Eğitim hayatım boyunca hep bir veya 2 tane en samimi olduğum arkadaşım oldu. Onunla ders çalışır, onunla sinemaya giderdik. Bütün sırlarımı onunla paylaşırdım. Şimdi çevremdeki çocukları izliyorum, onlar da aynılar.
İşin kötüsü bazı insanlar gençlik döneminde edindikleri bu alışkanlığı, daha sonra da devam ettiriyorlar. Oysaki 1-2 kişi ile yapılan bu görüşmeler bizim ufkumuzu daraltıyor ya da sürekli aynı kalmasını sağlıyor. Bir kişi ile yapılan bu sohbetlerin sınırını biraz daha genişletsek, hem çevremiz genişler hem de ufkumuz.
Sosyolog Mark Granovetter, 1973 yılında yazdığı “Zayıf Bağların Gücü” makalesinde ve devamında yaptığı çalışmalarda, az sayıda insanla sıkı bir ilişki içinde olmak yerine, çok sayıda insanla tanışıp nispeten zayıf bağlantılar kurmanın iş yaşamında başarıyı getirdiğini ve bunun da iki temel nedeni olduğunu ortaya koydu:
* Sürekli aynı kişileri görmek, sabit ve sınırlı bir çevreye sahip olmak, kişisel gelişimi engeller.
* Sürekli ve yalnızca birbiriyle iletişim halinde bir grubun tüm üyeleri bir süre sonra birbirinden farksız hale gelir.
* Daha çok sayıda zayıf bağlantınız olduğunda, hareket ve iletişim kabiliyetiniz yükselecektir.
* Farklı sorunlara gerekli çözümleri üretecek kişiler, tanıdıklarınız arasından mutlaka bulunabilirler.
Gençliğimde yaptığım bu tip ilişkilerin kişisel gelişimimi engellediğini hiç düşünmemiştim. Bugün geriye dönüp baktığımda, üstelik Sosyolog Mark Granovetter’in çalışmasının sonucunu okuyunca ne kadar zaman kaybı olduğunu anlıyorum.
Zararın neresinden dönersen kardır denir ya… :)
Yazan : Tülay BİLİN
Tülay Bilin kimdir?
Tülay Bilin çok uzun yıllar Hürriyet Gazetesinde çalıştıktan sonra, Nisan 2006‘ya kadar Dünya Gazetesinde İnsan Kaynakları Müdürü olarak çalıştı. Uzun yıllardır kişisel gelişim konusunda aldığı eğitimleri 10 yıldır profesyonel olarak çevresiyle paylaşmaktadır. Şirketlere verdiği eğitimler devam etmektedir. Ayrıca kişisel olarak sorunlarını çözmekte zorlananlar için de yüz yüze görüşmeler yapmaktadır.
Bana göre kısmen doğru olsa da, ben düşüncenin bazı taraflarına katılmıyorum.
Gelişim adına fazla sosyalleşeyim derken bence insan bu daha az samimiyetlik yüzünden maskeli hale büründürmeye başlatır yüzünü.Aksine asosyalleşir…
iletişim kurulan insanlarla arkadaşlık ilişkisi karıştırılmış. Katılmıyorum….
Bende yukarda anlatıldığı gibi dar bir çevrede yaşıyorum bana kattığı şeyler çok fazla ama yukarda anlatıldığı gibi kişisel gelişimin önünde bulunan bir taş gibi.DAr çevre insanları monotonlaştırıyor sürekli aynı kişiler aynı şeyler bir süre sonra konuşacak hiç birşey kalmıyorr… bu makale beni çok iyi anlatıyor…
her ne kadar birileri olmadan yani çevrende aynı insanlar sen onunla konuşacak şeylerin olsada o kişi aynı sadakati sana göstermiyor ve insan yapısından olmalıki insan her kişiylede frekansları uyuşmayabiliyor ne olursa olsun kişi o kişiyle frekansları uyuşmadığı sürece sağlıklı iletişim kurulamıyor bazen oluyorki kişi karşısındaki insanla iletişim kurduğu zamanda onun görüşlerine saygı duymasada karşısındaki insanı kırabiliyor kişinin illaki çok geniş bir çevre olacak diye bişey yoktur kişi iletişimde başarılıysa pekala iş yaşamında olsun normal hayatta olsun başarılı olabilir ama insanlarda şu var bu çok yanlış karşısındaki insanı tanımadan olur olmadık hükümler ileri sürüyorlar ve kalkmışlar birde çevrem geniş değil diye yakınıp dururlar eğerki bir insanda ön yargı varsa bu kişi ne çevresiyle iletişim kurar nede istediği arkadaşlığı kurar