın emek olmadan yemek olmaz.
teşekkürler
herkese merhaba bende çok farklı kitaplar okuyorum herkes hayran kalıyor yani merak ediyor bende daha sonra okuduğum kitapları paylaşıyorum sizde öyle yapın herkesle aynı kitabı okumayın eğer okursanız sizin düşüncelerinizde onlarla bir olur bence farklı kitap okuyun ki düşüncelerniz gelişsin !!!
Merhaba Arkadaşlar Bende Muhakak her gün 100 sayfa kitap okuyorum ama kitap okumadan önce kendimi şartlandırıyorum ve ne olursa olsun bugün 100 sayfa kitap okumalıyım deyip başlıyorum açık söylemek gerekirse 100 sayfa kitap okumak yaklaşık 2,5 saat sürmektedir eğer aralıksız 1 ay boyunca buna devam etmeniz halinde istesenizde bırakamayacaksınız ve inan kitap okuduktan sonra televizyonun yanında onca geçirdiğim saatlere şu anda ağlıyorum nedenmi kitap okurken hergeçen zaman kendinizi farklı diyarlara götürüyorsunuz sanki o anları yaşıyorsunuz lütfen beni yanlış anlamayın televizyon insanı aptallaştırıyor bütün gereksiz her şey orada toplanmış ve televizyon izlerken şunu kendize sorun ne kazandım ve ne kaybettim?
Merhaba Bir şeyler daha eklemek istiyorum kitap okumaya Rus yazarlardan başlayın çünkü çok akıcı bir dile sahipler yani sıkılmıyorusunuz zaten dünyanın en yazarları dediğinizde karşınıza çıkan ilk onun 7 si Rus
Lev Nikolayeviç Tolstoy
Fyodor Dostoyevski
Maksim Gorki
İvan Sergeyeviç Turgenyev
Aleksandr PUŞKİN,
Nikolay GOGOL,
Anton ÇEHOV
Anton ÇEHOV
Ve İranlı Yazar Ali Şeriati
Merhaba Mustafa Kemal Atatürk hayatı boyunca 3230 adet kitap okumuştur ve hepside ağır kitaplar şimdi lütfen yeniden düşünelim ve kendimizi geliştirelim boş şeylerden vazgeçelim ve eminimki bundan 20 yıl sonra herkes Üniversiteli olacak ama herkesi dolu ve boş diye ayrılacak
şimdi içinden hoşlandığın kşiyi düşün.üç kere BİSMİLLAHİRAHMENİRAHİMd de ertesi gün olacakları gör bunu ALLAH rızası için 10 yerde paylaş paylaşırsan biri sana aşkını itiraf edecek paylaşmaszan hoşlsndığın kişi senden soğuyacak dene de gör
Merhaba ben Nisa.
Kitap okumak hiçte zor değil.Ben ilk başlarda kitap okumayı sevmiyordum.Ama bir gün karar verdim.400 sayfalık bir kitaba başladım.Şuan kitabı bitirmek üzereyim.İşte tek şey bu.Kendinizi kitaba odaklan dırın.Başka bir şey düşünmeyin.Birde bakın ki kitap bitmiş olabilir.
:))
vizyonunu genişletirsen aşılması imkansız olarak gördüğün dağları aşmak sana sıradan bir iş gibi gelir.dağcılık iyi bir eğitim gerektirir
Çok çok güzel bir yazı.
Son günlerde popüler olan bir eser olan Arsine isimli romanı okudum. Günlerce etkisinden kurtulamadım. Çünkü beni çok etkilemişti. Eşim en sonunda bu yazarın kitaplarını okumamı yasakladı. Ama nedense bu yazarın kitaplarında kendimi buluyorum. Sizce okumaya devam etmeli miyim? 13’ünde kadın olmak romanı kişisel gelişimden öte insanın iç dünyasını ve ruh halini çok eski bir zamana taşıyan bir konu işliyor. Okuduğumda keyif aldığım ve bittiğinde aslında çok ürperdiğim eserler görüşünüz nedir?
Ayda 60 kitap okuyan arkadaş ne saklı in günde iki kitap mı okuodun
Hocam cansın sen can aklımı başıma getirdin
Tüm kitaplar arasından bi george orwel bide franz kafkanın kitaplarını sevdim. George orwel “1984” en iyi kitaptır benim gözümde. Yüzlerce kitap okudum okunması gereken 4 kitap
1- George orwel “1984”
2- Franz kafka “dönüşüm”
3- Franz kafka “dava”
4- George orwel “hayvan çiftliği” (Siyasi bir kitaptır)