Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Hazır Cevap Yeteneğinizin Olmasını İster misiniz?
  1. Anasayfa
  2. Kişisel İmaj
  3. Hazır cevaplılık yeteneği

Hazır cevaplılık yeteneği

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 10 dk okuma süresi
86 17

Hazır cevaplılık, her ortamda, her soruya anında cevap verebilme, söylenecek söz bulamadığınızda bile ortamı ölüm sessizliğinden kurtaracak cümleleri oluşturabilme yeteneğidir.

Etkili bir iletişimci olmak istiyorsunuz. Fikirlerle dopdolusunuz. Konuşmaya kalktığınızda tüm cümleleriniz bir edip veya şairin satırları gibi vecizeye benzemeyebilir. Konuşma sırasında her cümlenin kelimelerinin bile anlam zenginliğinin bir parçası olması sağlanamayabilir. Bu noktada asıl önemli olan duraksamadan konuşmaya devam edebilmektir. Çoğu zaman öyle sorularla karşılaşırsınız ki bir anda ne söyleyeceğinizi şaşırabilirsiniz. Oysa hazırcevaplılık yeteneğini kazandığınızda hiç bir zaman sözün altında kalmazsınız. Beklenmedik çıkışlarınızla insanları şaşırtabilir ve çıkışlarınızla hayran bırakabilirsiniz. Dahası derin bilgiye sahip olmadığınız konularda bile konuşabilmek sayesinde her kesimden veya fikir gurubundan insanla sohbet ortamı kurabilirsiniz.

Hazır Cevap Yeteneğinizin Olmasını İster misiniz?
Hazır Cevap Yeteneğinizin Olmasını İster misiniz?

Çoğu zaman bilgi sahibi olmadığımız konularda söz söylemek zorunda kalabiliriz. İçerik yönünden boş sözler söylesek de “duraksamadan söyleyebilmek” sayesinde tüm tehlikeleri aşabiliriz. Konuşma sırasında söyleyecek söz bulamayarak durakladığımızda tüm imajımızı zedeleriz. Boş da olsa söyleyebileceğimiz mantıklı sözler bizi utançtan kurtaracaktır.

Unutmamamız gereken bir gerçek var: Konuşmak için insanların huzuruna çıktığımızda insanlar da dinlemek için bizlere yönelirler. O anda hepimiz başarılı konuşmayı arzulamaktayız. Daha da iyisi bizi dinlemekte olanlar da başarılı olmamızı arzulamaktadırlar. Eğer biz utanç verici bir duruma düşersek dinleyenler de bu utançtan nasiplerini almakta ve onlar da utanmaktadırlar. Şu halde konuşacağımız zaman başarılı olmamızı içtenlikle bekleyen insanlara sevgiyle yönelmeli ve başarılı olmalıyız.

En önemli sorunumuz söyleyecek sözden mahrum kalmamız değildir. Pek çok şey biliyoruzdur. Ama “Boşluk doldurma cümlelerini kullanmayı bilmiyorsak” tüm söyleyeceklerimiz bir kaç cümlede bitiverir. Duraklarız, tıkanırız ve artık tüm konuşmamız tahrip olur. Cesaretimizi yitirdiğimizde diğer fikirlerimizi ifade etmeye fırsatımız kalmaz. Aşağıdaki alıştırmalar ayak üstü düşünürken aralıksız hazırcevap verebilecek bir yetenek geliştirmemize yarayacaktır. Lütfen bu çalışmaları istendiği gibi yapınız. Ayrıca bulduğunuz her fırsatı benzer alıştırmalar için kullanınız.

Yazının İçeriğinde Ne(ler) Var? göster

HAZIR CEVAP OLMAK

Hazır cevap olmak ve pratik olmak aslında tam olarak ne demek?

  1. Tek bir kelimeden yola çıkarak uzun konuşmalar yapabilmelisiniz.
  2. Fikir boşluğu doğduğunda arayı içerik yönünden boş da olsa ilgili sözlerle doldurabilmelisiniz.
  3. Şaşırtıcı sorulara, altında kalmayacağınız kısa olmayan cevaplar verebilmelisiniz.

Hazır cevap alıştırmaları yapmadan önce hazır cevaplı biri olabileceğinizi hatırlatmak istedim. Doğuştan gelen bir yetenek değil. Belirli pratikler ve düşünme biçiminizi değiştirerek kazanabileceğiniz özelliklerden biri. Çünkü hazır cevaplılık “her şeye cevap verme” olarak bilinse de yanlıştır. Gerçekten hazır cevaplılık nedir sorusunu gerektiğinde soruları “akılla ve hızlıca” cevaplamak olarak diye tabir edebiliriz.

