Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

blank
  1. Anasayfa
  2. Beyin Gücü
  3. İnsan beyni nasıl karar veriyor?

İnsan beyni nasıl karar veriyor?

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 3 dk okuma süresi
6 8

Beyin seçim yaparken anlık keyif ile uzun vadeli mantıklı karar arasında gidip geliyor. Mantıklı kararı seçebilmek için anlık zevkin bastırılması gerekiyor.
Bilim insanları, beyinde kişi seçim yaparken devreye giren yeni bölümler keşfetti. Deneyde kişiler iki seçenek arasında seçim yapıyor, bunlardan biri mevcut durumda yararı bilinen bir seçenek, diğeri ise yeni henüz bilinmeyen ve potansiyeli olan bir seçenek. Araştırmaya göre, beyin uzun vadeli seçeneği seçebilmesi için kısa vadeli hazır yarardan vazgeçmesi gerekiyor.

Araştırmada deneklere kumar makinelerinde şans oyunları oynatıldı. Makinelerin ödül şemaları, her bir seferde değişecek şekilde ayarlandı. Oyun sonunda 14 deneğin 11″i arada sırada farklı makineyi deneyerek, acaba diğerinin daha iyi kazandırıp kazandırmayacağa baktıklarını ifade etti. Denekler, mevcut makinede iyi kazandığını düşündüğünde eldeki makineyi değiştirmiyor, bir başka makineye ancak mevcut makinede az kazandığını düşündüğünde geçiyor.

Denekler mevcut bir makinede şansını denerken, beyinde alnın hemen arkasındaki mantık işlerini gören bölge aktif hale geliyor. Daha yüksek kazancın peşinden giderken ise, beynin daha derinindeki keyif ve mükafat merkezleri aktif hale geliyor.

BİRAZ BEKLERSEN MÜKAFAT ARTAR

Araştırmayı yürüten University College London profesörü Nathaniel Daw, yeni bir seçim yaparken kişinin risklerine karşı getirilerini tarttığını ve bunun mantık merkezi ile mükafat merkezi arasında bir çatışma yarattığını belirtiyor. Dr. Daw”a göre seçim sırasında beyin kendine şu soruyu soruyor; “Şimdi az bir ödülle yetinmek yerine bekleyip, daha yüksek bir ödül almak daha mı iyi?”

Örneğin, şimdi tek bir kurabiye yemek anlık zevki artırıyor, ancak biraz bekleyip iki kurabiye yemek daha mantıklı. “Dolayısıyla” diyor Dr. Daw, “Beyin, tatlı bir opsiyondan feragat edip, gelecekte daha iyisini kazanma alternatifini seçebiliyor, ancak bunun için anlık keyif içgüdüsünü bastırması gerekiyor.”

 

Alıntı : Kigem

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

8 Yorum

  1. blank
    yesil_yol - -

    kısaca beyin hep daha fazlası , iyisi en iyisini ister demek oluyor bu araştırmanın sonucu…

  2. blank
    pacificoriental - -

    evet beyin herzaman daha fazlasını ister ve daha fazlasını kazanmak veya elde edebilmek için elindeki hazır imkandan feragat edebilir sonuçta söylenmek istenen elimizdekini kaybetmeden değerini anlayamacağımızdır.

  3. blank
    beyin cerrahı - -

    yanlış düşünüyorsunuz beyin daha fazlasını istemez insan daha fazlasını ister. evet insanı yönetende beyin ama düşünmek size ait ve şu an bunları yazmama bile yardımcı olan beynim fakat beyin karar verir ve yönetir insan daha fazlasını ister herşeyin
    eğer beyniniz uzun süreli mantıklı yönde gidiyorsa buna siz etkensiniz ama keyfi yollarada sürükleyende sizsiniz aslında. siz karar verdikten sonra beyin o konuda donanımı sağlar ama sizin düşüncelerinizede saygı duyuyorum

  4. blank
    Selin - -

    Kesinlikle doğru…
    Neyse ki beynin keyif merkezini bastırabilmiş şanslı kişlerdenim…

    Teşekkürler.

  5. blank
    beyin - -

    bu sözü cok beyendim ilk önce vucut düşünür beyin uygular

  6. blank
    Mehmet - -

    karar veren biziz yani biz anlık zevklerin peşinden koşmadığımız sürece beyin anlık keyif yönünde karar vermez kaldı ki kararırı beynimizle değil ruhumuzla veririz beyin sadece onu uygulayandır.

  7. blank
    Sinem Ceceli - -

    İnsan beyni kendi güzelliğini 5kat fazla görüyomuş ben kendimi 5kat güzel görüyosam gerçek halim kim bilir nasıl Teşekkürler.

  8. blank
    Ebu İrfan - -

    Yani nefsin terbiyesi yapılmadan ve temizlenmeden kalb ve ruh inkişaf edemez. Hak ve hakikate ulaşmak mümkün olmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.