Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

blank
  1. Anasayfa
  2. İnsan İlişkileri
  3. Arkadaşınız var mı?

Arkadaşınız var mı?

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 5 dk okuma süresi
22 4

Arkadaşınız var mıArkadaşlarınızı Seçiyor musunuz?

Arkadaş edinme birçok örnekte tesadüfen oluyor. Üniversiteye ya da liseye ilk gittiğimizde yan yana oturduğumuz, ilk tanıştığımız kişi arkadaşımız oluyor. Ya da okula giderken yolda birlikte yürüdüğümüz kişi arkadaşımız oluyor. Askerde koğuşta ranzada yatan kişi arkadaşımız oluyor. Bu ve benzeri durumları birçok kişi yaşıyor. Özetle arkadaşlarımızı seçmiyoruz; arkadaşlarımız yanımıza yakınımıza düşen kişilerin arasından oluyor.

Yakın arkadaşlarımız bunalımlı tiplerse bizi de bunalıma sürüklüyorlar. Eğer kitap okumayı seviyorlarsa biz de kitap okumayı seviyoruz. Sinemayla ilgileniyorlarsa biz de sinemayla ilgileniyoruz. Sürekli futbol konuşuyorlarsa biz de futbol konuşuyoruz. Hani insan ne yerse odur derler ya, arkadaşımız kimse biz de biraz ona benziyoruz. Bir de kara delikler var. Onlardan uzak durmak gerekiyor. Sürekli eleştiriyor ve bütün enerjimizi emerek bitiriyorlar.

Tesadüfen edindiğimiz arkadaşlardan iyi anlaştıklarımızla uzun zaman geçiriyoruz. Onlara bağlanıyoruz. Arkadaşlık ilişkisinin başlangıcında bir gün bu arkadaşlığın biteceğini ya da araya giren olaylar nedeniyle, yediğimiz-içtiğimiz ayrı gitmeyen bu insanı bir gün gelip çok seyrek göreceğimizi düşünmüyoruz.  Ama bir gün geliyor. Arkadaşımız evleniyor; iş için ya da okumak için başka bir şehre gidiyor ya da okul bitiyor memleketine dönüyor ve bizim sürekli dertleştiğimiz arkadaşımız kayboluyor. Sistemimizin içinden önemli bir parça çıkıyor ve yaşam sistemimiz bozuluyor.

Yeni arkadaş edinmeyi de bilmiyoruz. Yeni arkadaş edinebileceğimizi düşünmüyoruz bile. Arkadaşlık ilişkisi çok önemli ölçüde bizden başlar. Önce biz arkadaş olmaya değer, karakter sahibi, ilgili ve bilgili birisine dönüşmeliyiz. Öncelikle verdiğimiz sözleri tutmaya, buluşma saatlerine uymaya çalışmak gerekiyor. Dürüst, mütevazi olmak, hakkaniyetli davranmak, nezaket arkadaşlık açısından kritik karakter özellikleri. Bunun yanı sıra bir arkadaşla paylaşacak bir şeyler yapmak gerekiyor. Yani değişik bir şeyler okumak, değişik bir yerlere gitmek, değişik bir şeyler izlemek gerekli. Yoksa arkadaşımıza verebileceğimiz bir şey olmuyor.

Arkadaş olarak seçeceğimiz kişi de benzer özellikleri taşımalı. Yani sözünün eri, ilgili, bilgili ve hareketli bir insan olmalı. Kara delik olmamalı. Şimdi diyelim ki çevremizde böyle bir insan var. Tanımıyorsak gidip tanışmalı. Tanışmak için bir sürü yöntem var. Zamanı olup olmadığını sorup bir konuda fikrini sorup bir sohbet başlatabiliriz. Artık kişiyi tanıyorsak, arkadaşlığımızı ilerletmek için onu bir yerlere davet edebiliriz. Yürüyüş yapmaya, eve sohbet etmeye, bir sergiyi gezmeye ya da başka bir etkinliğe. Diyelim ki, sizi reddetti. Vazgeçmeyin değerli bir arkadaş adayı çok bulunmuyor. Başka bir fırsatta yeniden davet edin. Yine olmazsa bir daha davet edin. Benim bu konuda yaptığım davetlerin bir sayısı var. Kişiyi gerçekten değerli buluyorsam 10 kez arayarak davet ediyorum. Belki ilk seferinde çekinip reddetmiş olabilir ya da zamanı olmamış olabilir ya da başka bir şey. Geçen yıllar içinde 35 kadar çok yakın arkadaş edindim. Hemen her dönemde aktif olarak zamanımı, düşüncelerimi paylaştığım iki-üç yakın arkadaşım olmuştur. Ama değişik nedenlerle de araya şehirler, ülkeler girince eski arkadaşlarımın yerini yeni arkadaşlarım aldı. Eskileri şu ya da bu nedenle hayatımdan uzaklaşırken içim burulmadı / hiç üzülmedim değil.  Ama yaşamımdan çıkan her insan, yeni bir hediyenin / yeni bir arkadaşın habercisi oldu. Eski / yeni bütün arkadaşlarımla görüşüyorum. Hepsi bana ayrı zenginlikler kattı / katıyor.