HAZIR CEVAPLILIK

1.Aşağıdaki her bir kelimeyi okuyun ve hemen ardından okuduğunuz kelimeyi içerisinde barındıran bir cümle oluşturunuz. Cümlelerinizin 6 kelimeden küçük olmamasına dikkat ediniz.

Örnek: “Kalem” – Kalem olmasaydı binlerce kitabın yazılması mümkün olamayacaktı.

Kuş
Fasulye
Cam
Elma
Tabak
Kelebek
Patlıcan Salatalık
Defter
Telefon
Radyo
Çocuk
Pamuk
Bahar Kırmızı
Hırsızlık
İdam
Burun
Tırnak
Sağlık
Sevgi Bağırmak
Zıplamak
Melek
Cami
Sadakat
Bayrak
Şerefli Dağılmak
Rehber
Makine
Mutluluk
Bağlantı
İçerik
Soyut

2.Şimdi söz söyleme süremizi bir dakikaya çıkaracağız. Aşağıda göreceğiniz kelimeler üzerinde birer dakika konuşacaksınız. Duraklama yapmamaya dikkat ediniz. Düşünce akışınız yavaş işliyorsa başlangıçta zaman kazanmak için yavaş bir hızla konuşacaksınız.

Örnek: “Sevgi”- Sevgi üstüne çok şey yazılmıştır. O, insanın kalbinde olan en saygıdeğer duygu. Sevmek ve sevilmek ne güzel. Bir çocuğu sevmek, bir çiçeği sevmek, işi, eşi, aşı sevmek. Hayat sevgi üstüne kurulmuş. Yunus ne güzel söylemiş: ?Yaratılanı severiz, Yaratandan ötürü?. Bana göre sevebilen insan olmak büyük olmaktır.

Hepimiz de büyük olmak istemiyor muyuz? O zaman sevgiyi neden ihmal edelim. Sevgi mutluluktur. Mutluluk uğrunda ne günlerimizi aç kalarak feda etmeye hazırızdır. Ne geceler uykusuz bırakır bizi sevgi. Oysa sevgi bir bakıştır. Bir gülüştür. Bir soluyuştur sevgi. Ciğerlerimize her soluyuşta sevgi dolar. Arzularsak tüm hücrelerimizin sevgiyle dolabildiğini görürüz.? Şimdi sıra sizde:

Bayram
Ay
Kalp
Fedakarlık Kahvaltı
Burun
Çiçek
Çocuk Işık
Müzik
Kitap
Başara Mikrofon
Elbise
Kir
Bahar Hayranlık
Merak
Temizlik
Yağmur

 3.Aşağıda size çeşitli sorular yöneltilmiştir. Bu sorulara en az 30 kelimeden oluşan cevaplar vermelisiniz. Sorunun cevabı için tek bir kelime yeterli olsa bile cevabınızı mutlaka gerektiği kadar uzatmanız gerekmektedir.

Örnek soru: En çok sevdiğiniz kişi kimdir?

Örnek cevap: Benim Selim isminde bir arkadaşım var. Hayatımda tanıdığım en vefakar, en iyiliksever insan o. Onu gördüğüm zaman mutlu oluyorum. Böyle bir arkadaşı kim sevmez. En çok sevdiğim insanın o olduğunu düşünüyorum.(31 kelime) Şimdi sıra sizde:

  • Güzel konuşma kursuna katılmaktan memnun musunuz?
  • Sizce yarın yağmur yağacak mı?
  • Kursa giderek başarılı olma yolunu öğrenmemiz mümkün mü?
  • En çok hangi özelliğinizden gurur duyuyorsunuz?
  • Mecbur kalsanız çocuğunuzu döver miydiniz?
  • Hiç kimsenin sizi sevmediğini söylüyorlar. Doğru mu bu?
  • Rahmetli Turgut ÖZAL‘ı hatırlıyor musunuz?
  • Hiç nefret ettiğiniz bir öğretmeniniz oldu mu?
  • Bir akşam aç kalmak pahasına elinizdeki parayı bir kitaba verir miydiniz?
  • Sabahları erken kalkar mısınız?
  • İskender kebabı hangi lokantada yersiniz?
  • Niçin tavuk eti yemiyorsunuz?
  • İradenizi nasıl kuvvetlendirdiniz?
  • Gözleriniz neden bu kadar güzel?

