Şu ana kadar koçluk ile ilgili bir tanım yok. Evet hayat koçu, yaşam koçu, koçluk gibi tanımlamaların aslında tam bir karşılığı yok. Bir çalışmaya başlarken, bir Koç olarak siz, ne kadar koçluğu anlattığınızı düşünseniz de kişiler tam anlayamayabilirler. Anlayamamalarının en basit sebebi; bu durumu daha önce deneyimlemedikleridir. Bir seans sonunda artık ne demek istediğimi tam olarak ifade ettiğimi anlamanın rehaveti beni her zaman bir nebze de olsa rahatlatır.
MYK Yönetim Kurulu Onay Tarih/ Sayı: 22/5/2013 tarihli ve 2013/41 sayılı karar ve Resmi Gazete Tarih/Sayı: 29/6/2013 – 28692 kararı ile Koçluk meslek tanımını yapacak olursak resmi gazetedeki ifadesini aynen kullanıyorum:
Koç (Seviye 6) ilgili yasal süreçler, kalite normları ve hizmet prosedürleri çerçevesinde; koçluk süreçlerinin iş organizasyonu ve süreç başlatma faaliyetlerini gerçekleştiren, koçluk sürecini yürüten ve bireysel mesleki gelişimini sağlayan nitelikli kişidir.
Koç (Seviye 6), müşterilerin kişisel ve profesyonel potansiyelini gerçekleştirmeye yönelik farkındalık, gelişim ve çözüm seçeneklerini artırıcı ve bu yönde destekleyici çalışmaları yürütür.
Türk Dil Kurumuna göre ise; Kişilerin liderlik veya yöneticilik özelliklerini, becerilerini geliştirmeye yönelik, belli bir amacı hedefleyerek daha etkili sonuçlara ulaşmasını sağlamak için çalışan kimse.
[box type=”info” ]
Daha açıklayıcı bir dilde; atıl olan yeteneklerin farkına varılması, uygun durumlarda nasıl kullanılacağı, kişinin süreç içerisinde kendini geliştirmesi ile ilgili hedef ve eylemler bütünüdür.
[/box]
Bu son cümlede “Hedef ve Eylemler Bütünü” kısmı, Danışmanlık ile ilgili olarak anlam karışıklığı ile ilgili bir durum içerebilir. Fakat her ikisinde de uygulama farklıdır. Danışmanlıkta belirlediğiniz hedefe, eylem bütünlüğü ile giderken biri bunu sizin için veya sizin adınıza yapar. Koçlukta ise; her şeyi siz (koçunuzun sorduğu güçlü sorularla) fark eder ve eyleme geçirirken, hedefe doğru yol alırsınız.
Şimdi de Danışmanlık (TDK) tanımına bir bakalım; Bilgi ve düşüncesi alınmak için kendisine danışılan görevli kimse, müşavir
Danışmanlık o ana kadar olan süreci, bu işi yapan kişi tarafından gerçekten iyi takip edilmesin gerektirir. Bu hizmeti verenin, kişisel deneyimlerini biriktirirken, takip ettikleri ile harmanlayarak özümsemesi ve bu hizmeti alanın, doğru ve gerçekçi şekilde YÖNLENDİRİLMESİ ile ilgili bir anlayışıdır. Son cümle önemli; doğru ve gerçekçi olmak! Bir hayal peşinde gider ve ayağınız yere basmaz ve sizin bundan hiç haberiniz olmadan güvenerek devam ettiğiniz danışmanlık ilişkiniz, dışarıdan size yardımcı olup sizden yararlanan dalkavuklardan da öteye gitmeyen bir hal de alabilir bir anda. Asıl, burada üzücü olan sizin kendinizi net olarak göremeyişiniz ve aslında güveninizin suiistimal edilmesidir. Sizi seyredenlerin, size verilen bilgiler doğrultusunda hangi yanlış ve yanılgılar halinde hareket edişiniz bir oyuna dönmeye başlar ki; bu yüzden, danışmanlık her zaman doğru seçim olmayabilir.
[highlight]Danışmanlık bir sonuç rapor içerir. Koçluk ise hedefe odaklıdır. [/highlight]Hedefe giderken, gerçekçilik anlamında hedef değiştikçe, eylemlerde değişecektir. Bu yüzden danışmanlık rapor sunum ile sona ererken, koçluk bu hizmeti alanın, hizmeti sonlandırmasına kadar devam eder.
Danışmanlık problemi bulma odaklı olarak çalışırken, koçluk; çözüm odaklı olarak çalışır.
Danışman, tespit edilen problemin nasıl çözüleceğini söylerken, koç ise; çözümleri kişiye sorduğu sorularla buldurur. Bu yüzden bir KOÇ, hiç birikimi ve deneyimi olmadığı bir konuda da çalışabilir. Hiçbir YÖNLENDİRME yapmaz ve TAVSİYE içermez.
Tüm bu yazılanlardan sonra Koçluk ve Danışmanlık arasındaki anlam ve işlev farkının ne olduğunu tamamen size bırakıyorum.
Yazan : Pelin Narin