Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

film-izlemek
  1. Anasayfa
  2. Bir de bunlar var!
  3. Her girişimcinin başucundan ayırmayacağı 10 film

Her girişimcinin başucundan ayırmayacağı 10 film

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 12 dk okuma süresi
24 1

Daha önce sizinle e-ticaret girişimcilerinin okuması gereken kitapları paylaşmıştık. Bu sefer de e-ticaret ve hatta bu alanın dışında da proje geliştiren girişimcilerin nefes ve ilham almalarını sağlayacak filmleri bir araya getirdik. Ancak bu hepsi birbirinden değerli yapımların diğerlerinden bir farkı var; o da iş dünyasını ve ekonomik düzeni tüm detay ve incelikleriyle konu alıyor olmaları. Filmlerin hedef kitlesi de azimli girişimciler oluyor doğal olarak. Sözün özü, bugüne kadar çekilmiş ve iş dünyasını yansıtan filmlere girişimci gözüyle bakalım dedik. Listelediğimiz 10 filmi seçerken inovasyon, reklam, mentorluk, başarı hikayesi, pazarlama, tüketici davranışları, markalama, ürün tavsiyesi ve finans kategorilerinin her birinin konu alındığı en az bir yapıma yer vermeye özen gösterdik.

Lafı fazla uzatmadan şimdiden iyi seyirler diliyoruz…

The Social Network (2010) IMDB notu: 7.9

Son zamanların belki de en başarılı girişimi olan Facebook’un kurucusunun kuruluş sürecinde yaşadıklarını konu alan The Social Network (Sosyal Ağ) filmini bu liste için es geçmek olmazdı herhalde. Dünyanın en genç dolar milyarderlerinden Mark Zuckerberg’in Harvard’ın yurdunda hayata geçirdiği ve bugün 1 milyar üyeye ulaşan girişimin ilham verici hikayesi hali hazırda birçok kişiye esin kaynağı oldu. Ancak detaylara bu kadar yakından bakıp, yaşanan zorluklara empati kurma şansını sunan 2010 yapımı filmde, Zuckerberg’i Jesse Eisenberg canlandırırken, filmin yönetmenliğini ise David Fincher üstlenmiş.

Filmin IMDB bağlantısı

Minority Report (2002) IMDB notu: 7.7

İnovasyon, girişimciliğin can damarlarından biridir. Her yeni girişimcinin en son yenilik ve teknolojilerden haberdar olması gerekir. Tom Cruise’un başrolünü oynadığı Minority Report (Azınlık Raporu) filmi işte tam bu noktada izleyenleri teknolojinin varacağı noktalara doğru ufuk açıcı bir yolculuğa çıkarıyor. Özellikle mobil alandaki gelişmeler ve online perakendeciliğin geleceği açısından güzel fikirler verebilecek 2002 yapımı filmde, artırılmış gerçeklik ve dokunmatik ekranların kullanımı konusunda ilginç ve fütüristik örnekler görmek mümkün. Ticaretin ve sosyal yaşamın gittiği yön hakkında izleyicilerine güzel bir vizyon sunan yapımı dikkatle ve işiniz için inovatif fikirler geliştirmenizi sağlayacak şekilde izlemenizi öneririz.

Filmin IMDB bağlantısı

Startup.com (2001) IMDB notu: 7.0

Bir internet girişimini hayata geçirmeden önce mutlaka izlenilmesi gereken 2001 ABD yapımı bir belgesel var sırada: Startup.com. İki hevesli girişimcinin sıfırdan kurdukları GovWorks.com adlı şirketin başından geçenlerin konu alındığı 107 dakikalık bu belgesel ancak yaşanılarak öğrenilecek birçok ders ile dolu. Sabır ve disiplin gerektiren bir girişim sürecinde; iş ortakları arasında yaşanabilecek aksaklıklardan tutun da, yatırım bulma sürecinde çekilen sancılara kadar birçok gerçek örnek sayesinde, vahşi bir rekabetin yaşandığı pazara geniş bir perspektiften bakma şansına erişiyorsunuz.

