Noktaları birleştirme oyunu çocukların oyun kitaplarının vazgeçilmezlerindendir. Hatırlayın lütfen… Sayfanın birinde onlarca nota vardır ve noktaları birleştirerek birkaç küçük şekil bulunur. Eğer noktalar birleştirilince bir palyaço çıkacaksa ortaya, noktalarla birleştirilerek çizilemeyecek olan gözleri çizilmiştir önceden. Ama resmin tamamının ortaya çıkartılması için tüm noktaların çizer/oyuncu tarafından birleştirilmesi beklenir. Galiba bizlerde hayat oyununu böyle oynuyoruz.
Hayatın içindeyken yaptığımız her hareket o noktaları birleştiriyor. Biz noktaları birleştirdikçe resim ortaya çıkıyor.
İki nokta arasını birleştirirken neler yapıyoruz neler;
- Okulda bir dersten geçmek için çalışıyoruz ya da çalışmıyoruz
- Bir işte çalışmaya devam etmeye karar veriyoruz ya da pes ediyoruz
- Ailemizin yüzünü güldürecek şeyler ya da üzecek şeyler yapıyoruz
- Bir kitaba başlıyoruz ve bitiriyoruz ya da bırakıyoruz
Neredeyse her eylemimiz iki nokta arasını birleştiriyor.
Noktaları birleştirirken kurşun kalem kullanmak akıllıca olurdu. Bir hata yaptığımızda dönüp hatalı kısmı silerdik. Ama hayatta tükenmez kalem kullanılıyor. Yapılanı silemiyoruz.
Noktaları birleştirirken de böyle bir hata yaptığımızda silemiyoruz. Neredeyse her eylemimiz iki nokta arasını birleştiriyor. Noktalar birleştikçe hayatımızın resmi çıkıyor ortaya.
Çocuk kitaplarındakinin aksine bazen bu noktalar yer değiştirebiliyor. Bizim bu değişikliklere uyum sağlamamız gerekiyor. Hem de hemen. Yoksa yeni resmi çizemiyoruz. Öncekini anlamlı bir hale getiren biz, noktalar yer değiştirdiğinde buna uyum sağlayamazsak yeni resmin anlamını kaybediyoruz.
Neye uyum sağlayamazsak;
- Okul değiştirdiğimizde, yeni okulumuza
- Terfi ettiğimizde yeni pozisyonumuza
- Asker dönüşünde yeni/eski hayatımıza
- Bir gidenin arkasından kalan hayatımıza
Yani yeni oyundaki neredeyse her şeye. Yeni olan her şeye uyum sağlamazsak önceki oyunun çizeri olan biz, yeni oyunu doğru olarak çizemiyoruz.
Noktalar hayattaki seçimlerimiz, çizgilerse eylemlerimiz.
Her nokta bir karar gerektiriyor.
Her çizgi biraz azim gerektiriyor.
Noktalar birleşince hayatımız ortaya çıkıyor.
Mutlu günler
Yazan : Yasin Yıldız / İzgören Akademi
Ellerinize sağlık çok güzel yazı dizisi olmuş, şu paragraf çok hoşuma gitti,
” Noktaları birleştirirken kurşun kalem kullanmak akıllıca olurdu. Bir hata yaptığımızda dönüp hatalı kısmı silerdik. Ama hayatta tükenmez kalem kullanılıyor. Yapılanı silemiyoruz. ”
“Ama hayatta tükenmez kalem kullanılıyor. Yapılanı silemiyoruz.”
Çok güzel bir yazı olmuş Teşekkürler..
Genel anlamda hoş bir benzetme olmuş ancak yapılanları silemiyoruz deyince biraz karamsarlığa sürükleniyor olay.Oysa farklı renkte bir kalem kullanarak bütün noktaları yeniden birleştirebilir insan ve bambaşka bir renkte bambaşka bir tarzda hayat çizebilir.Evet her şeye rağmen eskisini silemez ama çok güzel kamufle edebilir.Kendini bile inandırabilir bu değişikliğe
rabia arkadaşın dediğine katılıyorum dediği gibi eğer farklı bir renkte bir kalemi almayıp yeniden hata yapılan yerde çizmeye alıştırmasak hayat anlamı kalmaz ve hayata başarızıslık hanesine yeni bir başarısızlık eklenmiş olur başta yapılan bir hatalı çizimle geri kalan resmin yanlış çıkmnasına engel olalım herkese hayata doğru noltaların arasında çizlmeyi nasip etsin
keyifle okudugum güzel bi yazı
Önce noktaları birleştir oyunu zannettim.
Ama oyundan ziyade harika bir yazı olmuş. Teşekkürler.