“Bu gün motivasyonum çok düşük.” Bundan 10-15 sene önce karşımızdakine bu şekilde bir cümle kursaydık anlaşılamama ihtimali son derece yüksek olurdu sanırım. Ancak bu gün hayatımızın hemen hemen her dalında motivasyon kelimesi ile karşılaşıyoruz. Peki nedir bu motivasyon, nasıl çıkar nasıl yükselir? Tansiyon gibi bir şey midir, yoksa parayla da satın alabilir miyiz? Motivasyonun kelimesiyle ilgili bir çok kaynakta farklı tanımlar olsa da güdü ve harekete geçme ortak tanımlar olarak karşımıza çıkıyor. Yani motivasyon bir insanı belirli bir amaç için harekete geçirme gücüdür diyebiliriz. İnsanlığın ilk gününden bu yana var olan motivasyon kelime olarak son yıllarda popülerliğinin arttırmış ve sebepleri bazında dönemler içinde farklılık göstermiştir. Geçmişte barınma, güvenlik ve beslenme gibi temel ihtiyaçlar ilk motivasyon sebepleriyken bu gün yüksek yaşam standartları, statü sahibi olmak, taktir edilmek gibi unsurlar önde gelen motivasyon kaynakları olmuşlardır.
Kişinin bir işi yapma kalitesi o iş ile ilgili motivasyon sebebine direk olarak bağlıdır diyebiliriz. İşin yapılmasıyla ilgili olarak bir hedef ve sonuç olmadıkça motivasyon unsurları azalır ve işin sonucuna direk olarak etki eder. Bir işin yapılmasında konuya ve işe hakimiyet, bilgi birikimi, mesleki ve fiziksel yeterlilik ne kadar gerekliyse motivasyonu etkileyen unsurlarda bir o kadar gereklidir.
Motivasyonu etkileyen unsurlar iç ve dış etkenler olabilir. En önemli motivasyon kaynağı maddi etkenler gibi düşünülse de kişinin içi huzurunu etkileyen etkenler daha önemlidir. Yapılan araştırmalarda görülmüştür ki; kişinin kıdeminde veya statüsünde yapılacak bir artış maaşına yapılacak bir artıştan daha önemli bir motivasyon kaynağı olmaktadır. Motivasyon arttırıcı etkenler olduğu gibi motivasyon kırıcı etkenlerde vardır. Verilen emeğin karşılığını maddi ve manevi olarak alamamak motivasyonun düşmesinin başlıca sebeplerindendir. Beklentinin çok yukarıda tutulması ve karşılığını bulamamakta motivasyonun düşmesine neden olacaktır.
Motivasyon güdüsü elbette başarı için önemlidir ancak başarı için tek başına yeterli değildir, diğer faktörlerinde yeterince olgunlaşmış olması gerekir. Hayat aslında bir bütün olarak bir motivasyon kaynağıdır diyebiliriz. Yaptığımız en küçük işten en kapsamlı işe kadar motivasyon kaynaklarımızı canlı tutmalı ve sürdürebilmeliyiz.
Yazımın başında sorduğum sorusunun cevabına gelirsek; motivasyon satın alınamaz ancak kazanılabilir.
Yazar: Volkan Karaca