Filmin IMDB bağlantısı 

Thank You for Smoking (2005) IMDB notu: 7.7

Girişimciliğin en önemli ayaklarından birisi de hiç şüphesiz pazarlamadır. Batmak ile başarılı olmak arasındaki ince çizgiyi pazarlama stratejileri belirler. 2005 yılında vizyona giren ve Jason Reitman’ın yönettiği Thank You for Smoking (Sigara İçtiğiniz İçin Teşekkürler) filmi, pazarlanması en zor olan ürünlerin bile doğru taktikler sonucu başarıya ulaşabileceğini kanıtlaması bakımından oldukça etkileyici. Filmin konusu on iki yaşındaki oğlu için rol model olmaya çalışan bir babanın bir yandan da ABD’li bir sigara markasının baş sözcüsü olarak çevirdiği entrikalar üzerine kurgulanmış. Sigaranın zararlarını günümüzde bilmeyen kalmadı ancak, toplumun çoğunluğu tarafından nefretle bakılan bir ürünün bile ustalıkla pazarlanabildiğini görmek, iyice niş ve zor sektörlere odaklanan birçok girişimciyi yüreklendirecektir.

film-izlemek

Filmin IMDB bağlantısı 

Pirates of Silicon Valley (1999) IMDB notu: 7.1

Günümüzün ezeli rekabetin kuacağındaki iki teknoloji devi olan Apple ve Microsoft’un kuruluş hikayelerinin anlatıldığı 1999 yapımı filmde, yakın girişimcilik tarihinin köşe başı olaylarına keyifli bir yolculuğa çıkabileceksiniz. Yönetmenliğini Martyn Burke’un üstlendiği Pirates of Silicon Valley (Silikon Vadisi Korsanları), Steve Jobs ve Bill Gates’in evlerinin garajında başlayan girişimlerini nasıl küresel devlere dönüştürdüğünü anlatması açısından ilham verici. İzleyiciler filmde; hırs, azim, disiplin ve inançla dolu cesaret verici başarı hikayelerini izleme fırsatı bulacaklar.

Filmin IMDB bağlantısı 

The Joneses (2009) IMDB notu: 6.5

Birçok kişinin gözden kaçırdığı ancak marka dünyası ve tüketici psikolojisi üzerine çok ince ayrıntıların paylaşıldığı 2009 yapımı The Joneses filmi, Amerika’nın küçük bir kasabasına taşınan ve dışarıdan bakıldığında kusursuz bir profil çizen Jones ailesinin çevresini nasıl etkilediğini anlatıyor. Özellikle; gerek perakende sektöründe, gerekse sosyal ağlarda arkadaş tavsiyesi ve “word of mouth” etkisinin tüketiciler üzerindeki etkisinin büyük olduğu günümüz iş dünyasında film, müşterileri ile empati kurmaları açısından girişimcilere oldukça fayda sağlayacağını iddia edebiliriz. Baş rollerini David Duchovny ve Demi Moore’un paylaştığı The Joneses, baştan sona sürprizlerle dolu senaryosu ve marka sadakati ile ilgili sunduğu fikirlerle iş dünyasından her bireyin izlemesi gereken bir yapım olarak öne çıkıyor.

Filmin IMDB bağlantısı 

Wall Street (1987) IMDB notu: 7.4

Charlie Sheen ve Michael Douglas’ın efsaneleştiği, sinema tarihinin mihenk taşı filmlerinden birisi de hiç şüphesiz 1987 yapımı Wall Street olsa gerek. Genç ve hırslı işletme bankeri olan Bud Fox, New York’un en iyi finansçılarından biri olmak için çabaladığı yolda, Wall Street’te satın alma yöneticisi olan Gordon Gekko’nun himayesinde piyasanın inceliklerini öğrenmeye başlar. Ancak işlerin hiç de göründüğü gibi toz pembe olmadığını anlayan Fox, kendini büyük bir düzmecenin ortasında buluverir. Oliver Stone’un yönetmen koltuğuna oturduğu filmi izlerken finansal konulardan ziyade, iş dünyasında hırslarına yenik düşen insanların düştüğü durumdan çıkarılacak dersler dikkat çekiyor. Filmin devamı niteliğinde 2011 yılında çekilen bir başka yapım olan “Wall Street: Money Never Sleeps”i de izlemenizi öneririz.