4.Konuşmayı kaldığı yerden sürdürebilmelisiniz. Aşağıdaki örnekte iki farklı fikrin arası boş bırakılmıştır. Konuşmacı sizsiniz. önce bir fikir veriyorsunuz ve ardından bu fikri örneklendireceksiniz. Ancak örnek aklınıza gelmiyor. Örneği hatırlayıncaya kadar kaldığınız cümleye paralel, yeni fikirler içermeyen dolgu cümleleri kullanacaksınız. Arada en az beş cümle kullanmaya dikkat ediniz. İlk örnek sizin için hazırlanmıştır:

a) Ben biliyorum insan cevabı çok arzularsa rüyasında bile cevabı bulabilir. (Fikir kesintisi: Örneği hatırlamadınız ve boşluğu dolduruyorsunuz.)

Arzuladığınızda ne olur? Arzunuz bir türlü zihninizden gitmez. Arzu duygudur. Hep gözlerinizin önünde dolaşır. Öyle ki her zaman arzunuzu düşünürsünüz. Rüyanızda bile arzunuz aklınızda dolaşır. Adeta arzu insanın hücrelerine kadar vücuduna işlemiştir. Arzunuzdan kalbiniz titrer. ?Ah bir şu cevabı bulabilsem? dersiniz. Yemek yerken arzu kafanızdadır. Yolda yürürken hep o arzuyu düşünürsünüz. Sonunda cevabı rüyanızda görürsünüz…

(Devam) Bunun en ilginç örneğini Elias Howe yaşamıştır. Dikiş makinesini keşfetmek için bıkmadan çalışmış, arzulamış durmuş ve sonunda rüyasında kendisini yakalayan yamyamların mızraklarının ucunu gördüğünde hemen fikir kendisine doğmuştur. Bu rüyadan sonra tezgahının başına geçmiş ve dikiş makinesini tamamlamıştır.

b) Bir yetim çocuğun başını okşasanız ona neler kazandırabileceğinizi biliyor musunuz? (Fikir akışı koptu siz doldurun)
(Devam) Yetim çocuğun kendine duyacağı güven sayesinde çalışma azmi, zekası ve başarısı gelişecektir.

c) Aya ilk kim ayak basmıştı biliyor musunuz? (Fikir akışı koptu siz doldurun)
(Devam) İşte Ay’a ilk ayak basan Neal Armstrong olmuştu.

d) Size dün buraya gelip çok çalışmamız gerektiğini söyleyen kadının adını söylemek istiyorum. (Fikir akışı koptu siz doldurun)
(Devam) O kadının adı Halime Yazgan?dı.

e) Huzurlarınıza hangi konuda söz söylemek için çıktığımı biliyor musunuz? (Fikir akışı koptu siz doldurun)
(Devam) Sizinle “zekanın gelişiminin önemi” konusunda konuşmak için buradayım.

f) Benim kaç yaşında olduğumu merak ediyor musunuz? (Fikir akışı koptu siz doldurun)
(Devam) Belki de tahmin ediyorsunuz; ben tam 31 yaşındayım.

Yazar ve Kaynak : Muhammet Bozdağ, kendinigelistir.com

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

17 Yorum

  1. blank
    Elif V. - -

    Cok ilginc VE yararli olduguna inaniyorum.

    Ingilizce’de cümle kurarken zorlaniyordum. Ögretmenim bana ‘Arabada otururken, yolda yürürken, bos oldugun her an gördüklerini ingilizce anlatmaya calis. Kelime hazinen ne kadar gelisecek gör.’ demisti…

    Birden bu geldi aklima.

    Güzel bir paylasim… Tesekkürler Özgür’cüm.

