Pareto kuralı çok duyduğumuz bir kavram haline geldi. Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşım Pazar günü yapmak istediği işlerin ancak %20’sini tamamlayabildiğini söylediğinde ona eğer pareto kuralı gereği uygun davrandıysan sorun yok diye cevap verdim. Bugünkü yazımda bu Pareto kuralı hayatımızda nasıl kullanabileceğimize dair görüşlerimi paylaşmak istedim. Pareto prensibi, çoğu olay için, ortaya çıkan sonuçların kabaca %80’inin etkenlerin (gösterilen çabaların) %20’sinden kaynaklandığını belirtir.
Pareto prensibi daha çok zaman yönetimi ve önceliklendirme anlamında kullanılıyor olsa da kişisel gelişim açısından bakıldığında pek çok farklı konuya uyarlanabilir, bunlar da ayrı bir yazının konusu olsun.
Pareto Kuralı nedir
Pareto prensibi 80’e 20 kuralı olarak da bilinmektedir. Bu prensip çalışmalarınızın 20%’sinin sonuçların (ya da başarılarınızın) 80%’ini oluşturduğunu iddia etmektedir. Bu durum elbette iyi önceliklendirme yapabilmek ile ilgilidir.
Aynı zamanda genel olarak zamanınızı nelere harcadığınızı analiz etmenizde kullanışlı bir bakış açısıdır ve zamanınızı daha iyi kullanmak için nasıl davranmanız gerektiğini ortaya çıkarır. Kurumsal iş hayatı anlamında bakıldığında bu analizler aynı zamanda çalışanların daha verimli ve sonuç odaklı çalışmasını sağlayabilir.
Pareto Kuralı Zaman Yönetimi
Hedeflerinizi düşünelim ve aralarından bir tanesini seçelim. Bu hedefi gerçekleştirmek için yapmanız gerekenleri ortaya çıkaralım. Diyelim ki bunlar toplam on madde olarak sıralansın. İşte bu on madde arasından acaba hangi iki tanesini hedefinizi gerçekleştirmek için diğerlerine göre daha etkili olacaktır? Genellikle yapılması bize zor gelen maddeler bu özelliğe sahiptirler.
İş hayatında bir hafta içinde yaptığınız işlerin sonuçlar üzerindeki etkilerini gözlemlediğinizde de benzer bir durumla karşılaşırsınız. En çok etkiyi yaratan genellikle zamanınızın daha az bölümünü alan stratejik işlerinizdir, daha çok zaman alan operasyonel işlerin sonuçlar üzerindeki etkisi daha sınırlıdır.
Hayatınızda sık tekrarlanan hataların %20’sini çözmeniz büyük sorunlarla karşılaşma veya kendinize kızma olasılığınızı %80 oranında azaltacaktır.
Yapay zekanın hayatımıza daha çok girmesi ve büyük dataları analiz eden algoritmaların iyileşmesi ile birlikte hayatımıza giren benzer bir kavram da süper pareto oldu. Burada 80-20 oranından daha çarpıcı oranlarla karşılaşmak mümkün oluyor, örneğin 90-10 gibi, bunun dışında genel çalışma prensibi yazıda anlatılanlarla uyumlu.
Basit bir uygulama :
Önümüzdeki iki hafta boyunca tamamlamak istediğiniz, yapmak istediğiniz beş madde bulun.
Bu maddeleri öncelik listesine göre sıralayın, birinci sırada sizin için en önemli ve öncelikli konu yer alsın.
Beş maddelik listenizde sadece birinci madde kalsın, diğer dört maddenin üzerini çizin.
Şimdi birinci sırada yer alan maddeyi büyük harflerle ayrı bir kağıda yazın ve gözünüzün önünde duracak şekilde bilgisayarınızın üzerine veya buzdolabının kapağına yerleştirin.
Kendinize yarın bir saatlik bir zaman dilimi ayırın ve bu madde üzerinde çalışın. Mümkünse bunu günün ilk işi olarak yapın.
Yazan : Mert Çuhadaroğlu, blog.