Her liderin genel itibariyle bir takım yetkileri vardır. Ancak bugün yetkinin ötesindeki liderlik için olmazsa olmaz konular nedir onlara değineceğiz.
Her şeyden önce tutku gelir. Hangi konuyla ilgili olursa olsun, her lider tutkusunu bulmalıdır. O tutkuyu arayıp bulmadan değişime liderlik yapmaya kalkışanlar hayal kırıklığı yaşar ve yaşatır. İşbirliği zor ve uzun soluklu bir iştir; işbirliği yapılan konuya tutkuyla bağlı olmayanlar yarı yolda havlu atabilir.
Bu tutkunun dillendirilmesi, etrafa yansıtılması konusunda yetkinlik önemlidir. Ancak bu sayede başkalarını harekete geçirmek mümkün olabilir.
Kişi resmin bütününü ve o resimdeki kendi rolünü iyi görebilmelidir. ‘Her şeyi ben yaparım’ derseniz işbirliği yapamazsınız. Kendi yaptıklarınızdan başkasına gözünüzü kapatırsanız, resmin bütününü kaybedersiniz; sorunun çözümüne değil, daha da derinleşmesine katkıda bulunursunuz.
Kişi alışık olmadığı ortamlara girmeyi baştan kabullenmelidir. Çünkü çözüm bekleyen büyük sorunlar büyük ölçüde farklı kişilerin bir araya gelmesini gerektirir. Ve bu farklı kişilerin ortamları da doğal olarak farklar içerecektir. Bilinmezlik karşısında her zaman geri adım atmak yerine bilinmezi yeni şeyler öğrenmek ve görmek için bir fırsat olarak değerlendirmek, bir başka olmazsa olmaz olarak karşımıza çıkıyor.
Bu olmazsa olmazları başarabilen lider, her şeye daha geniş açıdan bakmaya başlar; radarlarını kendi küçük yetki alanına göre ayarlamak yerine daha uzaktaki uyarıları algılayabilecek şekilde ayarlama ihtiyacı duyar.
Böylece lider kişi kendini yetkilerinin ve bütçelerinin dışındaki konulardan da sorumlu hissetmeye başlar. Ancak bununla da yetinmez. Daha da ileriye gidip sivil toplum faaliyetlerinde aktif rol alma isteği duyar ve sosyal konularda işbirliği yapma tutkusuyla hareket etmeye başlar.
Kaynak : Optimist Idea, İşbirliği, s. 156, Optimist Yayın, 2013