Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

blank
  1. Anasayfa
  2. Kişisel İmaj
  3. Kişinin mesleğine göre gülüş tasarlıyorlar!

Kişinin mesleğine göre gülüş tasarlıyorlar!

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 8 dk okuma süresi
22 0

Toplum içinde rahatlıkla gülümseyebilme şansına çok fazla insan sahip değil. Ancak, günümüzde yapılan küçük girişimlerle sağlıklı ve güzel bir gülüşe sahip olmak mümkün.

Çünkü günümüz diş hekimliği gülüş şeklinin yeniden tasarlanmasına hatta mesleğe göre şekillenmesine bile izin veriyor. Örneğin bir yönetici, bir iş adamı veya bir televizyon spikeri için farklı gülüş tasarımları yapılıyor. Burada da dişlerin rengi, şekli, sivriliği ya da yuvarlaklığı dikkate alınarak gülüş tasarımı gerçekleştiriliyor. Peki bir iş adamı nasıl dişlere sahip olmalı, nasıl gülmeli? Hizmet sektöründe çalışan insanlara nasıl bir gülüş “tasarlanıyor”? Güzel gülüşü engelleyen dişeti sorunlarının çözümü ne?

Konuyla ilgili merak edilen soruları yanıtlayan Anadolu Sağlık Merkezi Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi’nden Diş Hekimi Alper Çıldır güzel gülüşün kriterlerini anlattı…

“İdeal gülüş” ne demek?
İdeal bir gülüş için kişinin, güldüğünde dudak kenarları simetrik olarak geriye çekilmeli, iki tarafta dudak kenarları ve dişler arasında kalan karanlık koridorlar eşit görünmelidir. Ayrıca üst dudak gülüş sırasında geriye doğru sıyrıldığı zaman dişle dişetinin tam birleştiği noktada durmalı ve daha yukarı sıyrılmamalıdır. Bu kriterlerin tümü gerçekleştiğinde tam anlamıyla güzel bir gülüş olur. Dişlerin arasına giren üçgen şeklindeki dişetlerinin de görünümü çok önemli. Gülümseme sırasında dişetinin değil sadece bu üçgenlerin görünmesi istenir. Gülüş esnasında sağlıklı dişetinin dudaklar altından ideal miktarda gözükmesine “Kırmızı Estetik”, dişlerin ideal pozisyon ve miktarda gözükmesine ise “Beyaz Estetik” denir. İdeal bir gülüşte kırmızı estetik ile beyaz estetiğin birbirini tamamlaması gerekiyor. Diş etlerimiz ön plana çıkıyorsa sorun var demektir.

Dişeti fazlalıklarında ne yapılıyor?
Eğer dişetinde fazlalık varsa manikür yapar gibi dişetindeki fazlalıkları kesiyoruz. Bu, korkulduğu kadar kanamalı bir işlem değil. Uygulandıktan bir saat sonra hastalarımız günlük hayatlarına devam edebiliyorlar. Sağlıklı bir dişeti nasılsa o şekilde bir form veriyoruz. Dişetini kestiğiniz halde hâlâ dudak sıyrıldığında görünüyorsa o zaman plastik cerrahiden yardım alıyoruz. Zaten bu vakalarda plastik cerrahi ile beraber çalışıyoruz.

Sağlıklı dişetinin rengi nasıl olur?
Sağlıklı dişeti kanamasız ve gülkurusu pembeliğinde olmalı. Kırmızı estetik için dişetleri çok sağlıklı olmalı, dişetlerinde iltihap ya da kanama olmamalı. Ayrıca bu işlemin uygulanabilmesi için hastamızın büyüme ve gelişiminin tamamlanmış olması gerekiyor. Özellikle sigara içen kişilerde ısıya bağlı olarak melalin pigmenti dediğimiz diş etinde morartı görüyoruz. Isındıkça travma yarattığı için sigara içenlerde dişetleri morarıyor. Bu tür durumlarda dokuyu özel bir aletle tıraşlıyoruz ve daha sonra 24 saat sıcak, baharatlı şeyler ve sigara önermiyoruz.

