“Patronun en önemli sermayesidir, insan kaynağı. Etkin işyeri olmak, marka olmak, entelektüel sermaye sahibi olmak, uzun yıllar kurum olarak var olmak, [highlight]sürdürülebilir başarıyı sağlamak[/highlight] insan kaynağını iyi yönetebilmekle doğru orantılıdır. Hayal, fikir, sermaye, cesaret ve girişimcilik ruhunun [highlight]kaymağıdır[/highlight] insan gücüne sahip olmak”
İyi iş yapacağına inandığınız çok iyi bir fikriniz veya iyi bir sermayeniz vardır, işinizi kurarsınız.
Patron olmak kolaydır, Patron olarak devam edebilmek zordur. Fikri yazık etmeden, parayı da batırmadan işletme için iyi bir organizasyon yapısı kurmak lazım ki, tekne yol alsın. İşte burada insan kaynağından doğru yararlanabilmek önem kazanıyor. [highlight]Doğru işe, doğru elemanı konumlandırmak, çalışırken işine katma değer sağlayan verimli çalışana sahip olmak insan kaynağınızı, kaymağa çevirir.[/highlight]
Günümüzde büyük işletmelerde organizasyon yapısı, kurumsallaşmanın da getirdiği disiplinle oturduğundan, insan kaynakları işe alım fonksiyonları daha profesyonel işleyebiliyor. KOBİler de ise henüz insan kaynağının değil fonksiyonları, fikri dahi oturmamış durumda.
KOBİler için insan kaynağı, işin başında duracak eleman demek. Bu sebeple işe ihtiyacı olan akrabasını, eşin, dostun tavsiye ettiği tanıdıkları, iş bulamamış yeni mezunları vs. işe alıp ucuza elemanla gününü kurtarmaya çalışıyor. Çok nadirdir böyle görücü usulü elemanın mayasının tutması. [highlight]Tez zamanda doğru işin, doğru elemanla buluşmadığı anlaşılır ve eş dost eşrafından yeni arayışlar başlar. Bu sistem sadece zaman, para ve bilgi kaybı değil, işletmenizin ulaşması gereken hedeften uzaklaşması, yoldan sapması demek.[/highlight]
Türkiye de yeni kurulan işletmelerin % 24’ ü 2 yıl içerisinde, % 21’ i 4 yıl içinde, %63’ ü 6 yıl içinde yok oluyor. İnanın bana bu kapanışların önemli bir sebebi insan kaynağından doğru faydalanılmaması.
KOBİlere sesleniyorum; başarmak duygusuyla kurduğunuz işletmenizin hedeflerine ulaşması için belirlediğiniz strateji planınızın en üst sıralarında insan kaynağı ve yönetimini olmalı. Organizasyon yapınızı kurarken de muhasebecinizden sonra muhakkak insan kaynakları uzmanı edinin. Veyahut bu işi kendiniz yapacaksanız biraz daha profesyonel bakışla yapın. Eleman arayışında olduğunuz işin tanımı ve bu işe aradığınız elemanın niteliklerini doğru ve net olarak hazırlayıp arayışınızı profesyonel aracılarla yapın. Doğru yol arkadaşları işletmenizin hedeflerine giden yolda tökezlemenize izin vermeyecektir. Doğru işe doğru eleman yerleştirebilmek en önemli sermayeniz ve yatırımınız olacaktır. İnsan yönetim biçiminize bilinçli ve profesyonel bir bakış açısı kazandırıp kaynağı, kaymağa çevirmek sizin elinizde.
Eklemek isterim ki; Dünyada tüm işletmeler etkin işyeri olmak amaçlı kurulur. Etkin işyeri tanımını karlı, verimli, müşteri memnuniyeti sağlayan, çalışanını elinde tutan işletme olarak yapabiliriz. Etkin işyeri tanımının bu dört unsurunu gerçekleştirebilmenizin tek doğrusu da çalışan memnuniyetidir.
Elinizdeki insan gücünü verimli, etkin kılacak ve çalışan mutluluğunu sağlayacak şekilde yönetim biçimi belirlemeniz insan kaynağı yönetiminde işinizi kolaylaştırır. Ancak böyle yazıldığı gibi kolay değildir. Uzmanlarla beraber ilerlemenizi tavsiye ederim.
Haydi hayırlı işler.
Yazan : Sibel Kaya | kobipatronu.tv