Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim forumu misyonu taşıyan kendinigelistir.com sitesi Özgür Şahin tarafından hayata geçirilip, geliştirilmektedir. © 2024. Tüm hakları saklıdır.

blank
  1. Anasayfa
  2. Bunları Biliyor musunuz?
  3. CV’nizde olması ve olmaması gerekenler

CV’nizde olması ve olmaması gerekenler

Özgür ŞAHİN Özgür ŞAHİN -

- 6 dk okuma süresi
20 0

CV hazırlama konusunda doğrular ve yanlışlar birbirine karışmış durumda. CV’niz başvuracağınız pozisyona uygun mu? Deneyimleriniz ve başvuracağınız pozisyon birbirine uygun mu? İşte başarılı bir iş başvurusunun özellikleri… Özgeçmişinizde aralarında bağlantı bulunmayan bir çok iş mi var? İş arayan kişiler, özellikle genç olan ve kariyerlerinde değişiklik yapanlar, alakasız iş tecrübelerinin iş bulma şanslarına zarar vermesinden endişelenir. Ancak özgeçmişinizde alakasız işler olması gerçekten bir sorun mudur?

CV’NİZDE OLMASI ve OLMAMASI GEREKEN 3 KONU

İşe alımdan ve iş görüşmesinden sorumlu olan kişilere göre bu durum iş geçmişinizde çok büyük bir boşluk yaratmadığı sürece çok önemli bir sorun değildir. Daha da önemlisi, firmalar sadece boş pozisyonlarıyla ilgili deneyimleri değil; ayrıca, farklı kariyer dallarında, iş çevrelerinde ve pozisyonlarda çok değerli olan dönüştürülebilir yetenekleri de önemsemektedir.

Sonuç olarak iş geçmişinize neleri eklemeli, neleri eklememelisiniz? Bu sorunun cevabını ve başarılı bir iş başvurusunun yollarını öğrenmek için aşağıdaki maddeleri inceleyebilirsiniz:

Neleri Eklemelisiniz?

1. Başvurduğunuz Pozisyona Dair Sahip Olduğunuz Tecrübeleri İçeren Bir Bölüm

Çalıştığınız pozisyonların hepsinde farklı yetenekler edinmişsinizidir; ancak, sahip olduğunuz yeteneklerinizi başvurduğunuz pozisyona uygun olarak gruplayıp özgeçmişinizin en başında belirtmelisiniz. Yeteneklerinizi ve başarılarınızı bu şekilde vurgulayarak potansiyel firmanızın ilgisini kolaylıkla kazanabilirsiniz.

cv doldururken

Ayrıca, sadece belirli bir firmanın ilgisini çekmeye çalışmaktansa, özgeçmişinizin başında anahtar sözcüklere yer verin ki otomatik özgeçmiş tarayıcılarında da ön plana çıkma şansınız artsın.

2. İletişim Yeteneklerinizi Vurgulayın

İletişim becerileri çalışma etiği, problem çözümü ve iletişim kurabilme yeteneği gibi becerilerdir. Peki bu beceriler özgeçmişiniz için niçin önemli? Çünkü başvurduğunuz ve daha önce çalıştığınız pozisyon ne kadar farklı olursa olsun, harika bir problem çözücü veya zaman yöneticisi olmak çok önemli yeteneklerdir. Firmalar hem geniş alanda etkili olabilecek, hem de kendi aradıkları pozisyonun gerektirebileceği analiz ve verimlilik gibi becerilere çok değer verirler. Adaylar yeteneklerinin çok geniş bir alanı kapsadığını gösterebilirlerse, tecrübeleri ne alanda olursa olsun firmaları etkilemeyi başarırlar.

3. İlgili Hobilerinizi Ve Projelerinizi Ekleyin

Eğer yaptığınız kariyer değişiklikleri veya yeni mezun olmanız nedeniyle yaşadığınız acemilikten dolayı özgeçmişinizin ilgili iş deneyimleri kısmı eksik ise, gönüllü çalışmalarınızı, hobilerinizi ve katıldığınız iş dışı diğer aktiviteleri özgeçmişinize eklemek iyi bir fikir olabilir. Sadece mantık çerçevesi içinde hareket ettiğinizden emin olun. Bu bilgiler sayesinde firmalar hem ilgi alanlarınızı öğrenmiş olur, hem de var olan rekabete karşı istediğiniz alanda çalışmak için ne kadar azimli ve tutkulu olduğunuzu görür.

Neleri Eklememelisiniz?

1. Çalıştığınız Her Firmayı, Yaptığınız Her Sporu, Katıldığınız Her Projeyi, Üyesi Olduğunuz Her Kulübü

İşe alım yöneticileri gereksiz ve abartılı bilgileri bir mil öteden bile seçebilir. Bu yüzden, özgeçmişinize deneyimlerinizi ve iş dışı aktivitelerinizi eklerken, bu işi başvurduğunuz pozisyona yönelik bir biçimde yaptığınıza emin olun. İş arayan bir kişi olarak amacınız, yeteneklerinizi ve deneyimlerinizi değerlerini azaltmadan özetlemek, aynı zamanda olabildiğince kısa ve öz belirtmek olmalıdır.

2. Potansiyel Firmanızı Detaylarla Boğmayın

Eğer özgeçmişinizde çok fazla alakasız iş varsa, her birinde üstlendiğiniz görevleri tek tek belirtmeniz gerekmez. Eğer her cv yazarkenayrıntıyı dile getirirseniz, özgeçmişiniz çok uzun olur ve bunu asla istemezsiniz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bir özgeçmiş dikkat çekebilmek istiyorsa çok uzun olmamalıdır. Belli pozisyonlar için görevlerinizi ve deneyimlerinizi belirtmek, diğerleri için ise sadece iş başlıklarını ve referanslarınızı listelemek harika bir yoldur.

3. Boşluklar

Boşluklar işe alım yöneticilerinde anlık bir kuşkuya sebep olurlar. O boş zamanlar sırasında tam olarak ne yapıyordunuz? Eğer mümkünse iş hayatınıza ara vermekten kaçınmalısınız. Çoğu firma ekonomik şartların ve ekstra rekabetli iş dünyasının farkındadır; ancak, yinede eğer özgeçmişinizde işten çıkarılma gibi sebepler nedeniyle boşluklar varsa, teyit mektubunuzda bu boşluklara açıklama getirmekten çekinmeyin. İş hayatınız boyunca edindiğiniz yetenekleri ve deneyimleri nasıl belirtiyorsanız, niçin çalışmadığınızı da belirtmelisiniz.

Geçmiş işlerinizin kariyerinizin önemli bir parçası olduğunu unutmayın. Başvurduğunuz pozisyona uymasa bile o işlerden kazandığınız tecrübeler çok önemlidir. Yetenekleriniz konusunda kendinize güvenin ve tutkunuzun arkasında durun.

Kaynak : Monster

Özgür ŞAHİN

Türkiye'nin en büyük kişisel gelişim sitesi olan kendinigelistir.com projesinin sahibidir. 2006 yılından bu yana #kişiselgelişim alanında birçok yeniliği bünyesinde bulundurduğu sitede "beden dili, iletişim teknikleri, başarı hikayeleri, motivasyon teknikleri, özgüven gelişimi" gibi bir çok ana tema üzerine yazar, çizer, karalar, öğretmeye çalışır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.