  2. blank
    Hüseyin K. - -

    İnanın ben bunu denedim ve çok memnun kaldım gerçekten. Size ve bu yazının sahibine çok teşekkür ederim. Arkadaşlar sizlerde mutlaka deneyin, inanın pişman olmayacaksınız…

  3. blank
    egee - -

    denemeye başladım bakalım işe yararsa bi kaç gün içinde gene yorum yapıcam

  4. blank
    hava - -

    ilginç çok içerikli bi sayfa emeği geçenlere teşekürler tavsiyelerinizi uygulamaya başlıcam umarım işe yarar

  5. blank
    qizem - -

    bunu denemey başladım bile. şimdilik aklımdan geçiriyorum fikirlerimi, arkadaşlarla konuşmaya başladığımda da bu fikirlerin aklımda oluşturduğum gibi akıcı olmasını temenni ediyorum inşallahh amiinn :)))))

  6. blank
    Ahmet - -

    Ya çok güzel gerçekten.Bir anda kenimi roman yazarı gibi hissettim.Kelimeler ağzımda adeta uçup gidiyordu.Ancak odamdaydım ve yapayanlızdım.Bin kiişilik bir konferans salonunda konuşmacı olsam yine uçuşurmuydu kelimeler,orası tartışılır…

  7. blank
    dilek - -

    inanın şu an bile ne yazacağımı bilemiyorum.benim sorunum kendimi ifade edememe.işim gereği akıcı etkileyici ve hazır cevap vermem gerekiyor ama bunu bir türlü beceremedim ama bundan sonra inşallah sizlerin sayesinde başarıcam.teşekkürler

  8. blank
    booluth - -

    Bu bir oyun olarakta oynanabilir ki böyle bi oyunda var.genelde arkadaş gurubu toplanmıştır ve boş boş beklemek yerine beyin fırtınası şeklinde istediğin tarzda anlatıma başlanır. konuşmanın içeriğinden çok etkileyicilik ön plandadır. daha zevkli olması içinde atışmalar eklenerek oyun bir kişiden gruba dağılır.daha net bi örnek olarak “RAP” gösterilebilir ama rap değildir.olmasında zaten:}

  9. blank
    t4n3cik - -

    Valla on numara bende denedım ne yalan söyleyeyim bunu sürekli olarak yaptığınızda bir ilerme kaydettiğinizi kendiliğinizden anlıyorsunuz

    burdan muhammed bozdağ’yı kutluyorum

    saygılar

  10. blank
    cihan - -

    kusura bakmayın ama bu cümleyi okuduktan sonra geri kalan satırları okumadım… her ne için olursa olsun boş konuşmam. bilmediğim bir konu ise , bilmiyorum derim…zaten hergün boş yere nefes tüketen insanların sesleriyle beynim dolup taşıyor…bie de ben boş konusursam çıldırırıım herhalde.

    hazır cevap olmakla patavatsız/saygısız/kültürsüz olmak arasında çok ince bir çizgi vardır. boş konuşarak çizgiyi aşmanız içten bile değildir…bilmiyorsanız bilgisizliğinizi kabul ederek de tehlikeli durumlardan kurtulabilirsiniz.Pratik zekanız varsa hazır cevapsınızdır zaten…

  11. blank
    ali can - -

    mutlaka oku ytatbik et sonucunu değerlendir

  12. blank
    şeymaa - -

    bnce insanın pratik zekasıyla olan bır sey hazırcevablılık.bnce onemlı olan kı cevremde bole ınsan cok ıgenelıyıcı tarzda konusmaları esnasında ona karsı onun yaptıgı gıbı cevap verebılmekdır bunu ypan ınsanlara hayranım helal olsun

  13. blank
    hatice - -

    bende deneyeceğim inşallah

  14. blank
    Evrim - -

    Bu hazır cevaplık değil tamamen boş konuşmak

  15. blank
    Vedat - -

    Valla on numara olmuş bunu sürekli deneyince bi ilerleme kaydettinizi siz bile fark edeceksiniz yorumlara baktımki bu sayfadaki yazılanlar baya eski ilk yazılan yorum 3temuz 2007de ben 17 yaşındayım o yorum yazıldığında ben daha 7 yaşındaydım şimdi burda anlatmak istediğim 7 hiç düşünemezdim böyle bir şeyin büyüyünce bana fayda vericeni gerçektende muhammed bozgağı kutluyorum onada helal olsun

    1. blank
      Kendini Geliştir - -

      Vedat Bey,

      Özellikle hazır cevaplılık, pratik zeka ile hazır cevap yeteneği, hazır cevaplı nasıl olurum sorularının yanıtları 20 yıl öncesiyle hiçbir farkı yok diyebiliriz. Cevabınızdan uzun süredir sitemizin takipçisi olduğunuzu çıkarıyorum. Teşekkürler.

  16. blank
    Sultana - -

    Kendimi ifade konusunda tutuk davranıyorum bu çalışmanın faydalı olacağını düşünüyorum eğer birşeyler değişirse paylaşırım sizlerle ??

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.