Arkadaş olmaya değecek bir insan olmanız ve yeni arkadaşlar edinecek cesaretinizin olması dileğiyle.

Yazan : Melih ARAT

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

4 Yorum

  1. blank
    Gökçen Önal Bilecik - -

    Arkadaş… Kelimesi bile ne tatlı değil mi? :) “YANLIŞ BİR ARKADAŞ VE BİR GÖLGE ANCAK GÜNEŞ ÇIKTIĞINDA SANA KATILIR.” :) Lise birinci sınıfta iki kız arkadaşım sebebiyle as kalsın sınıf ta kalıyordum :) ama kapılmadım onlara derslerimi de ihmal etmedim ve onlar sınıfta kaldılar ben sınıfımı geçtim hatta teki okuldan atıldı :( şimdi kocaya kaçtı diğeri hala lisede….. Ben kendimi biliyorum şimdi Üniversitede çok daha bana uygun arkadaşlarım oldu.Onları çok seviyorum çünkü hepsinin huyları bana benziyor nitelikte… Apartmanımızda da kızlar var ama neden dir bilinmez sevemedim onları,ısınamadım.. Bir gün bize gelmişlerdi güzel bir şekilde karşıladım yedirdim içirdim şu bu iyi güzel ama taaa karşı komşulardan duydum ve erkek arkadaşımdan bile duydum hepsi bizi kovdu diye iftira atmışlar :) bilmiyorum bu görgüsüzlük neden? ama takmıyorum da kafaya değerimi düşürmektense gülüp geçiyorum.Arkadaş seçmek çok önemli.Çevresi geniş bir kızım,pek çok arkadaşım var hepsiyle de dostluğumu en iyi bir şekilde sürdürüyorum.Bir gün biri arıyor diğer bir gün bir başkası arıyor sağolsunlar var olsunlar..Gerçek arkadaş değerini bilen insanlar benim dostumdur,kötü Ahlaka sahip insanlar,kıskanç ise benden uzak Allah’a yakın olsunlar.Güvercin kargalarla arkadaşlık yaparsa,tüyleri beyaz kalır.Ama kalbi kararır.Bu yüzden kargalarla arkadaşlık yapmamaya yeminliyim ;) :)

  2. blank
    selma - -

    aekadaşlık arkadaşlar ne kadar ğüzel şeyler değilmi doğra arkadaşlık ve arkadaşlar için ğeçerli tabi

  3. blank
    osqe - -

    Ne kadar güzel söylüyorsunuz.. benim de lisede cevrem cok genişti ve yapmacık arkadaşlıklar dostluklar deildi cok saftı cıkar yoktu.. üniversite 2ye kadar da öyle oldu.. ama malesef bi müddet sonra samimi arkadaslıklar yerlerini cıkar ilişkisine bırakıor. kara delikler konusunda melih arat’a katılıyorum ama malesef oluor onlar, uzak duramıorsun ki basta kapılıveriorsun sonradan işin kokusu ortaya cıkıor ve bu hayal kırıklıgı hiç bir şeye benzemior.. ben liseyi özledim, sıkıldım artık.. malesef şanssız bir dönem yaşıyorum yazık yazık emeklerime diyorum :( vallahi çok yazık.. canımdan olan tek bir dostum var ve onun için her şeyi yaparım ama malesef ki başka şehire taşındı onun dısındakiler malesef ki foss.. şimdi dicem ki neden dogru insanlarla karılaşamıorum? :( bu sefer dön bi kendine de bak belki sendendir diyebilirsiniz ama inanınki benden değil cok dönüp baktım empatiler kurdum ama diil benden diil işte..

  4. blank
    Buğra Çoker - -

    Gerçekten de doğru.arkadaş edinmeye değecek insan kolay bulunmuyor!bencil olmayan,mütevazi,saygılı…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.