Filmin IMDB bağlantısı 

Freakonomics (2010) IMDB notu: 6.3

Gazeteci Stephen Dubner ve ekonomist Steven Levitt’in aynı adlı kitabından uyarlanan 2010 yapımı belgesel film Freakonomics, insanların tüketim çılgınlığı üzerine detaylı ve derin bir yorum getiriyor. Basıldığı ilk andan itibaren okuyucuları tarafından oldukça ilgi gören kitabın film versiyonu; alanında uzman 6 belgesel yönetmeni tarafından hazırlandı. Bugüne kadar yaşanmış gerçek olaylar üzerinden değerlendirmelerin yer aldığı Freakonomics, yer yer komik ve kışkırtıcı sahneler de içeriyor. Biraz komplo teorisi tadında, ama çokça ders niteliğinde örneklerin aktarıldığı yapım, özellikle girişimciler için ekonomik sistemin nasıl işlediğini anlatması açısından değerli bir eser niteliği taşıyor. Biz yine de kitabını okumanızı tavsiye ederiz ancak zaman bulamayanlar için Freakonomics’in belgesel filmi de oldukça keyifli olacaktır.

Filmin IMDB bağlantısı 

The Greatest Movie Ever Sold (2011) IMDB notu: 6.6

2011 yapımı bir başka ilginç belgesel film daha var karşımızda: The Greatest Movie Ever Sold (Satılmış En İyi Film). Üstelik filmin yönetmeni birçoğumuzun “McDonald’s deneyi” olarak bildiği “Super Size Me“den tanıdığımız Morgan Spurlock. Girişimciliğin daha çok reklam ayağını ilgilendiren yapım, markalama, reklamcılık ve ürün yerleştirme ile ilgili keyifli ve öğretici tespitler sunuyor. Medya organlarındaki, bilinç altına oynayan gizli reklamları ele alan Spurlock, farkında olmadan kısacık bir süre zarfında yüzlerce reklama maruz kaldığımızı gerçeğini bir çırpıda yüzümüze vuruyor. Belgeselin ilginç taraflarından bir diğeri ise yapımın finansmanını belgeselde yer alan reklamlar ve ürün yerleştirmelerden sağlamış olması. Bu da işin ironik kısmı olsa gerek. Günümüzde her an onlarca mesaj ve reklam kirliliğine maruz kalan tüketicileri boğmadan ve zorlamadan reklam ve tanıtım yapmanın incelikleri üzerine düşünmek isteyen girişimciler mutlaka izlemeli.

Filmin IMDB bağlantısı 

Logorama (2009) IMDB notu: 7.7

Uzun metrajlı ve gerçek oyuncuların yer almadığı bir kısa animasyon filmi olsa da, aldığı ödüller ve dünyadaki birçok popüler markayı bir araya getirmesiyle; yayınlandığı 2009 yılından bu yana oldukça ses getiren yapımlardan biri olmuştu Logorama. 16 dakikalık bu keyifli animasyonda marka logolarından kurgusal bir dünya oluşturulmuş. Her markanın logosunun bir karakteri canlandırdığı yapım, dünyanın artık markalar ve şirketler tarafından yönetiliyor olduğunun mesajını veriyor. McDonald’s’ın ünlü palyaçosu Ronald’ın azılı bir suçlu, Michelin lastik adamlarının da güvenliği sağlayan polis memurları olduğu bu eğlenceli kısa filmi ara ara izlemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca eskisinden daha çetin olan rekabet ortamında firmaların tüketicilerin zihnindeki algıya göre şekillenen marka imajlarına tanık olmak açısından oldukça etkileyici bir film.

Yazar: Cemal İve

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

1 Yorum

  1. blank
    Halilibrhim - -

    Başarılı bir araştırma… Filmler için teşekkür ediyorum..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.