Güzel bir gülüşe sahip olmak için özellikle kimler başvuruyor?
Özellikle kadınlar ilgi gösteriyor. Güzel bir gülüşe sahip olabilmek için en çok kadınlar başvuruyor. Ancak son yıllarda erkeklerin oranında da önemli bir artış var. Yöneticiler, satış temsilcileri ve özellikle moda ile medya sektöründe çalışanlar en çok ilgi gösterenler arasında sayılabilir. Sonuçta estetik ve güzel bir gülüşe sahip olmak kişilerin toplumdaki pozisyonlarını almalarında ve statü belirlemelerinde önemli bir etken oluyor.

‘Gülüş tasarımı için en çok kadınlar başvuruyor’
“Mesleğe göre gülüş tasarlamak” ne demek?

Örneğin yönetici kadrosundaki kişilerin diş estetiğini planlarken, keser dişlerinde daha köşeli dişleri, köpek dişlerinde ise daha sivri dişleri tercih ediyoruz. Bu sayede kişilerin daha otoriter bir görünüme sahip olmasını sağlamış oluyoruz. Yuvarlak hatlı veya bombeli dişlere sahip olan kişilerin ya da konuşma sırasında dişleri görünmeyen kişilerin otorite kurmaları biraz daha zor oluyor. Satış temsilcileri ve hizmet sektöründe çalışan kişilerde ise genellikle yuvarlak hatlı ve geniş dişler seçiyoruz. Bu kişilerde diş rengi olarak da beyaz tonları tercih ediyoruz.

Dişeti hastalıkları çoğu zaman gülmekten korkmamıza yol açar. Nedir dişeti hastalıklarının belirtileri?
Dişeti hastalıklarını akut (ani gelişmiş) ve kronik (devam eden) hastalıklar diye iki gruba ayırabiliriz. Akut rahatsızlıklar genelde diş etinde kanama, şişlik ve ödem belirtileriyle ortaya çıkar. Daha çok enfeksiyon tarzındadır. Hastalar bize halsizlik, ateş, bazen tat almada zorluk, özellikle baharatlı şeylere karşı hassasiyet yakınmalarıyla başvururlar. Bir de kronik şikayetler var. Fakat hastalar genellikle bunları ancak sorun ileri boyutlara ulaştığında fark ederler. Hasta diş muayenesinde “Benim dişetlerim zaman zaman kanıyor”, “Dişetlerim mor görünüyor” diye yakınır. Muayene sonucunda çok önemli düzeyde dişeti sorunu olduğunu anlarız.

Dişeti sorunlarının nedenleri ne?
Dişeti sorunları genellikle diş taşına bağlıdır. Bazı insanlarda ise genetik olarak yatkınlık da olur. Anne ve babanızda dişeti kaybı yoktur, dişlerinizi günde bir kere bile fırçalasanız dişlerinizde sorun olmaz. Ancak genetik olarak yatkınlığınız varsa günde iki defa bile fırçalasanız başarılı olamayabilirsiniz. Eğer çok önem verirseniz, diş ipi kullanırsanız, dişinizi iyi fırçalarsanız, doktorunuzun önerdiği gargaraları kullanırsanız sağlıklı olabilirsiniz. “Sağlıklı dişeti kanar” inanışı ise yanlış. Sağlıklı dişeti kanamaz.

Bu sorunları nasıl önleriz?
Altı ayda bir kesinlikle bir diş hekimi muayenesi öneriyoruz. Özellikle dişeti uzmanı olan bir hekime de yılda bir kere muayene olmakta yarar var. Ayrıca meyve tüketimi çok önemli. Hem vitamin eksikliği gideriliyor hem de elma gibi ısırılarak yenilen meyveleri çiğneme sırasında dişetleri üzerinde bir masaj etkisi oluyor. Dişeti sorununun çıkmasının bir nedeni de hazır gıdaları çok fazla tüketmemizdir. Ayrıca zaman zaman dişlerimizi fırçaladıktan sonra diş etlerimizi de fırçalamalıyız. Kesinlikle kürdan önermiyoruz. Her iki dişin arası üçgen formundadır. O üçgen alana siz yuvarlak bir şey sokarsanız o üçgeni de bozarsınız.
 

Kaynak : Milliyet

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.