Doğru karar almak için iyi bilgi sahibi olmak önemli, ancak bazen hızlı olmak daha önemli. Hızlı kararlar iki avantaj sunar:
- Başta alınan yanlış bir kararı düzeltmek için size daha fazla zaman bırakır.
- Dikkat gerektiren diğer sorunlara daha hızlı geçmenizi sağlar.
“Eğer hataları düzeltme konusunda iyiyseniz, hata yapmak düşündüğünüzden daha az sıkıntı yaratır. Oysa yavaş olmak kesinlikle pahalıya mal olur,” diyor Amazon’un CEO’su, Jeff Bezos.
Hızlı karar alırken Bezos’un dikkat ettiği 3 nokta var:
1. Kendinize zaman sınırı koyun
Zaman ve efor çoğu zaman azalan bir verimle çalışır. Genel olarak odağınızı bir şeye ne kadar uzun süre verirseniz, o süreden alacağınız verim giderek azalır. Bu nedenle yapılacak en akıllıca şey, tamamıyla hazır olmasanız dahi çalışmayı sonlandırmak ve geri bildirimler ile ilerlemek. Bezos, “Çoğu karar, sahip olduğunuz bilginin yaklaşık %70’i ile verilmeli. Eğer %90 veya daha fazlası için beklerseniz, çok yavaş aksiyona geçiyorsunuz demektir.” diyor.
2. Kararı sınıflandırın ve doğru süreci izleyin
Bezos’a göre, tüm alınan kararlar aynı sonucu vermediğinden, kararları iki tip olarak sınıflandırmak önemli.
o Tip 1 kararlar geri döndürülemez, bu nedenle dikkat edilmelidir.
o Tip 2 ise, telafisi mümkün, kolay geri döndürülebilir kararlardır.
“Şirketler büyüdükçe genel olarak, Tip 2 sürecin gerektiği durumlarda dahi, Tip 1 sürecini kullanır. Bunun sonucu ise yavaşlık, gereksiz risk ihtiyatı, yeterince deney yapamama ve sonuç olarak da azalan buluştur.” diyor Bezos. “Tip 1 kararlarda hafif-siklet Tip 2 karar alma alışkanlığında olan pek çok firma, daha büyümeden silinip gidiyor.”
3. Katılmasanız da kabul edin
“Görüş birliği sağlanmamış olsa bile, belli bir yönde ilerleme konusunda inancınız tamsa, şunu söyleyebilirsiniz: Bakın, bu konuda farklı düşünüyoruz, ancak yine de benimle bu riske girer misiniz? Katılmayın ama yanımda durun?” Bezos şöyle devam ediyor: “Ben bunu hep yapıyorum, bazı kararlara katılmıyorum ancak kabul ediyorum.” Bu yaklaşım verimli tartışmalara ve sağlıklı anlaşmazlıklara teşvik eder. “Katılma ama kabul et” bir teslim olma değildir, diye uyarıyor Bezos. “Takıma güvenmenin getirdiği samimi bir karardır.”
Şimdi kendi kararlarınızı değerlendirin. Karar alırken ne kadar hızlısınız? Hızlı ve etkili kararlar almak için Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un bu üç alışkanlığını nasıl hayata geçirebilirsiniz?
Kaynak : KariyerNet