Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

blank
  1. Anasayfa
  2. Motive Olmak
  3. Tatil dönüşü sendromu nasıl aşılır?

Tatil dönüşü sendromu nasıl aşılır?

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 5 dk okuma süresi
27 1

Uzun tatil dönemlerinden sonra iş yaşamına adapte olmak kolay değil. Uzmanlara göre tatil sonrası sendromu yaşamamak için küçük planlamalar yapmak gerekiyor. Sendrom uzadıkça istifaya varan sorunlar yaşayabileceğine dikkat çeken uzmanlar bakın neler öneriyor… Yıllık izinlere bir de bayram tatili eklenince uzun bir dinlenme dönemi geçiren çalışanların çoğu adaptasyon güçlüğü yaşıyor. Ancak küçük planlamalarla bu zorluk kolayca aşılabilir.

TATİL SONRASI SENDROMU

Aylarca yoğun iş stresi altında çalıştıktan sonra gelecek tatili hayal etmek her çalışanın iple çektiği bir dönemdir. Hatta bu süreç bu yılki gibi bayram tatiliyle birleşirse tadından yenmez bir hal alır. Ancak tatil bittiğinde uzun bir süre rutinin dışına çıkan çalışanlar için artık ’gerçek hayata’ dönme vakti geldi çattı. İş stresinden uzak geçirilen tatil dönüşünde ’iş maskesini’ yeniden takıp işe adapte olmak da başlangıçta zor gelir. Uzmanlar bu duruma yeniden alışmanın zaman aldığı kanaatinde. Üstelik adaptasyon süreci ne kadar uzarsa kişinin motivasyonunun o kadar azaldığını söylüyorlar. ’Tatil dönüşü adaptasyon depresyonu’ ya da ’yaz depresyonu’ denilen bu durum tatilde biriktirilen tüm enerjinin bir anda yok olup gitmesine neden olabiliyor. Yapılan araştırmalara göre tatilden dönen kişilerin yaklaşık yüzde 50’si de kendisini iyi hissetmediğini ifade ediyor.

Sağlık sorunları baş gösteriyor

İş hayatına yeniden adapte olmak çoğu kişide sıkıntı yaratırken, uykusuzluk, baş ağrısı, sindirim sistemi bozuklukları gibi birtakım sağlık sorunlarının da ortaya çıkmasına neden oluyor. Özellikle kaygı ve depresyona eğilimi olan kişiler adapte olmakta daha fazla zorluk çekiyor. Bu durumun tek istisnası ise ’işkolik’ olarak nitelendirilen çalışanlar.

tatil sendromu

Zira uzmanlara göre bu kişiler hayatlarında fazla yer tutan başarı hırsları sayesinde çalışmaya hiç sorunsuz başlayabiliyor. Üstelik kendilerini iyi hissettikleri ortama döndükleri için sanki hiç ara vermemiş gibi işlerine ilk günden devam edebiliyorlar.

İstifalarda artış var

Tatilden döndükten sonra istifa eden çalışanların sayısında bir artış olduğunu söyleyen Medical Park Hastanesi Klinik Psikologlarından Zeren Okçuoğlu Kadıoğlu, “Çalışanlar için iş stresinden ve sorumluluğundan uzak geçen tatil sonrasında eski rutine dönüş, çoğu zaman yer çekimi kuvveti gibi hissediliyor ve bununla baş etmek zor geliyor” diyor. Ancak bunun tersini düşünen psikologlar da yok değil. Örneğin Avcılar Medicana Hastanesi’nden Psikolog Betül Bilgen’e göre tatilde ruhlarını dinlendiren kişilerin tatil dönüşünde verimlilikleri ve iş bitirme hızları artıyor.

“Düzenli spor yapmak işinizi kolaylaştırır”

Tatil bittiğinde işe adaptasyon zaman alsa da bu zamanı kısaltmanın yolları var. Hem çalışanların hem de işverenlerin uygulayacakları küçük planlarla bu süreç daha kolay atlatılabiliyor. İşe gitmeden önce hazırlık yapmak, ilk haftanın zorlu geçeceğini baştan kabullenmek işinizi kolaylaştırabilir. ” İlk hafta rolantide çalışmanız hem size hem de iş performansınıza olumlu katkı sağlayacaktır” diyen Acıbadem Fulya Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Aylin Aksoy Çoban’a göre tatilde başlanılan enerji ve keyif depolamaya sonrasında da devam edilmeli. Bunun en iyi yolu da düzenli spor yapmak. Mevsimsel depresyon aslında sadece insanlara değil doğadaki tüm canlılara özgü bir durum. Bu dönemin tüm canlıların kendilerini yeni mevsime hazırlarken geçirdikleri bir durgunluk dönemi olduğuna dikkat çeken Amerikan Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Dr. İsmet Bora da tatil döneminde insanların yeni kararlar aldığını, bunları uygulamak için kendilerine zaman tanımaları gerektiğini söylüyor.

Yazan : Eylem Aktay / İşte İnsan

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

1 Yorum

  1. blank
    eda - -

    Her tatil dönüşü zordur.
    Aklıma biriken e-postalar ve işler gelip gelip durur.
    Hele ki döndükten sonra 3-4 gün hala tatildeyim gibi hissiyat gitmez.
    Sizde de aynı şey olur mu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.