Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

blank
  1. Anasayfa
  2. Beyin Gücü
  3. Hafızanızı geliştirmenin 10 kolay yolu!

Hafızanızı geliştirmenin 10 kolay yolu!

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 3 dk okuma süresi
15 13

Randevularınızı mı unutuyorsunuz? Otomobilinizin anahtarlarını nereye koyduğunuzu hatırlamıyor musunuz? Tanıdığınız biriyle karşılaştığınızda adı bir türlü aklınıza gelmiyor mu? Bu soruların yanıtı “evet” se, hafızanıza sahip çıkmanın zamanı gelmiş de geçiyor…

Bu sorulara evet yanıtını veriyorsanız, Betty Fielding’in yazdığı Hafıza Elkitabı tam size göre. Dharma Yayınları’ndan çıkan Hafıza Elkitabı, 10 yöntemle hafızanızı geliştirmenizi sağlıyor…

1. Hafızanızın araç gereç çantasını doldurun

Örneğin; kendi kendinize konuşmak, sözel hafıza izleri yaratır. Kelimelerin baş harflerinden oluşturulan kelimeler ya da tekerlemeler hafızanızı uyarmaya yardımcı olur. Gruplamak da, hatırlamaya yardım edecek bağlantı izlerini oluşturmak için önemlidir. Tekrarlamak, bilginin kısa süreli hafızanızda kalmasına yardım eder.

2. Motive edicinizi bulun ve girişimde bulunun

Hafızanızın gelişmesi motivasyona dayanır. İnsanlar motive edildiklerinde, yaşadıkları şey kalıcı anılarıyla birleşsin diye dikkat ederler ve konsantre olurlar.

3. Hayattan keyif alın

Hayattan keyif almak için, öncelikle yaşadığınız acılarla başa çıkabilmeniz gerekir. Hayatı anlamaya çalışmak ise, sizi yeni bilgi arayışına ve bu bilgiyi hatırlama isteğine götürür. İlişkiler hayatımızın zenginleşmesine katkıda bulunduğundan, hafıza için önemlidir.

4. Odaklanma gücünüzü artırın

Dikkatinizi odaklamak, bazı şeylerin siz istediğiniz sürece zihninizde kalmasını sağlar.

5. Zihinsel müdahaleleri geçersiz kılın

Konsantre olmak, dikkat dağınıklıklarını ve müdahaleleri gözardı ederek, dikkat etmeyi sürdürmektir. Hafıza yardımcılarınızı daha çok kullanmak, aynı anda birden çok şeye odaklanmamak ve atacağınız adımların hızını belirlemek, dikkat dağınıklığıyla ve müdahalerle başa çıkma stratejileridir.

6. Öğrenmenize ve hayatınıza önem verin

Hafızanız zaten düzenlidir. Hafıza izleri halihazırda düzenli olarak depo edilir ve siz olayları, insanları ve bilgiyi düzenli birimler halinde hatırlarsınız. Öğrenmeye düzen vermenin dışında zamanınızı ve çevrenizi de düzenlemek hafızanızı geliştirecektir.

7. Sağlığınıza önem verin

Sağlığı korumak için plan yapmak hafızanın iyi çalışması için esastır. Bu plan dengeli beslenmeyi, egzersiz yapmayı, toksik maddelere maruz kalmayı en aza indirmeyi ve düzenli doktor kontrolünden geçmeyi kapsar.

8. Stres ve depresyonla başa çıkın

Ruhsal durumlar ve duygular, hafızayı olumsuz yönde etkiler. Bunlardan korunma yollarını denemelisiniz.

9. Yaşlanma sürecini anlayın

Yaşla bağlantılı duyusal değişiklikler hafızanız için önemli. Stratejilerle bundan kurtulabilirsiniz.

10. Kendinizin rehberi olun

Tutumunuzda ve hayat tarzınızda hafızanızın daha iyi olmasını sağlayacak olumlu değişiklikleri yapabilirsiniz.

 

Kaynak : www.sabah.com.tr

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

13 Yorum

  1. blank
    deniz - -

    güzel işler tabi ama başarabilene

  2. blank
    mustafa - -

    valla bunların hangisini yapıcaksın yaptıktan sora açılabilir ama okadar şeyi yapmak büyük iş ister valla bunun daha kolay yolu yok mu abi ya:D

  3. blank
    Mustafa KARATAŞ - -

    üzerine düşünce yapılmayacak şey yok kanaatımce.

  4. blank
    aydın - -

    walla okurken bile strese giriiyo insan

  5. blank
    ender - -

    hepsini bırarada tutmak biraz zor olcak ama yınede enazından kendımız için çaba sarfetmelıyız

  6. blank
    müjdat - -

    iç disiplini gercekleştirebilen ve bunları uygulayan insan icin sanırım faydalı olur

  7. blank
    Selma - -

    evettt
    en doğrusu da *kendinize rehber olun*

  8. blank
    doguS - -

    cok zor ama önemli diil nasılsa yarın bu siteyide unuturum

  9. blank
    güliş - -

    ewet gerçeken denedim çok işe yarıyo şimdi hafızam daha güçlü tşk edrim bu sitenin sahibine:D

  10. blank
    Death - -

    Keşke burda yazılan kadar basit olsa her şey. Teşekkürler güzel yazı için. Denemeye değer!

  11. blank
    Güray - -

    O kadarda zor şeyler değil hayatta herkesin yapması gereken şeyler gerekliliğini zaten hissedebileceğiniz şeyler yetişkin bir insan bunların hepsini zaten yapabilir.Sadece sağlık kısmını yapamıyorum galiba sigara içiyorum buda aslında stres ve depresyon kısmıyla başa çıkamadığımı gösterir ama bağımlılık bu bırakmaya çalışsamda biyerde görünce insan otomatikman tetikleniyor stres ve depresyonla alakası olmadığını düşünüyorum.

  12. blank
    BeDiA - -

    keşke bana da yardımcı olabilseniz ezber guzel yapıyorum ama bunu bir turlu sözlu ve yazılı ifade edemiyorum

  13. blank
    esra - -

    görüyoruz ki bu konuda çok sorun yaşayan insan var.yorumlarda genel fikir şu;bu zor daha kolayı yok mu.millet olarak uyuşuk ve tembel olduğumuz için böyle diyoruz.oysa benim beynimde bir ampul yandı.dikkat ,önemsemek,üzerinde durmak,bunlar altyapıyı oluşturan ynsurlar olursa sorun otomatikman kaybolacaktır.siteye teşekkürler çok sağlam bilgiler var. herkese saygılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.