Özgüven, hem iş yaşamında hem sosyal yaşamda duygusal bir gereklilik olarak görülüyor. Bir insanın başarılı olmasını, sevgili ya da eşi ile mutlu bir ilişki ve doyumlu bir hayat yaşamasını, kendisiyle barışık olmasını, sosyal hayatındaki etkinliğini etkileyen faktörlerden biri de özgüven sahibi olması… Neden derseniz, kendinin farkında olan insanlar hem kendilerini hem de etrafındakileri mutlu edecek bir kimlik yaratabilmek konusunda daha başarılı.
İş yaşamında yaşadığı pasifliğin yanı sıra özgüveni düşük kişiler ikili ilişkilerinde de hayal kırıklığı yaşamaya daha yatkın. Çünkü kadınlar özgüveni düşük erkeklerden yanında güven duyamadığı, stres yaşadığı için zamanla sıkılmaya başlıyor. Erkekler ise muhtaç enerjisi yayan ve kendi ile barışık olmayan kadınları pek de cazip bulmuyor.
Özgüven sahibi olmak kendi olumlu yanlarının farkında olmak kadar, başkalarını da yargılamadan kabul edebilme becerisine sahip olabilmeyi de içermekte. Özgüveni düşük insanların iç sesleri çok daha acımasızdır, olumsuz etkileri çok daha fazladır ve maalesef o iç sesleri çok fazla konuşur. Kişi iç ses etkisinde fazla kalıyorsa, mutsuz olacağı durumları yaşaması da muhtemel.
Özgüven eksikliğinin belirtileri neler? İşte özgüven eksikliğinin 6 belirtisi
1. Değersizim, yetersizim, kötüyüm, iyi değilim duygusu
Özgüven eksikliği yaşayan kişi kendini veya yeteneklerini çok acımasız bir şekilde eleştirir. Bu eleştirilerini çevreye de yansıttığında bulunduğu çevreye uymakta zorluk çeker ve bu durum arttıkça daha çok sıkıntı yaşamaya başlar. Arkadaş edinemez, çoğunlukla yalnızdır. Sevilmediğini düşünür. Aslında bir nevi kendi ile barışık da değildir. Diğer insanların düşüncelerine göre hareket edebilir. Aşırı özür dileyici bir yapıya sahiptir. Duygusal olarak içe kapanma eğilimi gösterir. Değersizlik korkusu içinde olan erkekler kendileri hakkında iyi şeyler duymak için can atarlar. Belki de sürekli iltifat edilmesinden, övülmekten hoşlanmalarının altında yatan sebeplerden birisi de bu olabilir.
2. Başarısızlık korkusu
Özgüveni düşük erkekler ve kadınlar başarısızlık yaşadığında çok daha fazla hayal kırıklığı yaşar ve bu konu üzerinde diğer erkeklere göre çok daha fazla durması mümkündür. Yaşadığı bir başarısızlık bile onun yeniden adım atabilmesinde ciddi bir engel oluşturur. Varsa başarısızık korkusu daha da tetiklenir. Özgüvensizlik kişinin yaşamında ilerleyebilmesi açısından engeller oluşturmakta. Çünkü kişi, özgüvensizliğinin etkisi ile başkalarının kendisi hakkında ne düşündüğünü çok önemsediğinden dolayı,sürekli hata yapma korkusu içinde oluyor.
3. Reddedilme korkusu
Özgüveni düşük insanlar, diğer insanlarla birlikteyken bulunduğu ortamlarda susmayı ya da az konuşmayı tercih ederler çünkü konuştuklarında aptalca konuşmaktan ya da sıkıcı olduklarının düşünülmesinden çekinirler. Reddedilme korkusu nedeniyle erkekler, özellikle kadınlara karşı çekingen olurlar, onlara yaklaşmak konusunda endişeli ve ürkek davranırlar. Bu durumun karşı cinse karşı tepkilerinde kadınlarda da görülmesi muhtemel… Beğenilmeme endişesinin baskın olması durumu…
4. Sürekli suçluluk hissetmek ya da etrafı suçlama eğilimi
Bazı insanlar başarısızlıklarının ya da yetersizliklerinin sorumluluğundan ve acısından kurtulmak için kendi güçsüzlüklerini, başarısızlıklarını diğer insanlara yüklemeye çalışırlar. Kendi hatalarındaki aylarını görmek yerine kendi hataları için hep başkalarını suçlarlar. Kendi hissettikleri suçluluğu kapatabilmek için sürekli etrafındakilerin suçlu, kusurlu yönlerini arayıp bulmaya çalışır ve ağır eleştirilerde bulunmaktan sakınmazlar.
5. Olumsuz düşünmeye daha yatkın olmak
Kişi olumsuz düşünmeye daha eğilimli olduğunda yaşadıklarının sonuçlarını, gerçekte olduklarından daha kötü bir şekilde değerlendirir. Karamsarlık ve negatif düşünme alışkanlığı kişinin özgüvenini zamanla zedeler. Olumsuz ruh halinde olan kişi, bulunduğu durum hakkında mantıklı olarak düşünmek yerine sadece olumsuz kısmına odaklanır ve kendisini hatta çevresini olumsuz düşünceleri ve sözleriyle yiyip bitirir.
6. Eleştiriler karşısında aşırı alıngan olmak
Özgüveni düşük insanlar eleştiriye karşı aşırı duyarlıdır ve eleştirildiğinde öfkeli tavırlar, ters davranışlar, sözlerle ani tepki verebilir. Bu durum kendini yetersiz ve eksik hissediyor olmasından kaynaklanır. Tabi ki, tadında yapılmayan, tarzı hoş olmayan eleştiriyi kimse sevmez. Buna karşılık özgüven problemi yaşayan insanlar eleştirildiğinde çok daha fazla etkilenebilir ve alınganlık gösterebilir.
Yazan : Yeşim BUYURGAN | Milliyet İK