Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

  1. Anasayfa
  2. İnsan İlişkileri
  3. İş Aramanın Vazgeçilmezi : Görgü Kuralları!

İş Aramanın Vazgeçilmezi : Görgü Kuralları!

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 5 dk okuma süresi
23 0

Kişisel MarkaGiyiminize özen gösterin
Eğer işverenin sizi olduğunuz gibi kabul etmesini bekliyorsanız yanılıyorsunuz. Günümüzde her ne kadar birçok işyeri kıyafet konusunda çalışanları serbest bıraksa da işverenler için giyim hala büyük önem taşıyor. Görüşmeye düzgün ve işyerine uyacak kıyafetlerle gelin. Spor kıyafetler, fazla mini etekler, terlikler iş görüşmesinde tercih etmemeniz gereken bir tarzdır.
Temizlik de uygun kıyafet seçimi kadar önemlidir. Görüşmeye gitmeden önce ayakkabılarınızı boyatın, temiz, ütülü ve bedeninize uyan kıyafetler seçin. Saçınızı toplayın, tırnaklarınızın temiz ve uygun uzunlukta olmasına özen gösterin. Makyaj ve parfümde aşırıya kaçmamaya dikkat edin.

El sıkma, göz kontağı ve beden dilinize çalışın

Rahat davranmanız da büyük önem taşır. İş görüşmesi yaptığınız kişiyi hafif bir gülümseme ve kendine güvenli bir el sıkmayla karşılayın. Zayıf ve sadece parmaklarınızı uzatarak el sıkma, karşınızdaki insanda sizin hakkınızda kötü bir ilk izlenim bırakacaktır. Göz kontağı kurmak da önemlidir, söylediklerinizin inanılır olmasını sağlar.
Görüşme sırasında sabit bir şekilde oturmamaya ve ifadesiz bir yüze sahip olmamaya özen gösterin. Gerçekten ilgilendiğinizi göstermekte başarısız olur, sıkıcı biri olduğunuz ya da görüşmeden sıkıldığınız izlenimini bırakırsınız. Kendiniz gibi olun, gülümseyin, göz kontağı kurun, konuşurken tonlama ve vurgulara yer verin. Hareketler, jestler, duruşunuz, yüz ifadeniz genel görüşme performansınız içinde önemli yer taşır.

Görüşmeye zamanında gelin

Kesinlikle uymanız gereken bir kural da görüşmeye zamanında gelmektir. Birçok işveren görüşmeye geç kalırsanız, işe hiç gelmeyeceğinizi düşünür. Görüşmeden önce yol tarifini mutlaka alın, nasıl gideceğinizi öğrenin, gerekenden biraz daha önce evden çıkın. En azından 5 dakika önceden ofise ulaşın ki, düşüncelerinizi toparlamak ve konsantre olmak için vakit kalsın.

İnsanlara ismiyle hitap edin

Unutmayın ki insanlar adlarını duymaktan hoşlanırlar. Ofise vardığınızda danışmadaki görevliye, kim olduğunuzu ve kiminle görüşmek istediğinizi söyleyin. Görevli yaka kartı takıyorsa ona ismiyle hitap edin. Görüşmeci veya görüşmecilerle tanıştırıldığınızda isimlerini ezberleyin ve konuşmanız sırasında kullanmaya gayret edin.

Yemek sırasında sofra kurallarına uyun

Toplantılar veya iş görüşmeleri bazı şirketler tarafından öğle yemeği sırasında yapılabilir. Böylece daha rahat ve dostça bir ortam yaratmak isterler. Ancak yine de bir iş görüşmesinde olduğunuzu unutmamalısınız. Söylediğiniz her şeyin kayıtlara geçtiğini ve herkesin sizi dinlediğini bilerek konuşmalısınız. Kolay yenecek bir yemek ısmarlamaya dikkat edin. Masada tek konuşan siz olmayın, sohbet etmeye çalışın, yersiz şakalardan kaçının.
Unutmayın ki işveren yemek sırasında sizin iletişim yeteneklerinizi değerlendiriyor, işe başladıktan sonra müşterilerle iletişim kurarken nasıl davranacağınızı ölçüyor. Şirketle ilgili sorular sormaya, pozisyonun içeriğini anlamaya çalışın. Görüşmeyi yapan kişiye neden orada çalışmaktan mutlu olduğunu, o şirketin neden çalışmak için iyi bir yer olduğunu sorabilirsiniz.

İşi yapabileceğiniz konusunda güven verin

Alçakgönüllü davranmanıza gerek yok. Karşınızdakine işi yapabileceğinize dair güven veremezseniz, o da sizin şirket için yararlı olamayacağınıza inanır. Sorulara kesin ve açık cevaplar verin, iş deneyimlerinizden, geçmiş başarılarınızdan bahsederken örnekler vermeye özen gösterin. Genel cevaplar, geçiştirilmiş sorular karşınızdakinin kafasında şüphe yaratacaktır. Detaylı ve kesin cevaplar verin.

Abartma ve yalandan uzak durun

Ürününüzü satmanız için iddianızı kanıtlayan örnekler vermeniz gerekir. Aşırıya kaçma ve yalan söyleme, görüşme yapan kişiyi kandıracaklarını sanan kişilerin başvurduğu bir yoldur. Ancak karşınızdakinin uzman olduğunu, günde onlarca kişiyle görüştüğünü ve en önemlisi özgeçmişinizdeki bilgileri ve referanslarınızı kontrol edeceğini unutmayın.

Yazan : KAYA GENÇ
Kaynak : Patin Dergisi

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.