Dünya nüfusunun yüzde 9’unu şimdiden etkisi altına almış durumda. Üstelik uzmanlar tanı konulmamış vakalar eklendiğinde oranın ciddi oranda yükseleceğini söylüyor. Neden mi bahsediyoruz… Dünyadaki tüm insanların yüzde 9’u dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) yaşıyor. Amerikalı DEHB uzman Jodi Sleeper-Triplett, tanının 7 yaş üstü çocuklarda konulabildiğini belirtiyor.
DİKKAT EKSİKLİĞİ YENİ YÜZYILIN HASTALIĞI
Çocuğunuz, eşyalarını başka yerlerde unutuyor, abartılı hareketler sergiliyor, algılamada zorluk çekiyor, özgüven eksikliği duyuyorsa dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşıyor olabilir. Türkiye’de İz Koçluk tarafından düzenlenen ‘Dikkat Eksikliği Hiperaktiviteli Gençlere Koçluk Yapmak’ konulu konferansta DEHB’li çocuklar ve davranışları ele alındı. Konferansa katılan Amerikalı DEHB uzman Jodi Sleeper-Triplett, DEHB’nin beyinsel bir bozukluk olduğunu söyledi. Sleeper, “Belirtiler daha önce görülse de DEHB, genellikle 7 yaş üstü çocuklarda adı konuluyor. Erken teşhis büyük önem taşıyor. Tedavi edilmeyen çocuklar önlerine büyük engeller çıktığında yollarına devam edemiyorlar. Liseyi bitirseler bile, üniversiteyi tamamlayamıyorlar. Uyuşturucu kullanıyorlar. Ebeveynler bu konuda bilinçsiz. Bu nedenle öğretmenlere büyük görevler düşüyor” dedi.
Eskiden yaramazdılar, şimdi DEHB’li
Her okulda DEHB’li çocuklara özel, bir koçun olması gerektiğini vurgulayan Sleeper, şöyle devam etti: ”
“DEHB’li çocuklar kendi iç dünyalarından çıkmakta zorlanır. Bu durumda da onlara yardımcı olacak bir koç gerekir. Koçlar, onlara yeni yol gösterip, istediği şeyin peşinden gitmesine destek verip, güven duymasını sağlar. Bu nedenle her okulda DEHB’li çocuklar için koç bulunmalı”
Sleeper, her ülkenin, DEHB koçluğunu bu çocuklara özel olarak verdiğini belirterek, bunun da ücretsiz sunulduğunu söyledi. Sleeper, “Koçluk eğitimi özel ve uygulamalı bir eğitim. Karar verme süreçleriyle ilgili. Bu nedenle karşındakinin ne istediği çok önemli. Hem çocuklara, hem de ebeveynlere veriliyor. Her çocuğa 13 yaşından itibaren uygulanabilir.” dedi.
Dikkat eksikliğinin yeni yüzyılın rahatsızlığı olduğunu anlatan Sleeper, “Koçluk da geleceğin becerisi. Yani bugünün farklılığı, gelecek yüzyılın becerileri ile birleşiyor. Bunları daha da ileriye taşıyacak bir uygulama bu. Bilgi arttıkça DEHB’yi tanımaya ve yönetmeye başladık. Böylelikle hayatımız kolaylaşıyor. Eskiden bu tip çocuklara yaramaz derdik. Şimdi ise farklı olduklarını söyleyebiliyoruz” diye konuştu.
Tanı konulmamış 500 bin çocuk var
Jodi Sleeper, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun genetik olarak ebeveynlerden geçtiğini belirterek şöyle konuştu:
“Dış etkenler DEHB‘yi tetiklemez. Hatta olumlu yanları bile var. Mesela teknoloji, çocukların öğrenme stilleri üzerinde çeşitlilik sunuyor. Dünyada tüm insanların yüzde 9’unda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülüyor.
Çocukların ise yüzde 8’inde var. Bu oran okul çağındaki çocukların yüzde 5 ile 7’si arasında değişiyor. Tanı konulmamış ise 500 bin çocuğun olduğu söyleniyor.”
Dikkat eksikliğinin belirtileri
Hızlı ve çok konuşur
Eşyalarını unutur
Çevresini hareketleriyle rahatsız eder
Harflerin yerlerini karıştırır veya unutur
Algılamada zorluk çeker
Gelişim becerilerini daha erken veya geç kazanır
Özgüven eksikliği yaşar
Öfkeli tavır ve davranışları olur
İçki, sigara, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklar edinebilir
Dersleri kötü olabilir
Dağınık, unutkan, dalgın ve sakar olabilir
Organize olmakta zorluk çekerKaynak : yenibiris.com/HurriyetIK
GÜZEL PAYLAŞIM…
İki yıllık bir öğretmenim ve hiperaktif çocukların sayısının fazlaca olduğu bir sınıfım var. dikkatimi çeken nokta bu tip hareketleri ve yerinde duramayan öğrencilerim esasında gerçekten zeki olduğu fakat enerjilerini ders yerine farklı alanlarda erittikleridir. keşke sınıf mevcutlarımız daha az olsa ve biz bu özel çocuklarla daha çok ilgilenme fırsatı bulsak der dururum. Açıkçası çoğunun gerek veli gerekse öğretmenin yeteri kadar ilgilenmemesi sonucu ilerleyemediğini düşünüyorum. Her okula bir koç gerçekten çok faydalı olur…